SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Organizacja i zarządzanie przedsiębiorstwem - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Organizacja i zarządzanie przedsiębiorstwem
Kod przedmiotu 01.3-WZS-ŻCZP-OZP
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2018/2019
Informacje o przedmiocie
Semestr 2
Liczba punktów ECTS do zdobycia 4
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Halina Bartkiewicz
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 30 2 - - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia 15 1 - - Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Zapoznanie studentów z pojęciami z zakresu funkcjonowania przedsiębiorstw oraz zarządzania przedsiębiorstwami, z zasadami planowania, organizowania, przewodzenia i kontroli, z metodami i technikami zarządzania oraz z podstawowymi problemami zarządzania dziedzinami działalności przedsiębiorstwa. Nabycie umiejętności stosowania teorii organizacji i zarządzania w praktyce gospodarczej.

Wymagania wstępne

Znajomość podstawowych pojęć ekonomicznych.

Zakres tematyczny

  1. Wprowadzenie do organizacji i zarządzania.
  2. Istota i funkcje zarządzania przedsiębiorstwem.
  3. Planowanie i organizowanie w przedsiębiorstwie.
  4. Struktura organizacyjna i typologia struktur organizacyjnych.
  5. Motywowanie w przedsiębiorstwie.
  6. Koncepcje przywództwa.
  7. Rola, umiejętności i kompetencje kierownicze.
  8. Istota kontroli w zarządzaniu firmą.
  9. System komunikacji w organizacji.
  10. Zachowanie człowieka w organizacji (konflikty, relacje grupowe).
  11. Rozwiązywanie problemów organizacyjnych. Modele decyzyjne.
  12. Zarządzanie strategiczne w przedsiębiorstwie.
  13. Formułowanie strategii. Klasyfikacja strategii.
  14. Zarządzanie dziedzinami działalności przedsiębiorstwa (produkcja, finanse, personel).
  15. Metody zarządzania w małym przedsiębiorstwie.

Metody kształcenia

  • metody podające: wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych; wykład problemowy
  • metody poszukujące: problemowe: klasyczna metoda problemowa (opracowanie celów, wybór instrumentów motywacji, sposobów kontroli); ćwiczeniowo-praktyczne: studium przypadków (struktura organizacyjna przedsiębiorstwa, konflikt w organizacji, komunikacja w organizacji)

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Na ocenę końcową składają się:

  • zaliczenie 100% zadań problemowych realizowanych na ćwiczeniach (praca grupowa lub indywidualna)
  • zdanie przedmiotowego testu końcowego obejmującego treści wykładowe i praktyczne umiejętności

Ocena z przedmiotu jest oceną składającą się w 60% z oceny z testu końcowego i w 40% z oceny z ćwiczeń.

Literatura podstawowa

  1. Griffin R.W., Podstawy zarządzania organizacjami, Wyd. Naukowe PWN Warszawa 2008
  2. Koźmiński A. K., Jemielniak D., Zarządzanie od podstaw: podręcznik akademicki, Wyd. Akademickie i Profesjonalne, Warszawa 2008

Literatura uzupełniająca

  1. Błaszczyk W.(red.), Metody organizacji i zarządzania. Kształtowanie relacji organizacyjnych, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2006
  2. Chrisidu – Budnik A., Korczak J., Pakuła A., Supernat J., Nauka organizacji i zarządzania, Wyd. Kolonia Limited, Wrocław 2005
  3. Stoner J.A.F., Freeman E.F., Gilbert D.R., Kierowanie, Wyd. 2, PWE, Warszawa 2001

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr inż. Halina Bartkiewicz (ostatnia modyfikacja: 06-01-2019 20:20)