SylabUZ
Course name | I am what I eat - genes or choices |
Course ID | 13.1-WB-UZP-Jtcj-KGcW-S18 |
Faculty | Inter-faculty courses offer |
Field of study | Inter-faculty courses offer |
Education profile | - |
Level of studies | |
Semester | winter term 2018/2019 |
Head faculty | Faculty of Biological Sciences |
ECTS credits to win | 2 |
Course type | optional |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Lecture | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Credit |
Celem przedmiotu jest przedstawienie podstawowych informacji o zasadach prawidłowego żywienia i normach żywieniowych, składnikach pokarmowych żywności, ich roli w diecie człowieka, jak również zagadnień z zakresu metabolizmu i genetyki człowieka oraz sposobu odżywiania w odniesieniu do wybranych najczęściej występujących problemów zdrowotnych. Wykład ma pozwolić studentom w przystępny sposób zrozumieć jaki wpływ na zdrowie człowieka mają sposób odżywiania, czynniki genetyczne, uwarunkowania środowiskowe, jak również zagrożenia i szanse związane z bezpieczeństwem żywności oraz nowymi trendami w produkcji żywności.
Znajomość podstaw wiedzy z zakresu nauk przyrodniczych.
Składniki pokarmowe i ich rola w organizmie człowieka. Zasady prawidłowego żywienia. Podstawy metabolizmu człowieka. Żywność wysoko przetworzona. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna. Żywność ekologiczna. Substancje dodatkowe w żywności. Żywność modyfikowana genetycznie. Wybrane zagadnienia na temat technologii przetwarzania i utrwalania żywności. Zmienność genetyczna. Podstawowe informacje na temat mutacji genetycznych. Testy DNA. Problemy zdrowotne wynikające
z uwarunkowań genetycznych. Podstawowe zagadnienia w zakresie żywienia i predyspozycji genetycznych w wybranych najczęściej występujących chorobach takich jak otyłość, choroby układu krążenia i układu pokarmowego, nowotwory, alergie pokarmowe.
Oszacowanie spożycia składników pokarmowych z żywności. Dobór odpowiednich składników spożywczych.
podająca – prezentacja multimedialna; dyskusja
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Zaliczenie przeprowadzone w formie testu z pytaniami zamkniętymi
Modified by mgr Renata Kubiak (last modification: 12-04-2018 09:25)