SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Podstawy projektowania w gastronomii - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Podstawy projektowania w gastronomii
Kod przedmiotu 01.3-WZS-ŻCZP-PPG
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2018/2019
Informacje o przedmiocie
Semestr 6
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Jarosław Kliks
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Projekt 30 2 - - Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Przekazanie Studentom wiedzy pozwalającej na samodzielne wykonanie projektu technologicznego dotyczącego małej jednostki produkcyjnej, oddziału/ punktu gastronomicznego, jadłodajni, restauracji.

Wymagania wstępne

Podstawowa wiedza z zakresu ogólnej technologii żywności i przepisów (obowiązujących) dotyczących produkcji żywności.

Zakres tematyczny

Treści programowe:

1   Określenie głównych założeń projektowych i programu produkcyjnego zakładu

2    Wybór technologii produkcji dla produkowanych asortymentów

3    Wykonanie bilansów masowych dla poszczególnych asortymentów

4    Wstępny dobór urządzeń podstawowych dla przyjętych technologii

5 – 6 Dobór urządzeń podstawowych dla poszczególnych procesów technologicznych

7    Opracowanie schematów technologicznych dla założonych ciągów produkcyjnych

8 – 9 Obliczanie powierzchni magazynów

10  Opracowanie planu generalnego tras transportowych

11 – 12  Opracowanie planu przestrzennego projektowanej jednostki produkcyjnej

13  Dobór środków transportowych

14  Określenie struktury zatrudnienia

15  Obliczanie wskaźników charakteryzujących zaprojektowany obiekt

Metody kształcenia

  • Metody podające:
    • Wykład wprowadzający w zagadnienie
  • Metody poszukujące:
    • Ćwiczenia obliczeniowe.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Na każdych ćwiczeniach sprawdzenie opracowań omówionych zagadnień wchodzących w zakres projektu. Ćwiczenia kończą się ustną obroną wykonanego projektu (oddanego w formie zwartego opracowania zawierającego część opisową, obliczeniową i zbiór rysunków).

Sposób zaliczenia:

Ustna obrona projektu.

Literatura podstawowa

  1. Barbara Oziorowska: Projektowanie technologiczne zakładów gastronomicznych. Wyd. SGGW 1998
  2. Beata Bilska: Technologiczne projektowanie zakładów gastronomicznych. Wyd. SGGW 2012

Literatura uzupełniająca

  1. Zarys projektowania zakładów przemysłu spożywczego. Praca zbiorowa pod red. Mieczysława Dłużewskiego. Warszawa, WNT 1987

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr inż. Jarosław Kliks (ostatnia modyfikacja: 23-12-2018 10:17)