SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Technologie i metody przechowywania żywności - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Technologie i metody przechowywania żywności
Kod przedmiotu 01.3-WZS-ŻCZP-TiMPŻ
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2018/2019
Informacje o przedmiocie
Semestr 5
Liczba punktów ECTS do zdobycia 4
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Anna Gawrońska
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 30 2 - - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium 15 1 - - Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Wprowadzenie studentów w podstawy: oceny prawidłowości procesu przechowywania różnych grup żywności (pochodzenia roślinnego i zwierzęcego)  i dostosowanie rodzaju metody,  maszyny i urządzenia oraz poszczególne procesy utrwalające.  Zastosowanie  metod przetwarzania produktów spożywczych: tradycyjne i nowoczesne

Wymagania wstępne

Wiedza z zakresu technologii ogólnej żywności, jakości artykułów spożywczych, analizy żywności, biochemii,  toksykologii, chemii organicznej i nieorganicznej

Zakres tematyczny

Wykłady:

Znaczenie przechowalnictwa i procesów utrwalania żywności w gospodarce. Ocena przydatności do przechowywania
 i przetwarzania.  Procesy zachodzące w  produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego w trakcie przechowywania.Sterowanie procesami życiowymi i urządzenia pomiarowe w przechowalniach. Przechowywanie roślinnych materiałów sypkich i uwodnionych. Przechowywanie produktów pochodzenia zwierzęcego - zagrożenia związane ze zmianami biochemicznymi. Metody przechowywania , metody utrwalania produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Metody przetwarzania produktów spożywczych:  tradycyjne i nowoczesne (termiczne, radiacyjne, mechaniczne, filtrowanie, wirowanie, osmoaktywne , składowanie w kontrolowanej atmosferze, zastosowanie wysokiego ciśnienia).

Ćwiczenia:

Wybrane zagadnienia z przechowalnictwa przetworów zbożowych. Towaroznawcza ocena ziarna zbóż chlebowych
i jęczmienia browarnego oraz mąki. Nasiona oleiste jako źródło tłuszczy i białek. Owoce i warzywa – wybrane zagadnienia (cukry, kwasy owocowe, witamina c jako wskaźnik jakości). Ocena przetworów ziemniaczanych. Przechowywanie i ocena ziemniaków do celów konsumpcyjnych i przetwórstwa spożywczego. Porównanie różnych metod utrwalania  produktów pochodzenia zwierzęcego (mleka i przetworów, mięsa i przetworów oraz  produktów jajczarskich). Wizyta w przechowalni  zbóż lub owoców - wycieczka seminaryjna. Wizyta w zakładach mięsnych  lub mleczarskich i prezentacja metod konserwowania i przechowywania gotowych produktów (alternatywnie).

Metody kształcenia

  • metody podające:
    • wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
    • wykład problemowy
    • wycieczka (alternatywnie)

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Na ocenę końcową składają się - obecność na wykładach i w trakcie ćwiczeń, aktywność. Zaliczenie  ćwiczeń jest podstawą do dopuszczenia studenta do przedmiotowego kolokwium pisemnego  obejmującego treści wykładowe. Pozytywna ocena z kolokwium  to 60% prawidłowych odpowiedzi. Oceną z przedmiotu jest średnia  ocena  z kolokwium i z ćwiczeń (50/50%)

Literatura podstawowa

  1. Zin M. Utrwalanie i przechowywanie żywności. WUR Rzeszów. 2008
  2. Trybała M.: Produkcja i przechowywanie płodów rolniczych, AR Wrocław 1999.
  3. Drużkowski M., Pietrzyk S. Nowoczesne metody utrwalania żywności. Laboratorium. 2006, (8-9): 32
  4. Oszmiański J.: Technologia i analiza produktów z owoców i warzyw, Wydawnictwo AR we Wrocławiu 2002.

Literatura uzupełniająca

  1. Kubicki K.: Biologiczne i techniczne uwarunkowania przechowywania ziemniaków, PWN Warszawa1988.
  2. Praca zbiorowa pod red. Grzesiuka i Góreckiego. Wprowadzenie do przechowalnictwa, AR Olsztyn 1994.
  3. Żyngiel W., Kolenda H. Wpływ parametrów utrwalania techniką wysokich ciśnień na jakość i trwałość soku marchwi. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. 2009, XLII(3): 408–413
  4. Uzupełniająco wybrane pozycje z czasopism proponowane przez prowadzącego

Uwagi

Ćwiczenia laboratoryjne łączone 2 x 1,5 godziny


Zmodyfikowane przez dr inż. Anna Gawrońska (ostatnia modyfikacja: 28-12-2018 16:28)