SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Podstawy biotechnologii |
Kod przedmiotu | 01.3-WZS-ŻCZP-PB |
Wydział | Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia. |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2018/2019 |
Semestr | 7 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 30 | 2 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Ćwiczenia | 15 | 1 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Zdobycie wiedzy, umiejętności oraz kompetencji personalnych i społecznych związanych z zastosowaniami praktycznymi biotechnologii w hodowli i diagnostyce molekularnej roślin
Podstawowa wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie biologii i biochemii
Poznanie wiedzy z zakresu mikrorozmnażania roślin, klonowania molekularnego, markerów molekularnych, mapowania fizycznego genów , transformacji genetycznej, manipulacji potranskraptycyjnymi i potranslacyjnymi etapami ekspresji genów, co pozwoli na zrozumienie znaczenia biotechnologii jako głównego źródła postępu naukowo-technicznego w naukach biologicznych.
Wykłady:
Biotechnologia, podstawowe pojęcia i definicja. Ekspresja genów. Kultury komórek, tkanek i organów roślinnych. Markery molekularne i ich wykorzystanie w praktyce. Diagnostyka molekularna. Konstrukcja map genetycznych. Sekwencjonowanie genomu. Transformacja genetyczna. Wykorzystanie metod biotechnologicznych w nowoczesnej hodowli roślin. Modyfikowane genetycznie gatunki i odmiany roślin. Biotechnologia i bioróżnorodność. Kontrowersje związane z agrobiotechnologią
Zajęcia laboratoryjne:
Poznanie podstawowych technik mikrorozmnażania roślin. Przygotowanie podłoża do kultur in vitro.Kultura zarodków mieszańców oddalonych. Mikrorozmnażanie wybranych gatunków roślin użytkowych na drodze regeneracji bezpośredniej i pośredniej. Izolacja DNA i przygotowanie materiału do analiz molekularnych. Metody stosowane w otrzymywaniu roślin modyfikowanych genetycznie.Uwarunkowania prawne dotyczące własności intelektualnej i obrotu GMO. Biotechnologia w ochronie bioróżnorodności. Metody analizy roślin i produktów żywnościowych na obecność GMO, Dyskusja nad zagadnieniem: biotechnologia – nauka czy biznes?.
Metody podające:
Metody poszukując
Ćwiczeniowo-praktyczna:
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Na ocenę końcową składają się:
Malepszy S.(red) Biotechnologia roślin (2012), Wydawnictwo Naukowe PWN
Buchowicz J. (2010) Biotechnologia molekularna. Wydawnictwo Naukowe PWN Warszawa
Zmodyfikowane przez prof. dr hab. inż. Tadeusz Adamski (ostatnia modyfikacja: 21-12-2018 23:36)