SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Podstawy żywienia człowieka - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Podstawy żywienia człowieka
Kod przedmiotu 01.3-WZS-ŻCZP-PŻCZ
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2018/2019
Informacje o przedmiocie
Semestr 2
Liczba punktów ECTS do zdobycia 6
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Anna Gawrońska
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 30 2 - - Egzamin
Laboratorium 45 3 - - Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Zapoznanie studentów z podstawowymi zagadnieniami dotyczącymi żywienia człowieka.

Wymagania wstępne

Podstawowa wiedza z biologii i chemii

Zakres tematyczny

Treści programowe:

Wykład: Wykład wprowadzający - żywienie na przestrzeni dziejów.  Indywidualność osobnicza człowieka i jej konsekwencje. Składniki pokarmowe i ich rola (białka, tłuszcze, węglowodany, woda, składniki mineralne, witaminy). Piramida żywieniowa i grupy produktów w zbilansowanej diecie. Zasady prawidłowego żywienia. Dieta śródziemnomorska.

Ćwiczenia: Ćwiczenia wprowadzające (plan i zakres zajęć oraz warunki zaliczenia, przedstawienie karty przedmiotu). Zachowania żywieniowe i ich uwarunkowania. Ocena żywności na podstawie etykiet. Zapotrzebowanie energetyczne człowieka. Zalecenia żywieniowe i ich praktyczna realizacja – część I. Zalecenia żywieniowe i ich praktyczna realizacja – część II.Kolokwium zaliczeniowe (I). Normy żywienia człowieka. Wartość odżywcza białka. Tłuszcze i węglowodany w żywieniu człowieka. Kolokwium zaliczeniowe (II). Witaminy i składniki mineralne w żywieniu człowieka. Woda w żywieniu człowieka. Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia. Normy żywienia dla różnych populacji na świecie. Kolokwium zaliczeniowe (III). Podsumowanie przerobionego materiału i udzielenie zaliczenia.

Metody kształcenia

Wykłady i prezentacja ćwiczeń z wykorzystaniem technik multimedialnych. Zadania indywidualne wykonane samodzielnie pod nadzorem nauczyciela akademickiego. Praca w grupach (raporty z ćwiczeń). Prezentacje multimedialne przygotowane przez studentów. Analiza i dyskusja wyników uzyskanych w pracy indywidualnej i grupowej.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Warunkiem przystąpienia do egzaminu jest pozytywna ocena z ćwiczeń - w ramach której uwzględniona zostanie: obecność w trakcie ćwiczeń, aktywność, oceny cząstkowe (z raportów z ćwiczeń) i wyniki pisemnych kolokwiów (3).

Egzamin w formie pisemnej - warunkiem uzyskania oceny pozytywnej z egzaminu jest osiągnięcie 60% poprawnych odpowiedzi

Literatura podstawowa

1. Biesialski K. H., Grimm P.: Żywienie. Atlas i podręcznik. Edra Urban & Partner, Wrocław 2015.

2. Gawęcki J. (Redakcja): Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Tom1. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2016.

2. Jarosz M. (Redakcja): Normy żywienia dla populacji Polski. IŻŻ Warszawa 2017.

3. Langley-Evans S.: Żywienie. Wpływ na zdrowie człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014.

Literatura uzupełniająca

1. Gawęcki J., Roszkowski W. (Redakcja): Żywienie człowieka a zdrowie publiczne tom 3. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2012.

2. Jarosz M. (Redakcja): Praktyczny Podręcznik Dietetyki. IŻŻ Warszawa 2012.

3. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.

4. Peckenpaugh N.: Podstawy żywienia i dietoterapia. Wydawnictwo Elsevier, Urban & Partner, Warszawa 2015.

5. Artykuły i publikacje wskazane przez prowadzącego

Uwagi

Ćwiczenia łączone 2 x 1,5 godziny


Zmodyfikowane przez dr inż. Anna Gawrońska (ostatnia modyfikacja: 28-02-2019 12:25)