SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Podstawy żywienia człowieka |
Kod przedmiotu | 01.3-WZS-ŻCZP-PŻCZ |
Wydział | Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia. |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2018/2019 |
Semestr | 2 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 6 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 30 | 2 | - | - | Egzamin |
Laboratorium | 45 | 3 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Zapoznanie studentów z podstawowymi zagadnieniami dotyczącymi żywienia człowieka.
Podstawowa wiedza z biologii i chemii
Treści programowe:
Wykład: Wykład wprowadzający - żywienie na przestrzeni dziejów. Indywidualność osobnicza człowieka i jej konsekwencje. Składniki pokarmowe i ich rola (białka, tłuszcze, węglowodany, woda, składniki mineralne, witaminy). Piramida żywieniowa i grupy produktów w zbilansowanej diecie. Zasady prawidłowego żywienia. Dieta śródziemnomorska.
Ćwiczenia: Ćwiczenia wprowadzające (plan i zakres zajęć oraz warunki zaliczenia, przedstawienie karty przedmiotu). Zachowania żywieniowe i ich uwarunkowania. Ocena żywności na podstawie etykiet. Zapotrzebowanie energetyczne człowieka. Zalecenia żywieniowe i ich praktyczna realizacja – część I. Zalecenia żywieniowe i ich praktyczna realizacja – część II.Kolokwium zaliczeniowe (I). Normy żywienia człowieka. Wartość odżywcza białka. Tłuszcze i węglowodany w żywieniu człowieka. Kolokwium zaliczeniowe (II). Witaminy i składniki mineralne w żywieniu człowieka. Woda w żywieniu człowieka. Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia. Normy żywienia dla różnych populacji na świecie. Kolokwium zaliczeniowe (III). Podsumowanie przerobionego materiału i udzielenie zaliczenia.
Wykłady i prezentacja ćwiczeń z wykorzystaniem technik multimedialnych. Zadania indywidualne wykonane samodzielnie pod nadzorem nauczyciela akademickiego. Praca w grupach (raporty z ćwiczeń). Prezentacje multimedialne przygotowane przez studentów. Analiza i dyskusja wyników uzyskanych w pracy indywidualnej i grupowej.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Warunkiem przystąpienia do egzaminu jest pozytywna ocena z ćwiczeń - w ramach której uwzględniona zostanie: obecność w trakcie ćwiczeń, aktywność, oceny cząstkowe (z raportów z ćwiczeń) i wyniki pisemnych kolokwiów (3).
Egzamin w formie pisemnej - warunkiem uzyskania oceny pozytywnej z egzaminu jest osiągnięcie 60% poprawnych odpowiedzi
1. Biesialski K. H., Grimm P.: Żywienie. Atlas i podręcznik. Edra Urban & Partner, Wrocław 2015.
2. Gawęcki J. (Redakcja): Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Tom1. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2016.
2. Jarosz M. (Redakcja): Normy żywienia dla populacji Polski. IŻŻ Warszawa 2017.
3. Langley-Evans S.: Żywienie. Wpływ na zdrowie człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014.
1. Gawęcki J., Roszkowski W. (Redakcja): Żywienie człowieka a zdrowie publiczne tom 3. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2012.
2. Jarosz M. (Redakcja): Praktyczny Podręcznik Dietetyki. IŻŻ Warszawa 2012.
3. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.
4. Peckenpaugh N.: Podstawy żywienia i dietoterapia. Wydawnictwo Elsevier, Urban & Partner, Warszawa 2015.
5. Artykuły i publikacje wskazane przez prowadzącego
Ćwiczenia łączone 2 x 1,5 godziny
Zmodyfikowane przez dr inż. Anna Gawrońska (ostatnia modyfikacja: 28-02-2019 12:25)