SylabUZ
Course name | Computer aided health and safety |
Course ID | 06.9-WM-BHP-D-13 |
Faculty | Faculty of Mechanical Engineering |
Field of study | Occupational Health and Safety |
Education profile | academic |
Level of studies | Second-cycle studies leading to MS degree |
Beginning semester | winter term 2017/2018 |
Semester | 2 |
ECTS credits to win | 4 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Laboratory | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Credit with grade |
Celem przedmiotu jest kształcenie umiejętności efektywnego posługiwania się Komputerowym Systemem Wspomagającym Zarządzanie Bezpieczeństwem i Higieną Pracy.
Podstawy informatyki, zarządzania.
Wprowadzenie do komputerowego systemu zarządzania BHP. Administracja systemem komputerowym: tworzenie struktur zakładu pracy, dane o pracownikach. Ocena Ryzyka zawodowego: rejestry zagrożeń, karty wyników pomiaru czynników szkodliwych i uciążliwych, oceny ryzyka zawodowego na stanowiskach pracy. Wypadki: ewidencja wypadków przy pracy oraz w drodze do/z pracy, Statystyczne Karty Wypadku, weryfikacja poprawności i kompletności danych wprowadzonych. Szkolenia: prowadzenie systematycznej ewidencji informacji o pracownikach, definiowanie i rejestrowanie środków i świadczeń przysługujących pracownikom w związku z bhp, raporty i wydruki. Ochrony osobiste: zautomatyzowany dobór środków ochrony indywidualnej, eliminowanie z zestawów środków ochrony indywidualnej, prowadzenie doboru środków ochrony indywidualnej.
Laboratorium – metoda laboratoryjna, ćwiczenia przedmiotowe (praca indywidualna), pokaz, opis.
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Laboratorium: ocena wykonania zadanych zagadnień oraz minimum zdobycie 51% punktów z kolokwiów na pozytywne zaliczenie.
Ocena końcowa: ocena z laboratorium.
Modified by dr inż. Piotr Gawłowicz, prof. UZ (last modification: 28-04-2017 09:25)