SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Żywienie w wybranych chorobach dietozależnych - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Żywienie w wybranych chorobach dietozależnych
Kod przedmiotu 01.3-WZS-ŻCZP-ŻWCHD
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2018/2019
Informacje o przedmiocie
Semestr 7
Liczba punktów ECTS do zdobycia 4
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Anna Gawrońska
  • dr inż. Bogna Latacz
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 30 2 - - Egzamin
Ćwiczenia 30 2 - - Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Celem przedmiotu jest nabycie wiedzy i praktycznych umiejętności z zakresu  zasad żywienia osób będących w grupie ryzyka oraz chorych na choroby dietozależne.

Wymagania wstępne

Podstawowa wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie  żywienia człowieka i dietetyki oraz wybranych chorób dietozależnych.

Zakres tematyczny

Charakterystyka wybranych chorób dietozależnych (epidemiologia, etiologia, patogeneza, profilaktyka) oraz postępowanie dietetyczne w tych przypadkach :  chorobliwa otyłość, choroby układu krążenia, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca typu II, próchnica, osteoporoza,  niektóre nowotwory, alergie i nietolerancje pokarmowe. Przygotowywanie zaleceń żywieniowych i jadłospisów dla osób z grupy wysokiego ryzyka lub chorych na choroby dietozależne z wykorzystaniem programów komputerowych. Projektowanie i wykonanie  produktów i potraw zalecanych w profilaktyce i leczeniu chorych na choroby dietozależne.

Metody kształcenia

  • Metody podające:
    • wykłady informacyjne z wykorzystaniem technik informacyjnych
    • wykłady problemowe
  • Metody poszukujące:
    • ćwiczenia praktyczne – obliczeniowe w ramach ćwiczeń komputerowych (programy dietetyczne) i praktyczne wykonanie potraw

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest zdanie egzaminu  w formie testu z pytaniami zamkniętymi  i otwartymi. Warunkiem przystąpienia do egzaminu jest zaliczenie ćwiczeń (przygotowanie zaleceń żywieniowych i jadłospisów dla osób chorych na choroby dietozależne oraz zaplanowanie i przygotowanie posiłków dostosowanych do potrzeb osób chorych).

Literatura podstawowa

  1. Dietetyka, J. Hasik PZWL 1999
  2. Dietetyka. żywienie zdrowego i chorego człowieka, H. Ciborowska, A. Rudnicka, PZWL 2000
  3. Dietetyka oparta na dowodach. Poniewierka E. Wyd. MedPH 2016
  4. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, H. Ciborowska, A. Rudnicka, PZWL 2000
  5. Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu, J.Gawęcki, T. Mossor - Pietraszewska PWN 2004
  6. Jarosz M. (Redakcja): Normy żywienia dla populacji Polski . IŻŻ Warszawa 2017.
  7. Normy żywienia człowieka Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. Bułhak-Jachymczyk B., Jarosz M. 2008, PZWL, Warszawa
  8. Poradnik żywieniowy dla chorych na cukrzycę typu 2.Jadłospisy i smaczne przepisy. Doroba P. Wyd Medyk. Warszawa 2016

Literatura uzupełniająca

1. 51 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych. L. Chevallier, red. D. Gajewska, 2010. Elsevier Urban & Partner, Wrocław

2. Jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a żywnością?: poradnik żywieniowy. Jarosz M.. Wyd. Borgis 2016

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr inż. Anna Gawrońska (ostatnia modyfikacja: 28-12-2018 14:01)