SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Dietoprofilaktyka - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Dietoprofilaktyka
Kod przedmiotu 12.0-WZS-ŻCZP-di-S21
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2021/2022
Informacje o przedmiocie
Semestr 5
Liczba punktów ECTS do zdobycia 6
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Bogna Latacz
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Projekt 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę
Laboratorium 45 3 27 1,8 Zaliczenie na ocenę
Wykład 30 2 18 1,2 Egzamin

Cel przedmiotu

Poznanie szczegółowych aspektów teoretycznych i praktycznych  działań dietetycznych w profilaktyce chorób dietozależnych.

 

 

Wymagania wstępne

Obowiązuje wiedza i umiejętności zdobyte w procesie kształcenia w poprzednich semestrach

Zakres tematyczny

Wykład: Wykład wprowadzający (informacje ogólne o przedmiocie i wymogach egzaminacyjnych, podstawowe pojęcia i zagadnienia). Epidemiologia chorób dietozależnych. Działania stosowane w profilaktyce chorób dietozależnych. Zasady prawidłowego żywienia w celu zachowania homeostazy zdrowego organizmu. Wybrane szczegółowe  aspekty żywienia człowieka, mające kluczowy wpływ na występowanie chorób dietozależnych  - przegląd składników pokarmowych i grup produktów (węglowodany, tłuszcze, białka, witaminy, mikroelementy, inne składniki bioaktywne). Założenia dietoprofilaktyki w: otyłości, cukrzycy typu II, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, zespołu metabolicznego, chorób nowotworowych i  osteoporozy. 
 

Ćwiczenia: Ćwiczenia wprowadzające (plan i zakres zajęć oraz warunki zaliczenia, przedstawienie karty przedmiotu). Praca z aktualnymi artykułami naukowymi powiązanymi tematycznie z dietoprofilaktyką, np. związki polifenolowe w profilaktyce, probiotyki w profilaktyce, związki antyoksydacyne i przeciwzapalne w żywności. Przygotowywanie przepisów dań szczególnie  przydatnych w profilaktyce  i praktyczna ich realizacja.  Układanie (z wykorzystanie programu komputerowego) diet  w profilaktyce:  otyłości, cukrzycy typu II, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, zespołu metabolicznego, chorób nowotworowych i  osteoporozy. Przygotowywanie kompleksowych porad dietetycznych w profilaktyce wybranych chorób dietozależnych.
 

Projekt: praca indywidualna bądź grupowa (z wykorzystaniem programu komputerowego) zakończona stworzeniem diety 7 dniowej w profilaktyce wybranej jednostki chorobowej wraz z kompleksową indywidualną  poradą dietetyczną oraz szczegółowym  konspektem spotkań z pacjentem.

Metody kształcenia

Wykłady i prezentacja ćwiczeń z wykorzystaniem technik multimedialnych. Zadania indywidualne wykonane samodzielnie pod nadzorem nauczyciela akademickiego (praca z programami do układania diet). Praca w grupach. Prezentacje multimedialne przygotowane przez studentów. Analiza i dyskusja wyników uzyskanych w pracy indywidualnej i grupowej

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Podstawą przystąpienia do egzaminu jest pozytywna ocena z ćwiczeń i pozytywna ocena z zaliczenia projektu. W zaliczeniu ćwiczeń i prac projektowych uwzględniona zostanie: obecność w trakcie ćwiczeń (raporty z ćwiczeń) i praca z programem komputerowym, aktywność,   projekt diety i zaleceń żywieniowych.

Egzamin pisemny - warunkiem otrzymania pozytywnej oceny jest poprawna odpowiedz na 60% pytań egzaminacyjnych.

Literatura podstawowa

 

 

1. Biesialski K. H., Grimm P.: Żywienie. Atlas i podręcznik. Edra Urban & Partner, Wrocław 2015.

2. Grzymisławski M., Gawęcki J.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2012.

3. Payne A., Barker H.: Dietetyka i żywienie kliniczne. Wydawnictwo Elsevier, Urban & Partner, Wrocław 2013.

4. Peckenpaugh N.: Podstawy żywienia i dietoterapia. Wydawnictwo Elsevier, Urban & Partner, Warszawa 2015.

5. Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Głąbska D.: Dietoterapia. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014.

6. Jarosz M. (Redakcja): Normy żywienia dla populacji Polski. IŻŻ Warszawa 2017

 

 

Literatura uzupełniająca

1 Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.

2. Programy komputerowe do układania diet

3. Wybrane aktualne artykuły naukowe 

Uwagi

Ćwiczenia i prace projektowe łączone 2 x 1,5 godziny


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 05-05-2021 13:56)