SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Żywność modyfikowana genetycznie - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Żywność modyfikowana genetycznie
Kod przedmiotu 01.3-WZS-ŻCZP-ŻMG
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2019/2020
Informacje o przedmiocie
Semestr 7
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • prof. dr hab. inż. Tadeusz Adamski
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 30 2 18 1,2 Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Zdobycie   wiedzy, umiejętności oraz kompetencji personalnych i społecznych związanych z    prowadzeniem roślinnych kultur in vitro,   otrzymywaniem organizmów modyfikowanych genetycznie oraz kontrolą żywności pochodzącej z roślin transgenicznych.   

 

Wymagania wstępne

Podstawowa wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie biologii i biochemii

 

Zakres tematyczny

 

Ekspresja genów. Kultury komórek, tkanek i organów roślinnych. Markery molekularne i ich wykorzystanie w praktyce. Diagnostyka molekularna. Transformacja genetyczna. Wykorzystanie metod biotechnologicznych w nowoczesnej hodowli roślin. Metody analizy roślin i produktów żywnościowych na obecność GMO,. Zagrożenia i obawy wynikające z konsumpcji żywności modyfikowanej genetycznie.  Biotechnologia i bioróżnorodność. Uwarunkowania prawne dotyczące własności intelektualnej i obrotem GMO. Kontrowersje  związane z agrobiotechnologią.

Zajęcia laboratoryjne:

Poznanie podstawowych technik  mikrorozmnażania roślin. Przygotowanie pożywek  do kultur in vitro. Kultura zarodków mieszańców oddalonych.Mikrorozmnażanie wybranych gatunków roślin użytkowych na drodze regeneracji bezpośredniej i pośredniej. Poznanie techniki przygotowywania materiału roślinnego do przeprowadzenia  wektorowej  transformacji genetycznej.Regeneracja roślin z nietransformowanego  kalusa.   Przygotowanie materiału do analiz molekularnych. Metody stosowane w  otrzymywaniu  roślin modyfikowanych genetycznie.Biotechnologia w ochronie bioróżnorodności.   

 

 

Metody kształcenia

Metody podające:

  • wykłady informacyjne z wykorzystaniem technik multimedialnych
  • wykłady problemowe
  • wykład konwersacyjny

Metody poszukując

  • giełda pomysłów w  projektowaniu  kultury in vitro wybranych gatunków roślin

 Ćwiczeniowo-praktyczna:

  • regeneracja roślin w kulturze in vitro

 

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

  • zaliczenie  prac laboratoryjnych – wymóg wstępny przystąpienia do zaliczenia kolokwium z wykładów
  •  Kolokwium pisemne  obejmujące treści wykładowe oraz wnioskowe treści ćwiczeniowe.

 

 

Literatura podstawowa

Malepszy S. Biotechnologia roślin (red), 2012,  PWN, 

Buchowicz S.  Biotechnologia molekularna, Warszawa, 2019

Literatura uzupełniająca

Jack Brown, Peter Caligari 2016, An Introduction to Plant Breeding, Blackwell Publishing.

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr inż. Anna Gawrońska (ostatnia modyfikacja: 24-04-2019 12:05)