SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Żywność modyfikowana genetycznie |
Kod przedmiotu | 01.3-WZS-ŻCZP-żmg-S21 |
Wydział | Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia. |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2021/2022 |
Semestr | 7 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Ćwiczenia | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Wykład | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Zaliczenie na ocenę |
Celem przedmiotu jest zdobycie wiedzy, umiejętności oraz kompetencji związanych z tematyką żywności modyfikowanej genetycznie, otrzymywaniem organizmów modyfikowanych genetycznie oraz kontrolą żywności pochodzącej z upraw i hodowli transgenicznych.
Podstawowa wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie biologii i biochemii
Wykłady:
1. Budowa i ekspresja genów.
2. Kultury komórek, tkanek i organów roślinnych.
3. Transformacja genetyczna. Otrzymywanie roślin i zwierząt genetycznie modyfikowanych.
4. Markery molekularne i ich wykorzystanie w praktyce. Diagnostyka molekularna.
5. Metody wykrywania modyfikacji genetycznych w żywności. Podstawowe wymagania prawne.
6. Zagrożenia i obawy wynikające z konsumpcji żywności modyfikowanej genetycznie.
7. Biotechnologia i bioróżnorodność. Uwarunkowania prawne dotyczące obrotem GMO. Kontrowersje związane z GMO.
Zajęcia laboratoryjne:
1. Analiza jakościowa GMO techniką PCR - izolacja DNA, reakcja PCR, elektroforeza w żelu agarozowym.
2. Szybkie testy paskowe do skriningu GMO.
3. Metody stosowane w otrzymywaniu roślin modyfikowanych genetycznie.
Metody podające:
Metody ćwiczeniowo- praktyczne:
- projektu
- eksperymentalna/ laboratoryjna
- doświadczeń i obserwacji
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Ocena końcowa jest średnią arytmetyczną ocen z laboratorium i wykładu.
1. Buchowicz J.: Biotechnologia molekularna. Modyfikacje genetyczne, postępy, problemy. Wyd. PWN, Warszawa 2019.
2. Red. Kristiansen B., Ratledge C.: Podstawy biotechnologii. Wyd. PWN, Warszawa, 2020.
Zmodyfikowane przez dr hab. Beata Machnicka, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 26-04-2021 09:54)