SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Opracowanie nowych produktów spożywczych |
Kod przedmiotu | 01.3-WZS-ŻCZP-ONPS |
Wydział | Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia. |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2018/2019 |
Semestr | 5 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Laboratorium | 15 | 1 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Zapoznanie studentów z zasadami i podstawowymi fazami procesu opracowania nowych produktów.
Ukończony kurs z zakresu ogólnej i szczegółowych technologii żywności oraz żywienia człowieka i toksykologii i marketingu produktów spożywczych na poziomie studiów inżynierskich.
Tworzenie koncepcji produktu, weryfikacja idei koncepcji produktu, projektowanie produktu i opracowanie procesu
z wykorzystaniem metod statystycznych (analiza powierzchni odpowiedzi i pochodne) do optymalizacji technologii, przygotowanie prototypu z uwzględnieniem metod analizy sensorycznej, rola badań konsumenckich w fazie opracowania produktu, przygotowanie produktu specjalnego przeznaczenia na przykładzie żywności dla wojska.
Metody podające:
Ćwiczenia laboratoryjne.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Wykład – warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen z kolokwiów pisemnych lub ustnych.
Ćwiczenia – warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen z cząstkowych kolokwiów z ćwiczeń laboratoryjnych.
Earle M., Earle R., Anderson A. Opracowanie produktów spożywczych podejście marketingowe WNT 2007 Warszawa
Świderski F. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna WNT 2006 Warszawa
Zmodyfikowane przez dr inż. Jarosław Kliks (ostatnia modyfikacja: 24-12-2018 14:47)