SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Statystyka |
Kod przedmiotu | 01.3-WZS-ŻCZP-st-S21 |
Wydział | Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia. |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2021/2022 |
Semestr | 2 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 2 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Ćwiczenia | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Wykład | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Celem przedmiotu jest poznanie metod oceny statystycznej danych liczbowych, ich graficznej prezentacji. Zapoznanie z wykorzystaniem metod i narzędzi statystycznych, ze szczególnym uwzględnieniem wykorzystania statystyki do ilościowego badania zjawisk gospodarczych.
Podstawowe wiadomości z matematyki i informatyki. Podstawowa wiedza ekonomiczna.
Treści programowe:
Wykłady:
Ćwiczenia:
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Do sposobów sprawdzania efektów kształcenia zalicza się:
Warunkiem zaliczenia ćwiczeń są pozytywne oceny ze sprawdzianów cząstkowych (2-3. w semestrze). Warunkiem zaliczenia wykładów jest pozytywna ocena z kolokwium zaliczeniowego (75% punktów).
Na ocenę końcową składa się 50% oceny z kolokwium końcowego oraz 50% ze średniej z ocen cząstkowych z ćwiczeń.
1. Pułaska-Turyna B.: Statystyka dla ekonomistów, Wyd. Difin, Warszawa, 2011
Zmodyfikowane przez doc. dr inż. Izabela Wojewoda (ostatnia modyfikacja: 05-05-2021 15:17)