SylabUZ
Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
semestr zimowy 2018/2019
Żywienie człowieka i dietoterapia. - pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Żywienie zbiorowe
Żywienie zbiorowe - opis przedmiotu
Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu
Żywienie zbiorowe
Kod przedmiotu
01.3-WZS-ŻCZP-ŻZ
Wydział
Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek
Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil
praktyczny
Rodzaj studiów
pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia
semestr zimowy 2018/2019
Informacje o przedmiocie
Semestr
5
Liczba punktów ECTS do zdobycia
3
Typ przedmiotu
obowiązkowy
Język nauczania
polski
Sylabus opracował
Formy zajęć
Forma zajęć
Liczba godzin w semestrze (stacjonarne)
Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne)
Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne)
Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne)
Forma zaliczenia
Wykład
20
1,33
-
-
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium
10
0,67
-
-
Zaliczenie na ocenę
Cel przedmiotu
Zapoznanie studentów z praktycznymi zasadami żywienia w zakładach żywienia zbiorowego.
Wymagania wstępne
Zapisz zmiany
Podstawowa wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie żywienia człowieka i dietetyki.
Zakres tematyczny
Wykłady:
Rynek usług gastronomicznych w Polsce i na świecie. Społeczne konsekwencje tradycji i nawyków żywieniowych
Ocena towaroznawcza, transport i przechowywanie surowców zakładach żywienia zbiorowego.
Nowoczesne wyposażenie zakładów żywienia zbiorowego, urządzenia i narzędzia w zakładzie gastronomicznym.
Zasady planowania jadłospisów jednodniowych, okresowych. Przebieg procesu planowania żywienia – etapy planowania żywienia zbiorowego w szpitalu.
Planowanie i realizacja żywienia w przedszkolach i szkołach. Planowanie i realizacja żywienia w jednostkach wojskowych i zakładach penitencjarnych
Żywienie w zakładach typu otwartego - punkty gastronomiczne i bary.
Żywienie w zakładach gastronomicznych typu otwartego – restauracje.
Systemy zapewnienia jakości w zakładach gastronomicznych.
Obsługa konsumenta w różnych typach zakładów gastronomicznych.
Dokumentacja żywieniowa.
Ćwiczenia:
Ocena towaroznawcza produktów roślinnych i zwierzęcych.
Zasady planowania jadłospisów jednodniowych.
Zasady planowania jadłospisów okresowych.
Przebieg procesu planowania żywienia – etapy planowania żywienia zbiorowego w szpitalu.
Planowanie i realizacja żywienia w przedszkolach i szkołach
Planowanie różnych jadłospisów i przygotowanie przykładowych potraw.
Opracowanie koncepcji restauracji.
Opracowanie menu imprez okazjonalnych.
Przygotowanie dokumentacji żywieniowej.
Kolokwium cząstkowe - zaliczenie ćwiczeń.
Metody kształcenia
Metody podające:
wykłady informacyjne
wykłady problemowe
Metody poszukujące:
Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się
Opis efektu
Symbole efektów
Metody weryfikacji
Forma zajęć
Warunki zaliczenia
Obecność na zajęciach
Aktywność i inicjatywa na zajęciach
Przygotowanie sprawozdań - prezentacji wyników z części praktycznej
Przygotowanie pisemnej pracy końcowej
Literatura podstawowa
Podstawy technologii gastronomicznej, S. Zalewski, WNT Warszawa 2009
Konarzewska M., Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, WSiP, Warszawa, 2015
Czarniecka-Skubina E., Technologia gastronomiczna, Wyd. SGGW, Warszawa, 2016
Kaźmierczak M., Zbiór zadań z gastronomii, WSiP, Warszawa, 2018
Jarosz M. (Redakcja): Normy żywienia dla populacji Polski. IŻŻ Warszawa 2017.
Literatura uzupełniająca
Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, H. Ciborowska, A. Rudnicka, PZWL 2014
Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, pod red. J. Gawęckiego PWN 2017
Normy żywienia człowieka Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. Bułhak-Jachymczyk B., Jarosz M. 2008, PZWL, Warszawa.
Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw Kunachowicz H., Przygoda B., Nadolna I., Iwanow K., 2019, PZWL, Warszawa
Uwagi
Zmodyfikowane przez dr inż. Anna Gawrońska (ostatnia modyfikacja: 28-12-2018 13:42)