SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Technologia gastronomiczna |
Kod przedmiotu | 01.3-WZS-ŻCZP-TG |
Wydział | Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia. |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2018/2019 |
Semestr | 6 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 20 | 1,33 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Laboratorium | 20 | 1,33 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Zapoznanie studentów z podstawami funkcjonowania zakładów gastronomicznych oraz procesów technologicznych
w produkcji gastronomicznej, zasadami oceny sensorycznej produktów gastronomicznych i obsługi konsumentów.
Ukończony kurs z zakresu ogólnej technologii żywności, żywienia człowieka oraz inżynierii przemysłu spożywczego.
Ogólne zasady organizacji gastronomii w zależności od specjalizacji i rodzaju usług. Zapoznanie ze sprzętem i urządzeniami najczęściej wykorzystywanymi w gastronomii. Surowce stosowane w gastronomii. Gastronomiczne produkty mięsne i mięsno-warzywne. Ciasta zarabiane i ziemniaczane. Desery, w tym ciasta o strukturze gąbczastej. Wykorzystanie dodatków strukturotwórczych w technologii gastronomicznej. Podstawy przygotowania produktów dietetycznych oraz analizy sensorycznej w ocenie produktów gastronomicznych. Zmiana wartości odżywczej i sensorycznej produktów spożywczych podczas obróbki gastronomicznej.
Metody podające:
Metody poszukujące:
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Konarzewska M.: Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. WSiP; Warszawa 2016
Zmodyfikowane przez dr inż. Agnieszka Maj (ostatnia modyfikacja: 28-12-2018 01:54)