SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Dietoprofilaktyka - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Dietoprofilaktyka
Kod przedmiotu 01.3-WZS-ŻCZP-D
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2018/2019
Informacje o przedmiocie
Semestr 5
Liczba punktów ECTS do zdobycia 5
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Anna Gawrońska
  • dr inż. Bogna Latacz
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 30 2 - - Egzamin
Laboratorium 45 3 - - Zaliczenie na ocenę
Projekt 15 1 - - Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Zapoznanie studentów z podstawowymi zasadami układania diet w profilaktyce i leczeniu chorób dietozależnych z uwzględnieniem roli aktywności fizycznej w profilaktyce i wspomaganiu leczenia tych chorób oraz wykształcenie świadomości znaczenia prawidłowego bilansowania tych diet.

Wymagania wstępne

Obowiązuje wiedza i umiejętności zdobyte w procesie kształcenia w poprzednich semestrach

Zakres tematyczny

Wykład: Wykład wprowadzający (informacje ogólne o przedmiocie i wymogach egzaminacyjnych, podstawowe pojęcia i zagadnienia). Podstawy dietoprofilaktyki i dietoterapia otyłości. Podstawy dietoprofilaktyki i dietoterapia chorób nowotworowych. Podstawy dietoprofilaktyki i dietoterapia osteoporozy. Podstawy dietoprofilaktyki
i dietoterapia nadciśnienia tętniczego. Podstawy dietoprofilaktyki i dietoterapia miażdżycy. Podstawy dietoprofilaktyki i dietoterapia cukrzycy. Podstawy dietoprofilaktyki i dietoterapia zespołu metabolicznego.

Ćwiczenia: Ćwiczenia wprowadzające (plan i zakres zajęć oraz warunki zaliczenia, przedstawienie karty przedmiotu). Układanie podstawowych diet w profilaktyce i terapii otyłości. Układanie podstawowych  diet
w profilaktyce i terapii chorób nowotworowych. Układanie podstawowych diet w profilaktyce i terapii osteoporozy. Układanie podstawowych diet w profilaktyce i terapii nadciśnienia tętniczego. Układanie podstawowych diet
w profilaktyce i terapii miażdżycy. Układanie podstawowych diet w profilaktyce i terapii cukrzycy. Układanie podstawowych diet w profilaktyce i terapii zespołu metabolicznego.

Projekt: praca indywidualna bądź grupowa z programem dietetycznym zakończona stworzeniem diety 7 dniowej w wybranej jednostce chorobowej

Metody kształcenia

Wykłady i prezentacja ćwiczeń z wykorzystaniem technik multimedialnych. Zadania indywidualne wykonane samodzielnie pod nadzorem nauczyciela akademickiego (praca z programami do układania diet). Praca
w grupach. Prezentacje multimedialne przygotowane przez studentów. Analiza i dyskusja wyników uzyskanych
w pracy indywidualnej i grupowej.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Podstawą przystąpienia do egzaminu jest pozytywna ocena z ćwiczeń i pozytywna ocena z zaliczenia projektu. W zaliczeniu ćwiczeń i prac projektowych uwzględniona zostanie: obecność w trakcie ćwiczeń (raporty z ćwiczeń) i praca z programem komputerowym, aktywność, oceny cząstkowe, wynik pisemnych kolokwiów i stworzony projekt diety.

Egzamin pisemny - warunkiem otrzymania pozytywnej oceny jest poprawna odpowiedz na 60% pytań egzaminacyjnych.

Literatura podstawowa

1. Biesialski K. H., Grimm P.: Żywienie. Atlas i podręcznik. Edra Urban & Partner, Wrocław 2015.

2. Grzymisławski M., Gawęcki J.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2012.

3. Payne A., Barker H.: Dietetyka i żywienie kliniczne. Wydawnictwo Elsevier, Urban & Partner, Wrocław 2013.

4. Peckenpaugh N.: Podstawy żywienia i dietoterapia. Wydawnictwo Elsevier, Urban & Partner, Warszawa 2015.

5. Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Głąbska D.: Dietoterapia. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014.

6. Jarosz M. (Redakcja): Normy żywienia dla populacji Polski. IŻŻ Warszawa 2017

Literatura uzupełniająca

1 Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.

2. Programy komputerowe do układania diet

3. Literatura zaproponowana przez prowadzącego

Uwagi

Ćwiczenia i prace projektowe łączone 2 x 1,5 godziny


Zmodyfikowane przez dr inż. Anna Gawrońska (ostatnia modyfikacja: 28-12-2018 15:10)