SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Praktyka zawodowa |
Kod przedmiotu | 01.3-WZS-ŻCZP-prz-S21 |
Wydział | Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia. |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2021/2022 |
Semestr | 4 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 10 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Praktyka | 300 | 20 | 300 | 20 | Zaliczenie |
Nabycie przez studenta praktycznych umiejętności z zakresu procesów technologicznych i analizy jakości surowców i produktów żywnościowych. Rozwijanie i konfrontacja wiedzy nabytej w trakcie studiów z rzeczywistością zawodową. Przygotowanie do pracy w zespole oraz brania odpowiedzialności za powierzone zadania, a także rozwijanie aktywności i przedsiębiorczości studentów. Poznanie środowiska potencjalnych pracodawców.
Specjalność „Dietoterapia i żywienie zbiorowe”: Znajomość oraz rozumienie roli wartości odżywczych i użytkowych produktów spożywczych, zagadnień z zakresu technologii produkcji żywności oraz podstawowych metod badania żywności. Umiejętność rozwiązywania zagadnień z zakresu produkcji żywności oraz umiejętność doboru metod i narzędzi pomiarowych do podstawowych badań wykorzystywanych do oceny żywności.
Specjalność „Winiarstwo”: Znajomość oraz zrozumienie roli zagadnień z zakresu metod oceny surowca i gotowego produktu winiarskiego, standaryzacji i jakości produktów
winiarskich. Umiejętność rozwiązywania prostych zagadnień z zakresu analizy instrumentalnej i sensorycznej wina, zakładania plantacji oraz uprawy i żywienia winorośli,
lokalizacji winnicy.
Student zobowiązany jest do:
- przekazania informacji o miejscu i terminie planowanej praktyki do 30.04. celem akceptacji przez koordynatora praktyk
- przedłożenia minimum 2 tygodnie przed rozpoczęciem praktyki (najpóźniej do 30.06) podpisanych przez pracodawcę dokumentów dotyczących praktyki (2 x porozumienie, 2 x skierowanie, 1 x ramowy program praktyk)
- posiadania na czas trwania praktyki orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych lub książeczki zdrowia na potrzeby sanitarno-epidemiologiczne (książeczka Sanepidu) oraz ubezpieczenia od następstw nieszczęśliwych wypadków
Specjalność „Dietoterapia i żywienie zbiorowe” :
Specjalność „Winiarstwo” -
Zaleca się:
- zapoznanie się studentów z możliwością realizacji pracy dyplomowej związanej z działalnością firmy w oparciu o analizę danych i potrzeb zgłaszanych przez firmę.
Praktyczne wykonywanie czynności zawodowych w wybranych zakładach pracy.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Zaliczenie praktyki odbywa się na podstawie przedłożenia koordynatorowi praktyk dla kierunku:
-prawidłowo wypełnionego i poświadczonego przez opiekuna praktyki z zakładu pracy dziennika praktyk, dokumentującego opis przebiegu praktyki umożliwiający weryfikację osiągnięcia przez studenta zakładanych dla przedmiotu efektów uczenia się
- pozytywnej opinii o przebiegu praktyki zawodowej wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy
- pozytywnej oceny uzyskanej ze wszystkich efektów uczenia się przewidzianych dla praktyki, wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy
-wypełnionej ankiety ewaluacyjnej część B (część A student wypełnia elektronicznie w systemie StudNet po zakończeniu praktyki)
Termin realizacji praktyki: 1.07. - 10.09. (zgodę na przyspieszenie terminu praktyki wyraża dziekan)
Czas trwania praktyki: 10 tygodni (300 godzin)
Termin dostarczenia dokumentacji po praktyce: 7 dni od daty zakończenia praktyki
Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 13-01-2023 19:17)