SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Żywienie w zdrowiu i chorobie |
Kod przedmiotu | 16.3-WL-ŻiDwS-ŻwZiC |
Wydział | Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu |
Kierunek | Żywienie i dietetyka w sporcie |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | podyplomowe |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2018/2019 |
Semestr | 1 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Seminarium | - | - | 20 (w tym jako e-learning) |
1,33 (w tym jako e-learning) |
Zaliczenie na ocenę |
Zapoznanie z wiedzą z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego, zapobiegania chorobom żywieniowozależnym. Przedstawienie znaczenia składników odżywczych, mineralnych oraz witamin w organizmie – ich rola, objawy niedoboru, źródła w pożywieniu. Zapoznanie z mechanizmami regulacyjnymi dotyczącymi przyswajania, trawienia i wchłaniania pokarmów oraz procesów metabolicznych w organizmie. Wyposażenie w wiedzę dotyczącą przemian energetycznych w organizmie. Zapoznanie z zasadami racjonalnego żywienia. Wskazanie i zapoznanie z współzależnościami pomiędzy żywieniem a zdrowiem człowieka
Podstawowe wiadomości z chemii i biologii w zakresie programu studiów I stopnia.
1. Znaczenie białka w żywieniu. Żywieniowa charakterystyka białek. Budowa i właściwości białek. Podział białek i ich charakterystyka. Rola białek w żywieniu człowieka. Źródła białek.
2. Znaczenie tłuszczów w żywieniu. Żywieniowa charakterystyka tłuszczów. Budowa i właściwości tłuszczów. Przemiana tłuszczów. Rola tłuszczów w żywieniu człowieka. Źródła tłuszczów.
3. Znaczenie węglowodanów w żywieniu. Żywieniowa charakterystyka cukrowców. Składniki odżywcze pożywienia. Budowa i właściwości węglowodanów. Przemiana węglowodanów.
4. Rola witamin w żywieniu.
5. Rola składników mineralnych w żywieniu. Mikro i makroelementy. Gospodarka wodna i równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie.
6. Spożywanie pokarmu – mechanizmy regulacyjne. Przyswajanie pokarmu i transport
składników odżywczych.
7. Trawienie i wchłanianie pokarmów.
8. Procesy przemiany materii w organizmie. Katabolizm i anabolizm.
9. Zaburzenia przemian węglowodanów, metabolizmu aminokwasów i lipidów.
10. Żywienie w profilaktyce i leczeniu chorób żywieniowo-zależnych.
Prezentacje multimedialne, filmy, tablica, plansze, dyskusja
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Seminarium: warunkiem zaliczenia jest przygotowanie pracy pisemnej
1. Gawęcki J. Żywienie człowieka – Podstawy nauki o żywieniu. PWN W-wa 2010
2. Gawęcki J. Żywienie człowieka, tom 1,2,3 komplet, PWN W-wa rok wydania 2012 dodruk 2017
2. Grzymisławski M., Gawęcki J. Żywienie człowieka zdrowego i chorego, PWN W-wa 2011
3. Ciborowska H., Rudnicka A. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL W-wa 2009
4. Kunachowicz H. i in. Zasady żywienia człowieka. WSiP W-wa 2007
5. Ziemlański S. Normy żywienia człowieka – fizjologiczne podstawy. PZWL W-wa 2005
6. Superczyńska E., Żylińska-Kaczmarek M. Zasady żywienia. Wyd. REA W-wa 2004
1. Gawęcki J., Mossor-Pietraszewska T.: Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu. PWN W-wa 2008
2. Czerwińska D., Gulińska E. Podstawy żywienia człowieka. WSiP 2008
3. Biernat J. Żywienie, żywność, a zdrowie. Wyd. ASTRUM W-w 2001
4. Czasopisma dostępne w Bibliotece Uniwersyteckiej UZ, cyfrowe bazy danych – nauki medyczne i nauki o zdrowiu; http://www.bu.uz.zgora.pl/
Program opracowała:
dr hab. Agata Matejuk, prof. UZ
Zmodyfikowane przez dr Ewa Skorupka (ostatnia modyfikacja: 17-08-2018 07:15)