SylabUZ
Course name | Human nutrition with elements of dietetics |
Course ID | 01.3-WZS-UZP-ŻCzzED-S18 |
Faculty | Inter-faculty courses offer |
Field of study | Inter-faculty courses offer |
Education profile | - |
Level of studies | |
Semester | summer term 2018/2019 |
Head faculty | The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów |
ECTS credits to win | 2 |
Course type | optional |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Lecture | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Credit |
Uzyskanie wiedzy o zasadach prawidłowej diety oraz wpływie odżywiania na organizm w różnych stanach zdrowotnych i fizjologicznych.
podstawy chemii i biologii
Podstawowe składniki pokarmowe i ich rola w organizmie człowieka. Wartość energetyczna pożywienia i sposoby określania indywidualnego zapotrzebowania energetycznego. Choroby dietozależne (otyłość, cukrzyca, miażdżyca, nowotwory). Żywienie w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych. Alergie i nietolerancje pokarmowe – dietetyczne sposoby łagodzenia ich skutków. Przegląd popularnych diet redukcyjnych (odchudzających). Diety dla osób aktywnych fizycznie i sportowców. Przegląd diet specjalnych (dieta wegetariańska, wegańska, bezglutenowa).
wykład problemowy
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Sposób i kryteria sprawdzania efektów kształcenia:
- test wielokrotnego wyboru (treści wykładowe),
- sprawdzanie obecności na zajęciach.
Kryteria sprawdzania efektów kształcenia:
( 0 - 50)% - nie zalicza się
(50 - 100)% - zalicza się.
Sposób zaliczenia:
Zaliczenie bez oceny
Hasik J., Gawęcki J.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Tom 2. PWN, Warszawa 2009
Jarosz M.: Praktyczny podręcznik dietetyki. Wyd. IŻŻ, Warszawa 2010
Jarosz M.: Normy żywienia dla Polski. Wyd. IŻŻ, Warszawa 2017
Grzymisławski M., Gawęcki J.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. PWN Warszawa 2012
Ciborowska H., Rudnicka A., Ciborowski A. (współpraca): Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL Warszawa 2014
Mizera J., Mizera K.: Dietetyka sportowa. Wyd. Galaktyka 2017
Uzupełniająco wybrane pozycje z czasopism branżowych i artykuły zaproponowane przez prowadzącą
Prowadzący zajęcia: dr inż. Bogna Latacz , dr inż. Anna Gawrońska
Modified by mgr Renata Kubiak (last modification: 26-04-2018 08:52)