SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Fizjologia żywienia - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Fizjologia żywienia
Kod przedmiotu 16.3-WL-ŻiDwS-FŻ
Wydział Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu
Kierunek Żywienie i dietetyka w sporcie
Profil ogólnoakademicki
Rodzaj studiów podyplomowe
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2018/2019
Informacje o przedmiocie
Semestr 1
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • prof. dr hab. Agnieszka Zembroń-Łacny
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Seminarium - - 20
(w tym jako e-learning)
1,33
(w tym jako e-learning)
Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Poznanie i zrozumienie mechanizmu regulacji procesów fizjologicznych, współdziałanie narządów i układów w przemianach metabolicznych oraz zachowanie homeostazy organizmu w procesie żywienia.

Wymagania wstępne

Wiedza z zakresu fizjologii człowieka oraz umiejętność korzystania z cyfrowych/naukowych baz danych i prezentacji efektów obserwacji naukowych.

Zakres tematyczny

1.     Czynności wydzielnicze gruczołów trawiennych. Czynności wątroby: próby czynnościowe wątroby, pęcherzyk żółciowy i mechanizmy wydzielania żółci.

2.     Neurohormonalne regulacja przyjmowania pokarmu; łaknienie, sytość

3.     Trawienie i wchłanianie: węglowodany, białka i kwasy nukleinowe, tłuszcze.

4.     Uzyskiwanie energii z pożywienia i pojęcie energii swobodnej. Kontrola energii uwalnianej przez komórki. Masa i skład ciała.

5.     Rozmieszczenie wody i elektrolitów, regulacja transportu jonów i wody przez błony biologiczne. Regulacja bilansu wody. Regulacja objętości płynu w przestrzeni zewnątrz komórkowej i śródmiąższowej.

6.     Regulacja osmolarności płynów ustrojowych przez wazopresynę i układ pragnienia. Regulacja bilansu elektrolitów – sodu, potasu, wapnia i fosforu oraz chloru.

7.     Kontrola absorpcji żelaza z pożywienia. Kontrola poziomu żelaza w organizmie związana z regulacją poziomu ferrytyny i ferroportyny. Udział hepcydyny w regulacji poziomu żelaza u sportowca.

8.     Układ pokarmowy sportowca; zaburzenia funkcji w trakcie wysiłku.

Metody kształcenia

Metoda podająca z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych, pomiary i obserwacje z wykorzystaniem dostępnej aparatury, metoda oparta na rozwiązaniu problemu

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Seminarium: warunkiem zaliczenia jest przygotowanie pracy pisemnej nt. wybranego problemu zdrowotnego dot. zaburzenia funkcji układu pokarmowego pod wpływem wysiłku fizycznego.

Literatura podstawowa

1.   Konturek SJ. Fizjologia człowieka; podręcznik dla studentów medycyny. Wyd. Elsevier Urban & Partner 2013

2.   Górski J. Fizjologiczne podstawy wysiłku fizycznego. Wyd. PZWL 2006

Literatura uzupełniająca

1.     Czasopisma dostępne w Bibliotece Uniwersyteckiej UZ http://www.bu.uz.zgora.pl/

Uwagi

PROGRAM OPRACOWAŁA:

dr hab. Agnieszka Zembroń-Łacny, prof. UZ


Zmodyfikowane przez dr Ewa Skorupka (ostatnia modyfikacja: 17-08-2018 07:10)