SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Opieka żywieniowa w jednostkach oświatowych - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Opieka żywieniowa w jednostkach oświatowych
Kod przedmiotu 01.0-WZS-ŻCZP-opiżyw-
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2020/2021
Informacje o przedmiocie
Semestr 5
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Agnieszka Maj
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 20 1,33 12 0,8 Zaliczenie na ocenę
Laboratorium 10 0,67 6 0,4 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Zapoznanie studenta z zasadami organizacji żywienia dzieci i młodzieży w placówkach edukacyjnych.

Wymagania wstępne

Podstawowa znajomość chemii, biochemii i zasad prawidłowego żywienia.

Zakres tematyczny

  1. Podstawowe wymagania krajowych i unijnych przepisów prawnych dotyczących żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży szkolnej
  2. Zadania opiekuńcze placówek oświatowych, warunki korzystania ze stołówki szkolnej
  3. Omówienie metod ustalania opłat za posiłek wydany uczniowi szkoły
  4. Charakterystyka podstawowych zaleceń żywieniowych dla dzieci i młodzieży w wieku szkolnym.
  5. Zasady dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej oraz zasady systemu HACCP przy przyrządzaniu potraw w żywieniu zbiorowym
  6. Etapy żywieniowe u dzieci i młodzieży.
  7. Przedstawienie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty
  8. Oświadczenia żywieniowe dotyczące zawartości różnych dodatków, które podlegają ograniczeniom w środkach spożywczych i warunki ich stosowania
  9. Charakterystyka metod zwiększenia atrakcyjności posiłków dla dzieci
  10. Poszukiwanie metod szerzenia wiedzy o prawidłowym żywieniu dzieci i młodzieży

Metody kształcenia

Wykład

Metody podające:

  • wykłady informacyjne
  • wykłady problemowe

Ćwiczenia

Metody poszukujące:

  • ćwiczenia praktyczne

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Wykład

  • Obecność na zajęciach
  • Aktywność i inicjatywa na zajęciach
  • Przygotowanie pisemnej pracy końcowej

Ćwiczenia

  • Obecność na zajęciach
  • Aktywność i inicjatywa na zajęciach
  • Prezentacja wyników z części praktycznej - sprawozdania
  • Opanowanie podstawowych umiejętności praktycznych (laboratorium)

Zaliczenie przedmiotu ocena końcowa

  • Średnia arytmetyczna oceny z wykładów i oceny z ćwiczeń.

Literatura podstawowa

Akty prawne dotyczące prawa żywnościowego
Woś Halina, Staszewska-Kwak Anna, Żywienie dzieci, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2013
pod red. prof. Hanny Szajewskiej, Żywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży, MP, Kraków 2017
Wójcik- Machejek Jolanta, Jadłospisy dla dzieci w wieku szkolnym, Medialex, Rybnik, 2019

Literatura uzupełniająca

„Przegląd zmian w przepisach prawa żywnościowego styczeń 2019”, Merieux Nutri Sciences, 2019
Eugster Gabi,  Żywienie dzieci, Urban & Partner, Wrocław, 2018
Kupc Sandra, Receptury i jadłospisy dla dzieci przedszkolnych, Medialex, Rybnik, 2015

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr inż. Bogna Latacz (ostatnia modyfikacja: 17-04-2020 15:23)