SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

BHP i ergonomia - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu BHP i ergonomia
Kod przedmiotu 01.3-WZS-ŻCZP-BHPE
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2018/2019
Informacje o przedmiocie
Semestr 1
Liczba punktów ECTS do zdobycia 2
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Anna Gawrońska
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 - - Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Umiejętności i kompetencje w zakresie: rozpoznawania czynników szkodliwych w środowisku pracy, ergonomicznej oceny urządzeń i stanowisk pracy,  kształtowania obciążenia pracą, podstaw analizy i oceny ryzyka zawodowego oraz oceny działań w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy.

Wymagania wstępne

Ogólna wiedza techniczna, ogólna wiedza z zakresu budowy ludzkiego organizmu, ogólna wiedza w zakresie tworzenia
i przestrzegania prawa.

Zakres tematyczny

  1. Pojęcia bezpieczeństwa, higieny oraz ergonomii, środowisko pracy i jego elementy.
  2. Podstawowe cele i zadania bhp oraz ergonomii w kształtowaniu materialnego środowiska pracy.
  3. Krajowe i międzynarodowe regulacje prawne w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy.
  4. Fizjologia pracy.
  5. Rodzaje pracy i obciążenia pracą.
  6. Przestrzeń pracy. Układ przestrzenny stanowiska pracy.
  7. Pole widzenia. Właściwe oświetlenie miejsca pracy. Pozycja przy pracy. Ergonomiczne siedzisko. Ogólne zasady ułatwiania pracy.
  8. Drgania mechaniczne na stanowiskach pracy. Narażenie na hałas.
  9. Skutki oddziaływania: hałasu i wibracji, substancji toksycznych i pyłów na organizm człowieka.
  10. Środki ochrony osobistej (zbiorowe i indywidualne).
  11. Mikroklimat na stanowisku pracy. Pojęcie komfortu termicznego. Środowisko mikroklimatu zimnego, umiarkowanego
    i gorącego.
  12. Wprowadzenie do analizy i oceny ryzyka zawodowego. Kontrola i ocena działań w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy.

Metody kształcenia

Metody podające:

  • wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych,
  • wykład problemowy.

Metody poszukujące:

  • dyskusje problemowe,
  • metoda projektu.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

  • obecność w trakcie zajęć,
  • aktywność w trakcie zajęć,
  • pozytywna ocena z testu sprawdzającego wiedzę,
  • stworzenie i zaliczenie na pozytywna ocenę projektu dotyczącego oceny ryzyka zawodowego.

Literatura podstawowa

  1. Bezpieczeństwo pracy i ergonomia, pod red. D. Koradeckiej, CIOP Warszawa 2000
  2. Rączkowski B., BHP w praktyce, Wyd. ODDK, Gdańsk  2017.
  3. Konstytucja RP
  4. Kodeks Pracy
  5. Wybrane ustawy w prawodawstwie krajowym i UE z zakresu Bhp i ergonomii.

Literatura uzupełniająca

  1. Górska E., Ergonomia – projektowanie, diagnoza, eksperyment, OWPW, Warszawa 2002.
  2. Olszewski J., Podstawy ergonomii i fizjologii pracy, Wydawnictwo AE w Poznaniu, Poznań 1997.

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr inż. Anna Gawrońska (ostatnia modyfikacja: 27-12-2018 19:28)