SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Analiza instrumentalna i sensoryczna wina - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Analiza instrumentalna i sensoryczna wina
Kod przedmiotu 01.0-WZS-EnP-ais-pod-N19
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Podyplomowe studia enologia
Profil ogólnoakademicki
Rodzaj studiów podyplomowe
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2020/2021
Informacje o przedmiocie
Semestr 2
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr Justyna Korycka - Korwek
  • mgr inż. Bartosz Kucuń
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład - - 0
(w tym jako e-learning)
0
(w tym jako e-learning)
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - - 15
(w tym jako e-learning)
1
(w tym jako e-learning)
Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Nabycie podstawowej wiedzy o rodzajach metod instrumentalnych i sensorycznych stosowanych w analizie żywności. Nabycie umiejętności praktycznego posługiwania się technikami laboratoryjnymi i aparaturą niezbędną do oznaczania jakościowego i ilościowego składników wina oraz jakości wina. prawidłowo analizuje i interpretuje uzyskane wyniki pomiarów. Nabycie umiejętności prawidłowego analizowania i interpretacji uzyskanych wyników pomiarów.

Wymagania wstępne

Wiedza z zakresu analizy instrumentalnej wina z semestru 1.

Zakres tematyczny

Laboratoria:

  • Nowoczesne techniki analizy instrumentalnej moszczu i win
  • Analiza instrumentalna  - standardy międzynarodowe
  • Opracowanie wyników analiz
  • Analiza sensoryczna win w praktyce

 

Metody kształcenia

 - zajęcia praktyczne

- zajęcia laboratoryjne

- dyskusja

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

  • zaliczenie z oceną na podstawie średniej z ocen cząstkowych zdobytych podczas zajęć.

Literatura podstawowa

  • Klepacka M.(red.), Analiza żywności. Fundacja -Rozwój SGGW, Warszawa 2002
  • Wierciński J., Przewodnik do ćwiczeń z instrumentalnej analizy chemicznych składników żywności. WAR, Lublin 1999
  • Małecka M. (red.), Wybrane metody analizy żywności. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, Poznań 2003
  • Casamayor P., Wino. Degustacja. Hachette, Warszawa 2009
  • Ewing Mulligan M., McCarthy E., Style i smaki win. Amber, Warszawa 2007
  • Amerine M.A., Ought S.C., Wine must analysis. A Wiley Intersci. Publ. New York 1974
  • Aktualne normy i Rozporządzenia Komisji Europejskiej (UE)

Literatura uzupełniająca

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr Justyna Korycka - Korwek (ostatnia modyfikacja: 28-04-2020 13:18)