SylabUZ

Generate PDF for this page

I am what I eat - genes or choices - course description

General information
Course name I am what I eat - genes or choices
Course ID 13.1-WB-UZP-Jtcj-KGcW-S18
Faculty Inter-faculty courses offer
Field of study Inter-faculty courses offer
Education profile -
Level of studies
Semester winter term 2018/2019
Head faculty Faculty of Biological Sciences
Course information
ECTS credits to win 2
Course type optional
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr hab. inż. Dżamila Bogusławska, prof. UZ
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 30 2 18 1,2 Credit

Aim of the course

Celem przedmiotu jest przedstawienie podstawowych informacji o zasadach prawidłowego żywienia i normach żywieniowych, składnikach pokarmowych żywności, ich roli w diecie człowieka,  jak również zagadnień z zakresu metabolizmu i genetyki człowieka oraz sposobu odżywiania w odniesieniu do wybranych najczęściej występujących problemów zdrowotnych. Wykład ma pozwolić studentom w przystępny sposób zrozumieć jaki wpływ na zdrowie człowieka mają sposób odżywiania, czynniki genetyczne, uwarunkowania środowiskowe, jak również zagrożenia i szanse związane z  bezpieczeństwem żywności  oraz nowymi trendami w produkcji żywności.

Prerequisites

Znajomość podstaw wiedzy z zakresu nauk przyrodniczych.

Scope

Składniki pokarmowe i ich rola w organizmie człowieka. Zasady prawidłowego żywienia. Podstawy metabolizmu człowieka. Żywność wysoko przetworzona. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna. Żywność ekologiczna. Substancje dodatkowe w żywności. Żywność modyfikowana genetycznie. Wybrane zagadnienia na temat technologii przetwarzania i utrwalania żywności. Zmienność genetyczna. Podstawowe informacje na temat mutacji genetycznych. Testy DNA. Problemy zdrowotne wynikające
z uwarunkowań genetycznych. Podstawowe zagadnienia w zakresie żywienia i predyspozycji genetycznych w wybranych najczęściej występujących chorobach takich jak  otyłość, choroby układu krążenia i układu pokarmowego, nowotwory, alergie pokarmowe.

 Oszacowanie spożycia składników pokarmowych z żywności. Dobór odpowiednich składników spożywczych.

Teaching methods

podająca – prezentacja multimedialna; dyskusja

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Zaliczenie przeprowadzone w formie testu z pytaniami zamkniętymi

Recommended reading

  1. Jan Gawęcki 2012 Żywienie człowieka. 1, Podstawy nauki o żywieniu. Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN
  2. Marian Grzymisławski, Jan Gawęcki 2012 Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2. Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN
  3. Jan Gawęcki, Wojciech Roszkowski 2012 Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. 3 Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN

Further reading

  1. Wybrane artykuły  z bieżącego piśmiennictwa naukowego
  2. Anna Bartnicka, Katarzyna Drews-Raczewska, Joanna Dronka-Skrzypczak, Mirosława Gałęcka, Zuzanna Łukaszewicz 2017 Dieta w chorobach autoimmunologicznych : co jeść, by czuć się lepiej? Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL.
  3. Anna Rogulska 2016 Dieta kontra rak : żywienie w chorobie nowotworowej. Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL

     

Notes


Modified by mgr Renata Kubiak (last modification: 12-04-2018 09:25)