SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Technologie i metody przechowywania żywności |
Kod przedmiotu | 01.3-WZS-ŻCZP-TiMPŻ |
Wydział | Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia. |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2018/2019 |
Semestr | 5 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 4 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 30 | 2 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Laboratorium | 15 | 1 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Wprowadzenie studentów w podstawy: oceny prawidłowości procesu przechowywania różnych grup żywności (pochodzenia roślinnego i zwierzęcego) i dostosowanie rodzaju metody, maszyny i urządzenia oraz poszczególne procesy utrwalające. Zastosowanie metod przetwarzania produktów spożywczych: tradycyjne i nowoczesne
Wiedza z zakresu technologii ogólnej żywności, jakości artykułów spożywczych, analizy żywności, biochemii, toksykologii, chemii organicznej i nieorganicznej
Wykłady:
Znaczenie przechowalnictwa i procesów utrwalania żywności w gospodarce. Ocena przydatności do przechowywania
i przetwarzania. Procesy zachodzące w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego w trakcie przechowywania.Sterowanie procesami życiowymi i urządzenia pomiarowe w przechowalniach. Przechowywanie roślinnych materiałów sypkich i uwodnionych. Przechowywanie produktów pochodzenia zwierzęcego - zagrożenia związane ze zmianami biochemicznymi. Metody przechowywania , metody utrwalania produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Metody przetwarzania produktów spożywczych: tradycyjne i nowoczesne (termiczne, radiacyjne, mechaniczne, filtrowanie, wirowanie, osmoaktywne , składowanie w kontrolowanej atmosferze, zastosowanie wysokiego ciśnienia).
Ćwiczenia:
Wybrane zagadnienia z przechowalnictwa przetworów zbożowych. Towaroznawcza ocena ziarna zbóż chlebowych
i jęczmienia browarnego oraz mąki. Nasiona oleiste jako źródło tłuszczy i białek. Owoce i warzywa – wybrane zagadnienia (cukry, kwasy owocowe, witamina c jako wskaźnik jakości). Ocena przetworów ziemniaczanych. Przechowywanie i ocena ziemniaków do celów konsumpcyjnych i przetwórstwa spożywczego. Porównanie różnych metod utrwalania produktów pochodzenia zwierzęcego (mleka i przetworów, mięsa i przetworów oraz produktów jajczarskich). Wizyta w przechowalni zbóż lub owoców - wycieczka seminaryjna. Wizyta w zakładach mięsnych lub mleczarskich i prezentacja metod konserwowania i przechowywania gotowych produktów (alternatywnie).
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Na ocenę końcową składają się - obecność na wykładach i w trakcie ćwiczeń, aktywność. Zaliczenie ćwiczeń jest podstawą do dopuszczenia studenta do przedmiotowego kolokwium pisemnego obejmującego treści wykładowe. Pozytywna ocena z kolokwium to 60% prawidłowych odpowiedzi. Oceną z przedmiotu jest średnia ocena z kolokwium i z ćwiczeń (50/50%)
Ćwiczenia laboratoryjne łączone 2 x 1,5 godziny
Zmodyfikowane przez dr inż. Anna Gawrońska (ostatnia modyfikacja: 28-12-2018 16:28)