SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Technologia fermentacji - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Technologia fermentacji
Kod przedmiotu 01.3-WZS-ŻCZP-tfer-S21
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2021/2022
Informacje o przedmiocie
Semestr 5
Liczba punktów ECTS do zdobycia 6
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Laboratorium 60 4 36 2,4 Zaliczenie na ocenę
Wykład 60 4 36 2,4 Egzamin

Cel przedmiotu

Poznanie teoretyczne i w praktyce procesów produkcji napojów zawierających etanol. Poznanie rozwiązań technicznych i technologicznych stosowanych w gorzelnictwie, browarnictwie i winiarstwie; Nabycie praktycznych umiejętności stosowania technik laboratoryjnych wykorzystywanych w gorzelnictwie, browarnictwie i winiarstwie.

Wymagania wstępne

Znajomość podstawowych procesów biochemicznych, podstaw chemii organicznej i mikrobiologii.

Zakres tematyczny

  • Procesy fermentacyjne - podstawowe pojęcia, przykłady zastosowań
  • Biochemiczne podstawy procesu fermentacji etanolowej
  • Sposoby pozyskiwania i doskonalenia bioreagentów
  • Gorzelnictwo rolnicze i przemysłowe -surowce, materiały pomocnicze, metody i etapy produkcji, urządzenia, termodynamika procesu rektyfikacji, produkcja wódek gatunkowych i spirytusu bezwodnego
  • Browarnictwo - bioreagenty, surowce, metody i etapy produkcji słodu i piwa, rozwiązania techniczne, klasyfikacja piw
  • Surowce, bioreagenty (drożdże winiarskie) i materiały pomocnicze stosowane w winiarstwie
  • Technologia produkcji moszczów i koncentratów
  • Produkcja win białych i czerwonych (etapy, rozwiązania techniczne i technologiczne)
  • Procesy zachodzące podczas leżakowania wina
  • Wady win
  • Produkcja wina Rose, win alkoholizowanych, aromatyzowanych, musujących, miodów pitnych (specyfika procesów, surowce, metody)
  • Klasyfikacja win
  • Analiza fizykochemiczna i organoleptyczna surowców, półproduktów i produktów przemysłu fermentacyjnego
  • Ćwiczenia rachunkowe – obliczanie składu nastawów winiarskich

Metody kształcenia

  • wykład konwersacyjny (multimedialny)
  • metoda laboratoryjna

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

  • zaliczenie pisemne w formie testu wielokrotnego wyboru. Test zawiera pytania zamknięte i krótkie pytania otwarte. W puli pytań są pytania podstawowe, na które student musi udzielić prawidłowych odpowiedzi, aby zaliczyć przedmiot. Na ocenę dostateczną student odpowiada na pytania podstawowe i uzyskuje min. 50% z całej puli punktów.
  • Wykłady: ocena z egzaminu pisemnego.
  • Laboratoria: zaliczenie z oceną na podstawie obecności, wykonania zadań praktycznych 
  • Ocena z przedmiotu jest średnią arytmetyczną ocen z wykładów i ćwiczeń

Literatura podstawowa

  • Wzorek W., Pogorzelski E.: Technologia winiarstwa owocowego i gronowego. PFiOW, Wyd. Sigma-NOT Sp. z o.o. W-wa 1998.
  • Vogel W.: Wino z winogron i innych owoców. Multico, Warszawa 2008
  • Przewodnik do ćwiczeń z technologii fermentacji, Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Technicznej AR, Kraków 2000.
  • Bednarski W.,Repsa A.:Biotechnologia żywności. WNT, Warszawa 2003
  • Myśliwiec R.:Winorośl i wino. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne,2006
  • Leśniak W.:Biotechnologia żywności -procesy fermentacji i biosyntezy. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej, Wrocław 2002
  • Kunze W.: Technologia słodu i piwa. Wydawnictwo Piwochmiel Spółka z.o.o., Warszawa, 1999
  • Jarosz K., Jarociński J.: Gorzelnictwo i drożdżownictwo. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 1994
  • Czasopismo: Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, Ogólnopolski miesięcznik naukowo-techniczny, Wyd. NOT-Sigma, Warszawa.

Literatura uzupełniająca

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 06-05-2021 12:25)