SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Ekonomika i organizacja przedsiębiorstw - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Ekonomika i organizacja przedsiębiorstw
Kod przedmiotu 01.3-WZS-ŻCZP-EOP
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2018/2019
Informacje o przedmiocie
Semestr 2
Liczba punktów ECTS do zdobycia 4
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Halina Bartkiewicz
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 30 2 - - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia 15 1 - - Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Zapoznanie studentów z zasadami funkcjonowania przedsiębiorstwa, zarówno jako całości, jak i w poszczególnych obszarach działalności, ze szczególnym uwzględnieniem miar efektywności gospodarowania. Wiedza ta umożliwi znajdowanie odpowiednich form prowadzenia działalności gospodarczej i wykorzystywanie instrumentów organizacyjno-finansowych, które wspierałyby rozwój tej działalności na konkurencyjnym rynku.

Wymagania wstępne

Wiedza z zakresu ekonomii.

Zakres tematyczny

  1. Małe i średnie przedsiębiorstwa w teoriach ekonomicznych.
  2. Uwarunkowania uruchomienia działalności gospodarczej.
  3. Planowanie działalności gospodarczej.
  4. Formy prawne i struktura organizacyjna przedsiębiorstwa.
  5. Charakterystyka działalności produkcyjnej, handlowej i usługowej.
  6. Zarządzanie w przedsiębiorstwie.
  7. Zatrudnienie i płace.
  8. Marketingowe aspekty funkcjonowania firm.
  9. Rozliczenia przedsiębiorstwa w obrocie krajowym i zagranicznym.
  10. Współpraca przedsiębiorstwa z instytucjami zewnętrznymi (banki, urzędy skarbowe, zakład ubezpieczeń społecznych).
  11. System finansowy przedsiębiorstwa (przychody, koszty, podatki, wynik finansowy).
  12. Majątek i kapitał jednostek gospodarczych.
  13. Finansowanie działalności gospodarczej.
  14. Rola inwestycji w rozwoju firmy.
  15. Analiza ekonomiczno-finansowa działalności przedsiębiorstwa.

Metody kształcenia

  • metody podające: wykład informacyjny/problemowy z wykorzystaniem technik multimedialnych
  • metody poszukujące: problemowe: klasyczna metoda problemowa (np. analiza czynników otoczenia przedsiębiorstwa, wybór celów, instrumentów motywacji); ćwiczeniowo-praktyczne: studium przypadków

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Na ocenę końcową składają się:

  • ocena pozytywna z  przedmiotowego testu końcowego obejmującego treści wykładowe i praktyczne umiejętności
  • ocena z aktywności za zadania realizowane na zajęciach

Ocena z przedmiotu jest oceną składającą się w 60% z oceny z testu końcowego i w 40% z oceny z ćwiczeń.

Literatura podstawowa

  1. Duraj J., Podstawy ekonomiki przedsiębiorstwa, PWE, Warszawa 2000
  2. Piasecki B. (red. nauk.), Ekonomika i zarządzanie małą firmą, Wyd. 3, Wydaw. Nauk. PWN, Warszawa; Łódź 2001

Literatura uzupełniająca

  1. Dębski D., Ekonomika i organizacja przedsiębiorstw, Cz. 1 i 2, WSiP, Warszawa 2012
  2. Lichtarski J. (red.), Podstawy nauki o przedsiębiorstwie, Wyd. AE, Wrocław 1999; Wyd. 3 i późniejsze
  3. Sudoł S., Przedsiębiorstwo: podstawy nauki o przedsiębiorstwie: zarządzanie przedsiębiorstwem, PWE, Warszawa 2006

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr inż. Halina Bartkiewicz (ostatnia modyfikacja: 06-01-2019 20:09)