SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Controlling produkcji |
Kod przedmiotu | 06.9-WM-ZIP-P-37_14P_pNadGen2QBIM |
Wydział | Wydział Mechaniczny |
Kierunek | Zarządzanie i inżynieria produkcji |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2018/2019 |
Semestr | 4 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 5 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Projekt | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Wykład | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Egzamin |
Celem przedmiotu jest poznanie elementarnych zasad funkcjonowania przedsiębiorstwa, nabycie umiejętności poprawnego wykorzystania danych finansowych gromadzonych na kontach księgowych w procesach podejmowania decyzji w przedsiębiorstwach produkcyjnych oraz pomiaru efektywności procesów produkcyjnych, analizy tych danych i oceny efektywności funkcjonowania przedsiębiorstwa na podstawie analizy mierników zarówno finansowych, jak i niefinansowych.
Podstawy ekonomii
W ramach wykładu omawiane są następujące treści:
Rachunkowość jako system informacyjny przedsiębiorstwa. Prowadzenie ksiąg rachunkowych i form uproszczonych ewidencji. Bilans. Zasada równowagi bilansowej. Rachunek zysków i strat. Sprawozdanie finansowe jako źródło informacji o kondycji przedsiębiorstwa. Czytanie bilansu. Analiza rachunku zysków i strat. Ustalanie wyniku finansowego. Znaczenie wyniku finansowego w ocenie kondycji finansowej przedsiębiorstwa. Ewidencja operacji gospodarczych. Operacje gospodarcze bilansowe i wynikowe. Zasady funkcjonowania kont księgowych, plan kont. Przychody i koszty w rachunkowości przedsiębiorstw. Metody wyceny materiałów, towarów i wyrobów gotowych. Zrównoważona karta wyników. Kluczowe wskaźniki efektywności. Specyfika pomiaru procesów produkcyjnych. Analiza, monitoring i kontrola procesów produkcyjnych. Zasady planowania operacyjnego i tworzenia budżetów.
W ramach projektu studenci pracują w zespołach (2-3 osobowych) oraz indywidualnie wykonując zadania projektowe z zakresu:
- wyboru form ewidencji gospodarczej w momencie zakładania działalności gospodarczej i oceny ich wpływu na wynik finansowy jednostki,
- klasyfikacji składników bilansu, sporządzania bilansu jednostek gospodarczych,
- księgowania operacji gospodarczych i zasady funkcjonowania kont księgowych,
- analizy bilansu i rachunku zysków i strat,
- opracowania mapy strategii,
- opracowywania kluczowych wskaźników efektywności do pomiaru realizacji celów strategicznych przedsiębiorstwa oraz oceny efektywności procesów produkcyjnych.
Wykład konwencjonalny. Projekt w formie zadań projektowych wykonywanych w grupach (zespołach) oraz indywidualnie. Analiza przypadków.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Pozytywna ocena z projektu obejmująca określoną sumę punktów z referatu, przygotowanego projektu i zadań projektowych realizowanych indywidualnie i w grupach podczas zajęć (70% oceny końcowej) oraz pozytywna ocena z egzaminu (30% oceny końcowej).
Foremna-Pilarska M., Controlling: narzędzia i struktury, PWE, Warszawa 2015.
Świderska G. K., Controlling kosztów i rachunkowość zarządcza, Difin, Warszawa 2010.
Chomuszko M., Controlling procesów: jak wdrożyć?, PWN, Warszawa 2010.
Nowak E., Nieplowicz M., Rachunkowość a controlling, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Wrocław 2014.
Zmodyfikowane przez dr inż. Tomasz Belica (ostatnia modyfikacja: 25-04-2018 11:53)