SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Dietoprofilaktyka |
Kod przedmiotu | 12.0-WZS-ŻCZP-di-S21 |
Wydział | Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia. |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2021/2022 |
Semestr | 5 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 6 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Projekt | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Laboratorium | 45 | 3 | 27 | 1,8 | Zaliczenie na ocenę |
Wykład | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Egzamin |
Poznanie szczegółowych aspektów teoretycznych i praktycznych działań dietetycznych w profilaktyce chorób dietozależnych.
Obowiązuje wiedza i umiejętności zdobyte w procesie kształcenia w poprzednich semestrach
Wykład: Wykład wprowadzający (informacje ogólne o przedmiocie i wymogach egzaminacyjnych, podstawowe pojęcia i zagadnienia). Epidemiologia chorób dietozależnych. Działania stosowane w profilaktyce chorób dietozależnych. Zasady prawidłowego żywienia w celu zachowania homeostazy zdrowego organizmu. Wybrane szczegółowe aspekty żywienia człowieka, mające kluczowy wpływ na występowanie chorób dietozależnych - przegląd składników pokarmowych i grup produktów (węglowodany, tłuszcze, białka, witaminy, mikroelementy, inne składniki bioaktywne). Założenia dietoprofilaktyki w: otyłości, cukrzycy typu II, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, zespołu metabolicznego, chorób nowotworowych i osteoporozy.
Ćwiczenia: Ćwiczenia wprowadzające (plan i zakres zajęć oraz warunki zaliczenia, przedstawienie karty przedmiotu). Praca z aktualnymi artykułami naukowymi powiązanymi tematycznie z dietoprofilaktyką, np. związki polifenolowe w profilaktyce, probiotyki w profilaktyce, związki antyoksydacyne i przeciwzapalne w żywności. Przygotowywanie przepisów dań szczególnie przydatnych w profilaktyce i praktyczna ich realizacja. Układanie (z wykorzystanie programu komputerowego) diet w profilaktyce: otyłości, cukrzycy typu II, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, zespołu metabolicznego, chorób nowotworowych i osteoporozy. Przygotowywanie kompleksowych porad dietetycznych w profilaktyce wybranych chorób dietozależnych.
Projekt: praca indywidualna bądź grupowa (z wykorzystaniem programu komputerowego) zakończona stworzeniem diety 7 dniowej w profilaktyce wybranej jednostki chorobowej wraz z kompleksową indywidualną poradą dietetyczną oraz szczegółowym konspektem spotkań z pacjentem.
Wykłady i prezentacja ćwiczeń z wykorzystaniem technik multimedialnych. Zadania indywidualne wykonane samodzielnie pod nadzorem nauczyciela akademickiego (praca z programami do układania diet). Praca w grupach. Prezentacje multimedialne przygotowane przez studentów. Analiza i dyskusja wyników uzyskanych w pracy indywidualnej i grupowej
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Podstawą przystąpienia do egzaminu jest pozytywna ocena z ćwiczeń i pozytywna ocena z zaliczenia projektu. W zaliczeniu ćwiczeń i prac projektowych uwzględniona zostanie: obecność w trakcie ćwiczeń (raporty z ćwiczeń) i praca z programem komputerowym, aktywność, projekt diety i zaleceń żywieniowych.
Egzamin pisemny - warunkiem otrzymania pozytywnej oceny jest poprawna odpowiedz na 60% pytań egzaminacyjnych.
1. Biesialski K. H., Grimm P.: Żywienie. Atlas i podręcznik. Edra Urban & Partner, Wrocław 2015.
2. Grzymisławski M., Gawęcki J.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2012.
3. Payne A., Barker H.: Dietetyka i żywienie kliniczne. Wydawnictwo Elsevier, Urban & Partner, Wrocław 2013.
4. Peckenpaugh N.: Podstawy żywienia i dietoterapia. Wydawnictwo Elsevier, Urban & Partner, Warszawa 2015.
5. Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Głąbska D.: Dietoterapia. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014.
6. Jarosz M. (Redakcja): Normy żywienia dla populacji Polski. IŻŻ Warszawa 2017
1 Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.
2. Programy komputerowe do układania diet
3. Wybrane aktualne artykuły naukowe
Ćwiczenia i prace projektowe łączone 2 x 1,5 godziny
Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 05-05-2021 13:56)