SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Mikrobiologia |
Kod przedmiotu | 13.4-WB-OSP-Mikro-L-S14_pNadGenAWX2G |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Ochrona środowiska |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. licencjata |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2017/2018 |
Semestr | 4 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 5 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Laboratorium | 45 | 3 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Wykład | 30 | 2 | - | - | Egzamin |
Nabycie przez studenta wiedzy teoretycznej i praktycznej, w wyniku czego student powinien opisać: funkcje biologiczne i fizjologiczne bakterii i grzybów; procesy metaboliczne i ich regulacje u wymienionych organizmów; możliwości wykorzystania potencjału biologicznego bakterii i grzybów w biotechnologii; właściwości biologiczne i funkcje regulacyjne wirusów. W ramach zajęć laboratoryjnych student powinien poznać podstawowe zasady bezpiecznej pracy w laboratorium biologicznym, opanować techniki hodowli drobnoustrojów oraz zasady diagnostyki mikrobiologicznej.
Znajomość podstaw biologii / mikrobiologii, chemii, biochemii na poziomie szkoły średniej.
Wykład: Miejsce mikroorganizmów w świecie organizmów żywych. Budowa i funkcjonowanie komórki bakteryjnej. Bakterie fototroficzne, chemolitotroficzne, chemoorganotroficzne. Procesy metaboliczne bakterii i mechanizmy ich regulacji. Bakteriofagi, plazmidy, transpozony. Genetyka bakterii - zmienność i dziedziczność. Bakterie w biosferze. Wzajemne oddziaływanie bakterii. Wirusy i ich właściwości biologiczne. Grzyby i ich właściwości biologiczne. Mikroorganizmy patogenne dla roślin, zwierząt i ludzi. Za jęcia laboratoryjne: Obserwacje mikroskopowe. Wielkość i kształt drobnoustrojów. Barwienie metodą Grama. Barwienie złożone – elementy strukturalne bakterii. Sterylizacja. Podłoża mikrobiologiczne. Techniki posiewu. Izolowanie bakterii i uzyskiwanie czystych kultur. Określanie liczby bakterii. Wpływ czynników fizycznych i chemicznych na bakterie. Testy diagnostyczne.
- podająca (wykład w formie prezentacji multimedialnej),
- praktyczna (ćwiczenia laboratoryjne z wykorzystaniem technik klasycznych i molekularnych stosowanych w badaniach mikrobiologicznych)
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Wykład
- egzamin końcowy, do którego student jest dopuszczany na podstawie uprzedniego zaliczenia ćwiczeń.
Egzamin: I termin – forma pisemna, dalsze terminy – ustna
Trzy pytania: pytanie I – 2 pkt, pytanie II – 2pkt, pytanie III – 2 pkt
Czas trwania egzaminu / zaliczenia – 90 min.
Ocena – dostateczny – 4 pkt, dostateczny plus – 5 pkt, dobry – 6 pkt, dobry plus lub b. dobry – 6 pkt + oryginalność udzielonej odpowiedzi.
Ćwiczenia laboratoryjne - warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen ze wszystkich ćwiczeń laboratoryjnych, przewidzianych do realizacji w ramach
programu laboratorium. Ocenie podlegają: testy sprawdzające wiedzę (zamknięte i otwarte) – ocena pozytywna powyżej 60% uzyskanych punktów i test umiejętności praktycznych. Ocena końcowa to średnia arytmetyczna ocen cząstkowych.
[1] Kunicki-Goldfinger W. Życie bakterii. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 1998
[2] Schlegel H. Mikrobiologia ogolna. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 1996
[3] Węgleński P. (red.). Genetyka Molekularna. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 1996
[4] Collier L., Oxford J. Wirusologia – podręcznik dla studentow medycyny, stomatologii i mikrobiologii. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 1996.
[5] Libudzisz Z. Mikrobiologia techniczna, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, 2008
1] Baran E. (red.) Zarys mikologii lekarskiej. VOLUMED, Wrocław 1998
[2] Jabłoński L. Podstawy mikrobiologii lekarskiej. PZWL, Warszawa 1986
[3] Szewczyk E. Diagnostyka bakteriologiczna , Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, 2013
brak
Zmodyfikowane przez prof. dr hab. Michał Stosik (ostatnia modyfikacja: 01-06-2017 10:19)