SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Bezpieczeństwo produkcji żywności i systemy zarządzania jakością |
Kod przedmiotu | 01.3-WZS-ŻCZP-BPŻSZJ |
Wydział | Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia. |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2018/2019 |
Semestr | 6 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Ćwiczenia | 30 | 2 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Celem nauczania jest zdobycie wiedzy na temat systemów zapewnienia bezpieczeństwa produkcji w łańcuchu żywnościowym. Nabycie umiejętności tworzenia dokumentacji systemu HACCP.
Znajomość ogólnej technologii żywności oraz podstawowych przepisów prawa żywnościowego.
Treści programowe:
Wykład 1. Łańcuch produkcji żywności w aspekcie bezpieczeństwa zdrowotnego
Wykład 2. Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności: GAP, GMP/GHP, HACCP
Wykład 3. Standard ISO 22000
Wykład 4. Inne standardy powszechne w łańcuchu produkcji żywności (IFS, BRC)
Wykład 5. Elementy praktycznego dokumentowania systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności
Wykład 6. Integracja systemów zarządzanie jakością i bezpieczeństwem
Ćwiczenie 1. Łańcuch jakości i procesy w systemach zapewnienia jakości
Ćwiczenie 2. Tworzenie standardów GAP, GMP, GHP – księga
Ćwiczenie 3. Tworzenie standardów GAP, GMP, GHP – instrukcje
Ćwiczenie 4. System HACCP – przyjęcie polityki w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego, analiza zagrożeń, projektowanie planu monitorowania CCP
Ćwiczenie 5. Omówienie projektów
Ćwiczenie 6. Audyt zgodności z zasadami GAP, GMP/GHP i HACCP
Ćwiczenie 7. Dokumentowanie audytu
Ćwiczenie 8. Zaliczanie projektów
Metody podające:
- Wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
- wykład problemowy
Metody poszukujące:
- sytuacyjna: analiza przypadku
- ćwiczenia projektowe
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest uzyskanie pozytywnej oceny z ćwiczeń.
1. Pr. zbiorowa pod red Tadeusza Trziszki. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności, Wyd. UP we Wrocławiu, 2009
2.Kołożyn-Krajewska Danuta, Sikora Tadeusz. Zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Teoria i praktyka. Wyd. C. H. Beck, Warszawa 2010
1. Łunarski Jerzy. Zarządzanie jakością, standardy i zasady. Wyd. Nauk.-Techniczne, Warszawa, 2008
Zmodyfikowane przez dr inż. Jarosław Kliks (ostatnia modyfikacja: 23-12-2018 11:04)