SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Żywienie w wybranych chorobach dietozależnych |
Kod przedmiotu | 01.3-WZS-ŻCZP-ŻWCHD |
Wydział | Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia. |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2018/2019 |
Semestr | 7 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 4 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 30 | 2 | - | - | Egzamin |
Ćwiczenia | 30 | 2 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Celem przedmiotu jest nabycie wiedzy i praktycznych umiejętności z zakresu zasad żywienia osób będących w grupie ryzyka oraz chorych na choroby dietozależne.
Podstawowa wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie żywienia człowieka i dietetyki oraz wybranych chorób dietozależnych.
Charakterystyka wybranych chorób dietozależnych (epidemiologia, etiologia, patogeneza, profilaktyka) oraz postępowanie dietetyczne w tych przypadkach : chorobliwa otyłość, choroby układu krążenia, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca typu II, próchnica, osteoporoza, niektóre nowotwory, alergie i nietolerancje pokarmowe. Przygotowywanie zaleceń żywieniowych i jadłospisów dla osób z grupy wysokiego ryzyka lub chorych na choroby dietozależne z wykorzystaniem programów komputerowych. Projektowanie i wykonanie produktów i potraw zalecanych w profilaktyce i leczeniu chorych na choroby dietozależne.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest zdanie egzaminu w formie testu z pytaniami zamkniętymi i otwartymi. Warunkiem przystąpienia do egzaminu jest zaliczenie ćwiczeń (przygotowanie zaleceń żywieniowych i jadłospisów dla osób chorych na choroby dietozależne oraz zaplanowanie i przygotowanie posiłków dostosowanych do potrzeb osób chorych).
1. 51 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych. L. Chevallier, red. D. Gajewska, 2010. Elsevier Urban & Partner, Wrocław
2. Jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a żywnością?: poradnik żywieniowy. Jarosz M.. Wyd. Borgis 2016
Zmodyfikowane przez dr inż. Anna Gawrońska (ostatnia modyfikacja: 28-12-2018 14:01)