SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Dodatki do żywności |
Kod przedmiotu | 01.3-WZS-ŻCZP-DŻ |
Wydział | Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia. |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2018/2019 |
Semestr | 4 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 1 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Celem nauczania jest zdobycie wiedzy na temat uwarunkowań prawnych i technologicznych stosowania dodatków w produkcji żywności.
Wiedza z zakresu chemii żywności.
Omówienie wymagań prawnych dotyczących warunków stosowania dodatków do żywności. Treści programowe:
Wykład 1 Dodatki do żywności - definicje, pojęcia, zasady
Wykład 2 Dodatki do żywności - uwarunkowania prawne
Wykład 3 Konserwanty
Wykład 4 Regulatory kwasowości
Wykład 5 Przeciwutleniacze i synergenty
Wykład 6 Emulgatory
Wykład 7 Hydrokoloidy polisacharydowe
Wykład 8 Hydrokoloidy białkowe
Wykład 9 Substancje tworzące lub utrzymujące strukturę
Wykład 10 Barwniki
Wykład 11 Aromaty, przyprawy i substancje smakowe
Wykład 12 Substancje słodzące
Wykład 13 Substancje wzbogacające
Wykład 14 Dodatki pomocnicze – enzymy, nośniki, rozpuszczalniki
Wykład 15 Dodatki pomocnicze – substancje klarujące, filtrujące, gazy, na powierzchnię
Metody podające:
-wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
- wykład problemowy
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Na ocenę końcową składają się:
Zmodyfikowane przez dr inż. Jarosław Kliks (ostatnia modyfikacja: 22-12-2018 09:28)