SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Opieka żywieniowa w jednostkach oświatowych |
Kod przedmiotu | 01.0-WZS-ŻCZP-opiżyw- |
Wydział | Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia. |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2019/2020 |
Semestr | 5 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 20 | 1,33 | 12 | 0,8 | Zaliczenie na ocenę |
Laboratorium | 10 | 0,67 | 6 | 0,4 | Zaliczenie na ocenę |
Zapoznanie studenta z zasadami organizacji żywienia dzieci i młodzieży w placówkach edukacyjnych.
Podstawowa znajomość chemii, biochemii i zasad prawidłowego żywienia.
Wykład
Metody podające:
Ćwiczenia
Metody poszukujące:
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Wykład
Ćwiczenia
Zaliczenie przedmiotu ocena końcowa
Akty prawne dotyczące prawa żywnościowego
Woś Halina, Staszewska-Kwak Anna, Żywienie dzieci, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2013
pod red. prof. Hanny Szajewskiej, Żywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży, MP, Kraków 2017
Wójcik- Machejek Jolanta, Jadłospisy dla dzieci w wieku szkolnym, Medialex, Rybnik, 2019
„Przegląd zmian w przepisach prawa żywnościowego styczeń 2019”, Merieux Nutri Sciences, 2019
Eugster Gabi, Żywienie dzieci, Urban & Partner, Wrocław, 2018
Kupc Sandra, Receptury i jadłospisy dla dzieci przedszkolnych, Medialex, Rybnik, 2015
Zmodyfikowane przez dr inż. Agnieszka Maj (ostatnia modyfikacja: 14-04-2019 10:22)