SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Praktyka zawodowa - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Praktyka zawodowa
Kod przedmiotu 01.3-WZS-ŻCZP-prz-S21
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2021/2022
Informacje o przedmiocie
Semestr 4
Liczba punktów ECTS do zdobycia 10
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Anna Gawrońska
  • dr inż. Halina Bartkiewicz
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Praktyka 300 20 300 20 Zaliczenie 

Cel przedmiotu

Nabycie przez studenta praktycznych umiejętności z zakresu procesów technologicznych i analizy jakości surowców i produktów żywnościowych. Rozwijanie i konfrontacja wiedzy nabytej w trakcie studiów z rzeczywistością zawodową. Przygotowanie do pracy w zespole oraz brania odpowiedzialności za powierzone zadania, a także rozwijanie aktywności i przedsiębiorczości studentów. Poznanie środowiska potencjalnych pracodawców.

Wymagania wstępne

Specjalność „Dietoterapia i żywienie zbiorowe”: Znajomość oraz rozumienie roli wartości odżywczych i użytkowych produktów spożywczych, zagadnień z zakresu technologii produkcji żywności oraz podstawowych metod badania żywności. Umiejętność rozwiązywania zagadnień z zakresu produkcji żywności oraz umiejętność doboru metod i narzędzi pomiarowych do podstawowych badań wykorzystywanych do oceny żywności.
Specjalność „Winiarstwo”: Znajomość oraz zrozumienie roli zagadnień z zakresu metod oceny surowca i gotowego produktu winiarskiego, standaryzacji i jakości produktów
winiarskich. Umiejętność rozwiązywania prostych zagadnień z zakresu analizy instrumentalnej i sensorycznej wina, zakładania plantacji oraz uprawy i żywienia winorośli,
lokalizacji winnicy.

Student zobowiązany jest do:

- przekazania informacji o miejscu i terminie planowanej praktyki do 30.04. celem akceptacji przez koordynatora praktyk

- przedłożenia minimum 2 tygodnie przed rozpoczęciem praktyki (najpóźniej do 30.06) podpisanych przez pracodawcę dokumentów dotyczących praktyki (2 x porozumienie, 2 x skierowanie, 1 x ramowy program praktyk) 

- posiadania na czas trwania praktyki orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych lub książeczki zdrowia na potrzeby sanitarno-epidemiologiczne (książeczka Sanepidu) oraz ubezpieczenia od następstw nieszczęśliwych wypadków

Zakres tematyczny

Specjalność „Dietoterapia i żywienie zbiorowe” :

  • Zapoznanie się z zasadami organizacji i zarządzania przedsiębiorstwem (struktura organizacyjna, regulamin pracy, sprawy kadrowe, jawna dokumentacja planistyczno-księgowa (zasady księgowości, analiza kosztów, analiza sprzedaży), proces produkcji, marketing, wyposażenie techniczne) - zakłady przetwórstwa żywności oraz laboratoria badawcze zajmujące się analityką i jakością żywności
  • Organizacja pracy na wybranym stanowisku pracy (zakres obowiązków, wymagana dokumentacja, przepisy bhp)
  • Zapoznanie z procesem technologicznym w zakresie przetwórstwa żywności.
  • Zapoznanie się z metodami i urządzeniami służącymi do badań i oceny jakości żywności.
  • Zapoznanie się z technikami i technologiami wykorzystywanymi do tworzenia nowych produktów i przetwarzania żywności, magazynowaniem oraz transportem.

Specjalność „Winiarstwo” -

  1. Zapoznanie się z zasadami organizacji i zarządzania przedsiębiorstwem (struktura organizacyjna, regulamin pracy, sprawy kadrowe, jawna dokumentacja planistyczno-księgowa (zasady księgowości, analiza kosztów, analiza sprzedaży), proces produkcji, marketing, wyposażenie techniczne)
  2. Organizacja pracy na wybranym stanowisku pracy (zakres obowiązków, wymagana dokumentacja, przepisy bhp)
  3. Zapoznanie się z procesem technologicznym, metodami produkcji i oceny jakości surowców oraz produktów gotowych, technikami i technologiami wykorzystywanymi do tworzenia nowych produktów, opakowaniami, marketingiem oraz dystrybucją produktów gotowych (praktyka może odbywać się w winnicach i winiarniach).

Zaleca się:
- zapoznanie się studentów z możliwością realizacji pracy dyplomowej związanej z działalnością firmy w oparciu o analizę danych i potrzeb zgłaszanych przez firmę.

Metody kształcenia

Praktyczne wykonywanie czynności zawodowych w wybranych  zakładach pracy.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Zaliczenie praktyki odbywa się na podstawie przedłożenia koordynatorowi praktyk dla kierunku:

-prawidłowo wypełnionego i poświadczonego przez opiekuna praktyki z zakładu pracy dziennika praktyk, dokumentującego opis przebiegu praktyki umożliwiający weryfikację osiągnięcia przez studenta zakładanych dla przedmiotu efektów uczenia się

- pozytywnej opinii o przebiegu praktyki zawodowej wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy

- pozytywnej oceny uzyskanej ze wszystkich efektów uczenia się przewidzianych dla praktyki, wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy

-wypełnionej ankiety ewaluacyjnej część B (część A student wypełnia elektronicznie w systemie StudNet po zakończeniu praktyki)

Literatura podstawowa

Literatura uzupełniająca

Uwagi

Termin realizacji praktyki: 1.07. - 10.09. (zgodę na przyspieszenie terminu praktyki wyraża dziekan)

Czas trwania praktyki: 10 tygodni (300 godzin)

Termin dostarczenia dokumentacji po praktyce: 7 dni od daty zakończenia praktyki


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 13-01-2023 19:17)