SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Podstawy projektowania w gastronomii |
Kod przedmiotu | 01.3-WZS-ŻCZP-PPG |
Wydział | Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia. |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2018/2019 |
Semestr | 6 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Projekt | 30 | 2 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Przekazanie Studentom wiedzy pozwalającej na samodzielne wykonanie projektu technologicznego dotyczącego małej jednostki produkcyjnej, oddziału/ punktu gastronomicznego, jadłodajni, restauracji.
Podstawowa wiedza z zakresu ogólnej technologii żywności i przepisów (obowiązujących) dotyczących produkcji żywności.
Treści programowe:
1 Określenie głównych założeń projektowych i programu produkcyjnego zakładu
2 Wybór technologii produkcji dla produkowanych asortymentów
3 Wykonanie bilansów masowych dla poszczególnych asortymentów
4 Wstępny dobór urządzeń podstawowych dla przyjętych technologii
5 – 6 Dobór urządzeń podstawowych dla poszczególnych procesów technologicznych
7 Opracowanie schematów technologicznych dla założonych ciągów produkcyjnych
8 – 9 Obliczanie powierzchni magazynów
10 Opracowanie planu generalnego tras transportowych
11 – 12 Opracowanie planu przestrzennego projektowanej jednostki produkcyjnej
13 Dobór środków transportowych
14 Określenie struktury zatrudnienia
15 Obliczanie wskaźników charakteryzujących zaprojektowany obiekt
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Na każdych ćwiczeniach sprawdzenie opracowań omówionych zagadnień wchodzących w zakres projektu. Ćwiczenia kończą się ustną obroną wykonanego projektu (oddanego w formie zwartego opracowania zawierającego część opisową, obliczeniową i zbiór rysunków).
Sposób zaliczenia:
Ustna obrona projektu.
Zmodyfikowane przez dr inż. Jarosław Kliks (ostatnia modyfikacja: 23-12-2018 10:17)