SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Zakładanie plantacji oraz uprawa i żywienie winorośli - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Zakładanie plantacji oraz uprawa i żywienie winorośli
Kod przedmiotu 01.3-WZS-ŻCZP-zpuw2-S21
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2021/2022
Informacje o przedmiocie
Semestr 4
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Ćwiczenia 40 2,67 24 1,6 Zaliczenie na ocenę
Wykład 15 1 9 0,6 Egzamin

Cel przedmiotu

Wskazanie zakresu prac uprawowych i pielęgnacyjnych, koniecznych do zrealizowania w toku przygotowania terenu, zakładania winnic oraz ich pielęgnacji. Wprowadzenie studentów w podstawy żywienia w oparciu o teorię mineralnego odżywiania się roślin. Wprowadzenie studentów w zagadnienia podstawowej uprawy gleby. Możliwości wykonania różnych uprawek.

Wymagania wstępne

Znajomość podstawowych procesów biologicznych i chemicznych.

Zakres tematyczny

  1. Przygotowanie gleby pod plantację i zakładanie techniczne plantacji
  2. Systemy pielęgnacji gleby (w uprawie konwencjonalnej i ekologicznej) i wybór najefektywniejszego:
     a) czarny ugór mechaniczny
     b) czarny ugór herbicydowy
    c) murawa i ugór herbicydowy                                                                                                                                                                                                                  d) murawa i ugór mechaniczny
  3. Rola i znaczenie składników mineralnych w glebie i roślinie
  4. Ustalanie potrzeb nawożenia winorośli
  5. Techniki stosowania nawozów
  6. Przygotowania prób gleby i materiału roślinnego do analiz chemicznych.

Metody kształcenia

  • Metody podające
  • wykłady informacyjne z wykorzystaniem technik multimedialnych
  • Metody poszukujące
  • Ćwiczenia terenowe -  umiejętność pobierania prób gleby i materiału roślinnego oraz przygotowania do analiz chemicznych. Ocena kwasowości gleby.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

  • Zaliczenie  w postaci egzaminu  na podstawie  końcowego testu  pisemnego.

Zaliczenie student uzyskuje po zweryfikowaniu wiedzy na poziomie min.60% (wynik testu).

Literatura podstawowa

  • Myśliwiec R.: Winorośl i wino. PWRiL 2006
  • Starck R. (red.): Uprawa roli i nawożenie roślin ogrodniczych. PWRiL, Warszawa
  • Myśliwiec R.: Winorośl.
  • Nakonieczny M.: Uprawa winorośli na działce. Lublin 2008
  • Gorlach E., Mazur T.. Chemia rolna. PWN, Warszawa 2001
  • Praca zbiorowa pod red. Myrcika S.. Chemia rolna SGGW, Warszawa 2002
  • Praca zbiorowa pod red. Starcka J. R. Uprawa roli nawożenie roślin ogrodniczych. PWRiL Warszawa 1997

Literatura uzupełniająca

  • Winorośl i wino. Wiedza i praktyka, praca zbiorowa, Fundacja Galicja Vitis, 2018

 

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 29-04-2021 14:54)