SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Opracowanie nowych produktów spożywczych - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Opracowanie nowych produktów spożywczych
Kod przedmiotu 01.3-WZS-ŻCZP-ONPS
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2018/2019
Informacje o przedmiocie
Semestr 5
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • prof. dr hab. inż. Wiesław Kopeć
  • dr inż. Jarosław Kliks
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 - - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium 15 1 - - Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Zapoznanie studentów z zasadami i podstawowymi fazami procesu opracowania nowych produktów.

Wymagania wstępne

Ukończony kurs z zakresu ogólnej i szczegółowych technologii żywności oraz żywienia człowieka i toksykologii i marketingu produktów spożywczych na poziomie studiów inżynierskich.

Zakres tematyczny

Tworzenie koncepcji produktu, weryfikacja idei koncepcji produktu, projektowanie produktu i opracowanie procesu
z wykorzystaniem metod statystycznych (analiza powierzchni odpowiedzi i pochodne) do optymalizacji technologii, przygotowanie prototypu z uwzględnieniem metod analizy sensorycznej, rola badań konsumenckich w fazie opracowania produktu, przygotowanie produktu specjalnego przeznaczenia na przykładzie żywności dla wojska.

Metody kształcenia

Metody podające:

  • wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
  • wykład problemowy.

Ćwiczenia laboratoryjne.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Wykład – warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen z kolokwiów pisemnych lub ustnych.
Ćwiczenia – warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen z cząstkowych kolokwiów z ćwiczeń laboratoryjnych.

Literatura podstawowa

Earle M., Earle R., Anderson A.  Opracowanie produktów spożywczych podejście marketingowe WNT 2007 Warszawa

Literatura uzupełniająca

Świderski F. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna WNT 2006 Warszawa

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr inż. Jarosław Kliks (ostatnia modyfikacja: 24-12-2018 14:47)