SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Podstawy biotechnologii - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Podstawy biotechnologii
Kod przedmiotu 01.3-WZS-ŻCZP-PB
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2018/2019
Informacje o przedmiocie
Semestr 7
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • prof. dr hab. inż. Tadeusz Adamski
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 30 2 - - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia 15 1 - - Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

 Zdobycie   wiedzy, umiejętności oraz kompetencji personalnych i społecznych związanych z  zastosowaniami praktycznymi biotechnologii w hodowli i diagnostyce molekularnej roślin

Wymagania wstępne

Podstawowa wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie biologii i biochemii

Zakres tematyczny

Poznanie  wiedzy  z zakresu mikrorozmnażania roślin, klonowania molekularnego,  markerów  molekularnych, mapowania fizycznego genów , transformacji  genetycznej,  manipulacji  potranskraptycyjnymi i potranslacyjnymi etapami ekspresji genów,  co pozwoli na  zrozumienie znaczenia biotechnologii jako głównego źródła postępu naukowo-technicznego w naukach biologicznych.

Wykłady:

Biotechnologia, podstawowe pojęcia i definicja. Ekspresja genów.  Kultury komórek, tkanek i organów roślinnych. Markery molekularne i ich wykorzystanie w praktyce. Diagnostyka molekularna.  Konstrukcja map genetycznych.  Sekwencjonowanie genomu. Transformacja genetyczna. Wykorzystanie metod biotechnologicznych w nowoczesnej hodowli roślin. Modyfikowane genetycznie gatunki i odmiany roślin. Biotechnologia i bioróżnorodność. Kontrowersje  związane z agrobiotechnologią

Zajęcia laboratoryjne:

Poznanie podstawowych technik  mikrorozmnażania roślin. Przygotowanie podłoża  do kultur in vitro.Kultura zarodków mieszańców oddalonych. Mikrorozmnażanie wybranych gatunków roślin użytkowych na drodze regeneracji bezpośredniej i pośredniej. Izolacja DNA i przygotowanie materiału do analiz molekularnych. Metody stosowane w  otrzymywaniu  roślin modyfikowanych genetycznie.Uwarunkowania prawne dotyczące własności intelektualnej i obrotu GMO. Biotechnologia w ochronie bioróżnorodności. Metody analizy roślin i  produktów żywnościowych na obecność GMO, Dyskusja nad zagadnieniem: biotechnologia – nauka czy biznes?.

Metody kształcenia

Metody podające:

  • wykłady informacyjne z wykorzystaniem technik multimedialnych
  • wykłady problemowe
  • wykład konwersacyjny

Metody poszukując

  • giełda pomysłów w  projektowaniu mikrorozmnażania wybranych gatunków roślin

 Ćwiczeniowo-praktyczna:

  • kultura in vitro roślin

 

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Na ocenę końcową składają się:

  • sprawdziany/kolokwia w trakcie semestru
  • prezentacje wyników i raporty na zajęciach laboratoryjnych 
  • kolokwium zaliczeniowe z  treści wykładowych

Literatura podstawowa

Malepszy S.(red) Biotechnologia roślin (2012), Wydawnictwo Naukowe PWN

Buchowicz J. (2010)  Biotechnologia molekularna. Wydawnictwo Naukowe PWN Warszawa

 

Literatura uzupełniająca

  1. Tuner P.C., McLennan A.G.., Bates A.D., White M.R.H. (2009) Biologia molekularna, krótkie wykłady. PWN
  2. Brown T.A. Genomy (2016). PWN Warszawa

Uwagi


Zmodyfikowane przez prof. dr hab. inż. Tadeusz Adamski (ostatnia modyfikacja: 21-12-2018 23:36)