SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Żywienie w zdrowiu i chorobie - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Żywienie w zdrowiu i chorobie
Kod przedmiotu 16.3-WL-ŻiDwS-ŻwZiC
Wydział Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu
Kierunek Żywienie i dietetyka w sporcie
Profil ogólnoakademicki
Rodzaj studiów podyplomowe
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2018/2019
Informacje o przedmiocie
Semestr 1
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr hab. n. med. Agata Matejuk, prof. UZ
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Seminarium - - 20
(w tym jako e-learning)
1,33
(w tym jako e-learning)
Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Zapoznanie z wiedzą z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego, zapobiegania chorobom żywieniowozależnym. Przedstawienie znaczenia składników odżywczych, mineralnych oraz witamin w organizmie – ich rola, objawy niedoboru, źródła w pożywieniu. Zapoznanie z mechanizmami regulacyjnymi dotyczącymi przyswajania, trawienia i wchłaniania pokarmów oraz procesów metabolicznych w organizmie. Wyposażenie w wiedzę dotyczącą przemian energetycznych w organizmie. Zapoznanie z zasadami racjonalnego żywienia. Wskazanie i zapoznanie z współzależnościami pomiędzy żywieniem a zdrowiem człowieka

Wymagania wstępne

Podstawowe wiadomości z chemii i biologii w zakresie programu studiów I stopnia.

Zakres tematyczny

1. Znaczenie białka w żywieniu. Żywieniowa charakterystyka białek. Budowa i właściwości białek. Podział białek i ich charakterystyka. Rola białek w żywieniu człowieka. Źródła białek.

2. Znaczenie tłuszczów w żywieniu. Żywieniowa charakterystyka tłuszczów. Budowa i właściwości tłuszczów. Przemiana tłuszczów. Rola tłuszczów w żywieniu człowieka. Źródła tłuszczów.

3. Znaczenie węglowodanów w żywieniu. Żywieniowa charakterystyka cukrowców. Składniki odżywcze pożywienia. Budowa i właściwości węglowodanów. Przemiana węglowodanów.

4. Rola witamin w żywieniu.

5. Rola składników mineralnych w żywieniu. Mikro i makroelementy. Gospodarka wodna i równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie.

6. Spożywanie pokarmu – mechanizmy regulacyjne. Przyswajanie pokarmu i transport

składników odżywczych.

7. Trawienie i wchłanianie pokarmów.

8. Procesy przemiany materii w organizmie. Katabolizm i anabolizm.

9. Zaburzenia przemian węglowodanów, metabolizmu aminokwasów i lipidów.

10. Żywienie w profilaktyce i leczeniu chorób żywieniowo-zależnych.

Metody kształcenia

Prezentacje multimedialne, filmy, tablica, plansze, dyskusja

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Seminarium: warunkiem zaliczenia jest przygotowanie pracy pisemnej

Literatura podstawowa

1. Gawęcki J. Żywienie człowieka – Podstawy nauki o żywieniu. PWN W-wa 2010

2. Gawęcki J. Żywienie człowieka, tom 1,2,3 komplet, PWN W-wa rok wydania 2012 dodruk 2017

2. Grzymisławski M., Gawęcki J. Żywienie człowieka zdrowego i chorego, PWN W-wa 2011

3. Ciborowska H., Rudnicka A. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL W-wa 2009

4. Kunachowicz H. i in. Zasady żywienia człowieka. WSiP W-wa 2007

5. Ziemlański S. Normy żywienia człowieka – fizjologiczne podstawy. PZWL W-wa 2005

6. Superczyńska E., Żylińska-Kaczmarek M. Zasady żywienia. Wyd. REA W-wa 2004

Literatura uzupełniająca

1. Gawęcki J., Mossor-Pietraszewska T.: Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu. PWN W-wa 2008

2. Czerwińska D., Gulińska E. Podstawy żywienia człowieka. WSiP 2008

3. Biernat J. Żywienie, żywność, a zdrowie. Wyd. ASTRUM W-w 2001

4. Czasopisma dostępne w Bibliotece Uniwersyteckiej UZ, cyfrowe bazy danych – nauki medyczne i nauki o zdrowiu; http://www.bu.uz.zgora.pl/

Uwagi

Program opracowała: 

dr hab. Agata Matejuk, prof. UZ


Zmodyfikowane przez dr Ewa Skorupka (ostatnia modyfikacja: 17-08-2018 07:15)