SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Fitoterapia w dietetyce |
Kod przedmiotu | 12.0-WZS-ŻCZP-fitd-S21 |
Wydział | Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia. |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2021/2022 |
Semestr | 7 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 1 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 20 | 1,33 | 12 | 0,8 | Zaliczenie na ocenę |
Wprowadzenie studentów w podstawy wiedzy o najpopularniejszych roślinach przyprawowych i ziołach wspomagających pracę przewodu pokarmowego
Znajomość podstaw: fizjologii człowieka, żywienia człowieka oraz dietetyki.
Historia ziołolecznictwa. Uprawa roślin przyprawowych. Zbór i przechowywanie ziół. Aspekty prawne w zakresie wprowadzania ziół i przypraw na rynek RP. Zioła, rośliny przyprawowe w dietetyce i wspomaganiu zdrowia. Najpopularniejsze terapie ziołowe. Najbadziej popularne terapie ziołowe (o. Grzegorza Sroki. o. Andrzeja Czesława Klimuszki). Współdziałanie doradcy żywieniowego ze specjalistami innych dziedzin (powiązanych z farmacją i opieką zdrowotną) w dbaniu o zdrowe żywienie w tym informacje o interakcjach ziół i przypraw z lekami.
Metody podające:
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Na ocenę końcową składają się:
- zaliczenie z oceną na podstawie testu z treści prezentowanych w trakcie wykładów,
- obecność w trakcie zajęć.
Oceną z przedmiotu jest ocena z testu końcowego.
Zmodyfikowane przez dr inż. Anna Gawrońska (ostatnia modyfikacja: 28-04-2021 22:22)