SylabUZ

Generate PDF for this page

Human nutrition with elements of dietetics - course description

General information
Course name Human nutrition with elements of dietetics
Course ID 01.3-WZS-UZP-ŻCzzED-S18
Faculty Inter-faculty courses offer
Field of study Inter-faculty courses offer
Education profile -
Level of studies
Semester summer term 2018/2019
Head faculty The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów
Course information
ECTS credits to win 2
Course type optional
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr inż. Anna Gawrońska
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 30 2 18 1,2 Credit

Aim of the course

Uzyskanie wiedzy  o  zasadach prawidłowej diety oraz wpływie odżywiania na organizm w różnych stanach zdrowotnych i fizjologicznych.

Prerequisites

podstawy chemii i biologii

Scope

Podstawowe składniki pokarmowe i ich rola w organizmie człowieka. Wartość energetyczna pożywienia i sposoby określania indywidualnego zapotrzebowania energetycznego. Choroby dietozależne (otyłość, cukrzyca, miażdżyca, nowotwory). Żywienie w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych. Alergie i nietolerancje pokarmowe – dietetyczne sposoby łagodzenia ich skutków. Przegląd popularnych diet redukcyjnych (odchudzających). Diety dla osób aktywnych fizycznie i sportowców. Przegląd diet specjalnych (dieta wegetariańska, wegańska, bezglutenowa).

 

Teaching methods

  • metody podające:
    • wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych,

wykład problemowy

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Sposób i kryteria sprawdzania efektów kształcenia:

- test wielokrotnego wyboru (treści wykładowe),

- sprawdzanie obecności na zajęciach.

Kryteria sprawdzania efektów kształcenia:

( 0 - 50)% - nie zalicza się

(50 - 100)% - zalicza się.

 Sposób zaliczenia:

Zaliczenie bez oceny

 

Recommended reading

Hasik J.,  Gawęcki J.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Tom 2. PWN, Warszawa 2009

Jarosz M.: Praktyczny podręcznik dietetyki. Wyd. IŻŻ, Warszawa 2010

Jarosz M.: Normy żywienia dla Polski. Wyd. IŻŻ, Warszawa 2017

Grzymisławski M., Gawęcki J.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. PWN Warszawa 2012

Ciborowska H., Rudnicka A., Ciborowski A. (współpraca): Dietetyka. Żywienie  zdrowego i chorego człowieka. PZWL Warszawa 2014

Mizera J., Mizera K.: Dietetyka sportowa. Wyd. Galaktyka 2017

Further reading

Uzupełniająco wybrane pozycje z czasopism branżowych i artykuły zaproponowane przez prowadzącą

Notes

Prowadzący zajęcia: dr inż. Bogna Latacz , dr inż. Anna Gawrońska


Modified by mgr Renata Kubiak (last modification: 26-04-2018 08:52)