SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Technologia gastronomiczna - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Technologia gastronomiczna
Kod przedmiotu 01.3-WZS-ŻCZP-TG
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2018/2019
Informacje o przedmiocie
Semestr 6
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Agnieszka Maj
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 20 1,33 - - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium 20 1,33 - - Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Zapoznanie studentów z podstawami funkcjonowania zakładów gastronomicznych oraz procesów technologicznych
 w produkcji gastronomicznej, zasadami oceny sensorycznej produktów gastronomicznych i obsługi konsumentów.

Wymagania wstępne

Ukończony kurs z zakresu ogólnej technologii żywności, żywienia człowieka oraz inżynierii przemysłu spożywczego.

Zakres tematyczny

Ogólne zasady organizacji gastronomii w zależności od specjalizacji i rodzaju usług. Zapoznanie ze sprzętem i urządzeniami najczęściej wykorzystywanymi w gastronomii. Surowce stosowane w gastronomii. Gastronomiczne produkty mięsne i mięsno-warzywne. Ciasta zarabiane i ziemniaczane. Desery, w tym ciasta o strukturze gąbczastej. Wykorzystanie dodatków strukturotwórczych w technologii gastronomicznej. Podstawy przygotowania produktów dietetycznych oraz analizy sensorycznej w ocenie produktów gastronomicznych. Zmiana wartości odżywczej i sensorycznej produktów spożywczych podczas obróbki gastronomicznej.

Metody kształcenia

Metody podające:

  • wykłady informacyjne
  • wykłady problemowe

Metody poszukujące:

  • ćwiczenia praktyczne

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

  • Obecność na zajęciach
  • Aktywność i inicjatywa na zajęciach
  • Przygotowanie sprawozdań - prezentacji wyników z części praktycznej
  • Przygotowanie pisemnej pracy końcowej

Literatura podstawowa

  1. Witkiewicz Z., Wilgocki S. Organizacja i technika pracy w zakładzie gastronomicznym. 2008.Wyd: WSTiH Gdańsk. 
  2. Zalewski S., Podstawy technologii gastronomicznej,  WNT, Warszawa 2009   
  3. Konarzewska M., Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, WSiP, Warszawa, 2016 
  4. Biller E. i wsp.: Kucharz & Gastronom. Vademecum. Rea; Warszawa 2012

Literatura uzupełniająca

Konarzewska M.: Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. WSiP; Warszawa 2016

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr inż. Agnieszka Maj (ostatnia modyfikacja: 28-12-2018 01:54)