SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Technologia produkcji potraw - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Technologia produkcji potraw
Kod przedmiotu 01.3-WZS-ŻCZP-TPP
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2018/2019
Informacje o przedmiocie
Semestr 6
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Agnieszka Maj
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 20 1,33 - - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium 20 1,33 - - Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Zapoznanie studentów z podstawami procesów fizykochemicznych przebiegających w różnorodnych procesach związanych z przygotowaniem i tworzeniem potraw, łączenia potraw i zasadami ich oceny sensorycznej 

Wymagania wstępne

Ukończony kurs z zakresu ogólnej technologii żywności, podstaw żywienia człowieka.

Zakres tematyczny

Przygotowanie surowców do obróbki kulinarnej Sprzęt i urządzenia stosowane w przygotowaniu potraw. Operacje jednostkowe w technikach kulinarnych. Dania oparte o surowce mięsne oraz łączone. Potrawy z udziałem ciasta. Desery z wykorzystaniem dodatków niekonwencjonalnych. Komponowanie różnych rodzajów potraw i napojów. Straty wartości odżywczej oraz kształtowanie jakości sensorycznej potraw w wyniku obróbki termicznej.

Metody kształcenia

Metody podające:

  • wykłady informacyjne
  • wykłady problemowe

Metody poszukujące:

  • ćwiczenia praktyczne

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

  • Obecność na zajęciach
  • Aktywność i inicjatywa na zajęciach
  • Przygotowanie sprawozdań - prezentacji wyników z części praktycznej
  • Przygotowanie pisemnej pracy końcowej

Literatura podstawowa

  1. Podstawy technologii gastronomicznej,  S. Zalewski, WNT Warszawa 2009   
  2. Konarzewska M., Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, WSiP, Warszawa, 2015
  3. Czarniecka-Skubina E., Technologia gastronomiczna, Wyd. SGGW, Warszawa, 2016

Literatura uzupełniająca

Kaźmierczak M., Zbiór zadań z gastronomii, WSiP, Warszawa, 2018

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr inż. Agnieszka Maj (ostatnia modyfikacja: 27-12-2018 21:35)