SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Żywność modyfikowana genetycznie |
Kod przedmiotu | 01.3-WZS-ŻCZP-ŻMG |
Wydział | Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia. |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2019/2020 |
Semestr | 7 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Zaliczenie na ocenę |
Ćwiczenia | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Zdobycie wiedzy, umiejętności oraz kompetencji personalnych i społecznych związanych z prowadzeniem roślinnych kultur in vitro, otrzymywaniem organizmów modyfikowanych genetycznie oraz kontrolą żywności pochodzącej z roślin transgenicznych.
Podstawowa wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie biologii i biochemii
Ekspresja genów. Kultury komórek, tkanek i organów roślinnych. Markery molekularne i ich wykorzystanie w praktyce. Diagnostyka molekularna. Transformacja genetyczna. Wykorzystanie metod biotechnologicznych w nowoczesnej hodowli roślin. Metody analizy roślin i produktów żywnościowych na obecność GMO,. Zagrożenia i obawy wynikające z konsumpcji żywności modyfikowanej genetycznie. Biotechnologia i bioróżnorodność. Uwarunkowania prawne dotyczące własności intelektualnej i obrotem GMO. Kontrowersje związane z agrobiotechnologią.
Zajęcia laboratoryjne:
Poznanie podstawowych technik mikrorozmnażania roślin. Przygotowanie pożywek do kultur in vitro. Kultura zarodków mieszańców oddalonych.Mikrorozmnażanie wybranych gatunków roślin użytkowych na drodze regeneracji bezpośredniej i pośredniej. Poznanie techniki przygotowywania materiału roślinnego do przeprowadzenia wektorowej transformacji genetycznej.Regeneracja roślin z nietransformowanego kalusa. Przygotowanie materiału do analiz molekularnych. Metody stosowane w otrzymywaniu roślin modyfikowanych genetycznie.Biotechnologia w ochronie bioróżnorodności.
Metody podające:
Metody poszukując
Ćwiczeniowo-praktyczna:
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Malepszy S. Biotechnologia roślin (red), 2012, PWN,
Buchowicz S. Biotechnologia molekularna, Warszawa, 2019
Jack Brown, Peter Caligari 2016, An Introduction to Plant Breeding, Blackwell Publishing.
Zmodyfikowane przez dr inż. Anna Gawrońska (ostatnia modyfikacja: 24-04-2019 12:05)