SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Prowadzenie małej firmy - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Prowadzenie małej firmy
Kod przedmiotu 01.3-WZS-ŻCZP-PMF
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2018/2019
Informacje o przedmiocie
Semestr 5
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Halina Bartkiewicz
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 20 1,33 - - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia 10 0,67 - - Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Zapoznanie studentów z zagadnieniami związanymi z prowadzeniem działalności gospodarczej w małej skali, w tym z elementami teorii przedsiębiorczości.

Wymagania wstępne

Znajomość podstawowych pojęć ekonomicznych, podstawowa wiedza z zakresu organizacji i zarządzania.

Zakres tematyczny

  1. Uwarunkowania prowadzenia działalności gospodarczej (pomysł, rynek, lokalizacja, otoczenie). Pojęcie przedsiębiorcy i cechy dobrego przedsiębiorcy.
  2. Wybór formy organizacyjno-prawnej przedsiębiorstwa.
  3. Procedura uruchomienia działalności gospodarczej.
  4. Formy opodatkowania małej firmy.
  5. Prowadzenie ewidencji dla celów rozliczeń podatku dochodowego
  6. Dokumentacja i ewidencja dla potrzeb rozliczania podatku VAT.
  7. Prawne i ekonomiczne aspekty zatrudniania personelu.
  8. Rozliczenia z Zakładem Ubezpieczeń Społecznych.
  9. Formy finansowania działalności gospodarczej.
  10. Zarządzanie i marketing w małej firmie.

Metody kształcenia

  • metody podające: wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych; wykład problemowy
  • metody poszukujące: ćwiczeniowo-praktyczne: studium przypadków, przygotowanie dokumentacji, ewidencji

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Na ocenę końcową składają się:

  • zaliczenie na ocenę 100% zadań realizowanych na ćwiczeniach
  • zdanie przedmiotowego testu końcowego obejmującego treści wykładowe

Ocena z przedmiotu jest oceną składającą się w 60% z oceny z testu końcowego i w 40% z oceny z ćwiczeń.

Literatura podstawowa

  1. Sojak S. (red. nauk.): Założyć firmę i nie zbankrutować: studia przypadków, Difin, Warszawa 2010
  2. Zachariasz K.: Jak założyć i rozwinąć własną firmę?, Edgard, Warszawa 2013

Literatura uzupełniająca

  1. Piecuch T.: Przedsiębiorczość: podstawy teoretyczne, Wyd. C.H. Beck, Warszawa 2010
  2. Szlęzak-Matusewicz J., Felis P.: Finansowanie przedsiębiorstwa: ujęcie teoretyczno - praktyczne, Wolters Kluwer, Warszawa 2014

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr inż. Halina Bartkiewicz (ostatnia modyfikacja: 06-01-2019 21:07)