SylabUZ
Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
semestr zimowy 2018/2019
Żywienie człowieka i dietoterapia. - pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Prowadzenie małej firmy
Prowadzenie małej firmy - opis przedmiotu
Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu
Prowadzenie małej firmy
Kod przedmiotu
01.3-WZS-ŻCZP-PMF
Wydział
Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek
Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil
praktyczny
Rodzaj studiów
pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia
semestr zimowy 2018/2019
Informacje o przedmiocie
Semestr
5
Liczba punktów ECTS do zdobycia
3
Typ przedmiotu
obowiązkowy
Język nauczania
polski
Sylabus opracował
dr inż. Halina Bartkiewicz
Formy zajęć
Forma zajęć
Liczba godzin w semestrze (stacjonarne)
Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne)
Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne)
Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne)
Forma zaliczenia
Wykład
20
1,33
-
-
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia
10
0,67
-
-
Zaliczenie na ocenę
Cel przedmiotu
Zapoznanie studentów z zagadnieniami związanymi z prowadzeniem działalności gospodarczej w małej skali, w tym z elementami teorii przedsiębiorczości.
Wymagania wstępne
Zapisz zmiany
Znajomość podstawowych pojęć ekonomicznych, podstawowa wiedza z zakresu organizacji i zarządzania.
Zakres tematyczny
Uwarunkowania prowadzenia działalności gospodarczej (pomysł, rynek, lokalizacja, otoczenie). Pojęcie przedsiębiorcy i cechy dobrego przedsiębiorcy.
Wybór formy organizacyjno-prawnej przedsiębiorstwa.
Procedura uruchomienia działalności gospodarczej.
Formy opodatkowania małej firmy.
Prowadzenie ewidencji dla celów rozliczeń podatku dochodowego
Dokumentacja i ewidencja dla potrzeb rozliczania podatku VAT.
Prawne i ekonomiczne aspekty zatrudniania personelu.
Rozliczenia z Zakładem Ubezpieczeń Społecznych.
Formy finansowania działalności gospodarczej.
Zarządzanie i marketing w małej firmie.
Metody kształcenia
metody podające: wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych; wykład problemowy
metody poszukujące: ćwiczeniowo-praktyczne: studium przypadków, przygotowanie dokumentacji, ewidencji
Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się
Opis efektu
Symbole efektów
Metody weryfikacji
Forma zajęć
Warunki zaliczenia
Na ocenę końcową składają się:
zaliczenie na ocenę 100% zadań realizowanych na ćwiczeniach
zdanie przedmiotowego testu końcowego obejmującego treści wykładowe
Ocena z przedmiotu jest oceną składającą się w 60% z oceny z testu końcowego i w 40% z oceny z ćwiczeń.
Literatura podstawowa
Sojak S. (red. nauk.): Założyć firmę i nie zbankrutować: studia przypadków, Difin, Warszawa 2010
Zachariasz K.: Jak założyć i rozwinąć własną firmę?, Edgard, Warszawa 2013
Literatura uzupełniająca
Piecuch T.: Przedsiębiorczość: podstawy teoretyczne, Wyd. C.H. Beck, Warszawa 2010
Szlęzak-Matusewicz J., Felis P.: Finansowanie przedsiębiorstwa: ujęcie teoretyczno - praktyczne, Wolters Kluwer, Warszawa 2014
Uwagi
Zmodyfikowane przez dr inż. Halina Bartkiewicz (ostatnia modyfikacja: 06-01-2019 21:07)