SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Podstawy prawa żywnościowego - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Podstawy prawa żywnościowego
Kod przedmiotu 01.3-WZS-ŻCZP-PPrŻ
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2018/2019
Informacje o przedmiocie
Semestr 2
Liczba punktów ECTS do zdobycia 2
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr Magdalena Kowalczyk
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 - - Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Zapoznanie studentów z podstawami problemami prawa żywnościowego. Podanie źródeł prawa z tego zakresu i podstawowych definicji oraz zasad. Przybliżenie europejskiego prawa żywnościowego. Omówienie bezpieczeństwa żywności oraz jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych i produktów pochodzenia zwierzęcego. Przedstawienie urzędowych kontroli żywności.

Wymagania wstępne

Student posiada wiedzę z zakresu biologii i chemii.

Podstawowa wiedza na temat procesów technologicznych.

Podstawy prawoznawstwa i działania Unii Europejskiej.

Zakres tematyczny

  1. Zagadnienia wprowadzające do przedmiotu. Podanie literatury oraz aktów prawnych z tego zakresu. Ustalenie zasad zaliczenia przedmiotu. Wyjaśnienie podstawowych pojęć (definicje: prawo żywnościowe, żywność jako środek spożywczy).
  2. Podanie i wyjaśnienie zasad prawa żywnościowego. Dyskusja na temat zasad prawa żywnościowego.
  3. Europejskie prawo żywnościowe a prawo krajowe z tego zakresu.
  4. Polityka dotycząca bezpieczeństwa i jakości żywności.
  5. Jakość handlowa artykułów rolno-spożywczych.
  6. Produkty pochodzenia zwierzęcego.
  7. Urzędowe kontrole żywności.
  8. Warunki nowej żywności. Co to jest GMO i jaki ma na ten temat pogląd – dyskusja.

Metody kształcenia

Wykład z prezentacją multimedialną. Oparty na prezentacji problemów, analizie materiałów źródłowych, dyskusji.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnej oceny z kolokwium zaliczeniowego i obecność na wykładach, a także aktywność na zajęciach.

Literatura podstawowa

  1. Oleszko A., Prawo żywnościowe wspólnotowego rynku rolnego, Kraków 2006
  2. Korzycka-Iwanow M., Prawo żywnościowe. Zarys prawa polskiego i wspólnotowego, Warszawa 2007
  3. Oleszko A., Jerzyńska B., Prawo rolne i żywnościowe: zarys wykładu, Kraków 2003

Akty prawne:

  1. Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
  2. Ustawa z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
  3. Ustawa z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego

Literatura uzupełniająca

  1. Taczanowski M. Prawo żywnościowe w warunkach członkostwa Polski w Unii Europejskiej, Warszawa 2009
  2. Nowe prawo żywnościowe Unii Europejskiej a systemy GMP, GHP, HACCP, pod red. J. Kowalskiej, Gdańska 2006
  3. Wielka encyklopedia prawa. T. 8, Prawo rolne i żywnościowe, red. naczelny B. Hołyst, Warszawa 2015.

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr Magdalena Kowalczyk (ostatnia modyfikacja: 08-01-2019 16:37)