Wskazanie zakresu prac uprawowych i pielęgnacyjnych, koniecznych do zrealizowania w toku przygotowania terenu, zakładania winnic oraz ich pielęgnacji. Wprowadzenie studentów w podstawy żywienia w oparciu o teorię mineralnego odżywiania się roślin. Wprowadzenie studentów w zagadnienia podstawowej uprawy gleby. Możliwości wykonania różnych uprawek.
Wymagania wstępne
Znajomość podstawowych procesów biologicznych i chemicznych.
Zakres tematyczny
Przygotowanie gleby pod plantację i zakładanie techniczne plantacji
Systemy pielęgnacji gleby (w uprawie konwencjonalnej i ekologicznej) i wybór najefektywniejszego:
a) czarny ugór mechaniczny
b) czarny ugór herbicydowy
c) murawa i ugór herbicydowy d) murawa i ugór mechaniczny
Rola i znaczenie składników mineralnych w glebie i roślinie
Ustalanie potrzeb nawożenia winorośli
Techniki stosowania nawozów
Przygotowania prób gleby i materiału roślinnego do analiz chemicznych.
Metody kształcenia
Metody podające
wykłady informacyjne z wykorzystaniem technik multimedialnych
Metody poszukujące
Ćwiczenia terenowe - umiejętność pobierania prób gleby i materiału roślinnego oraz przygotowania do analiz chemicznych. Ocena kwasowości gleby.
Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się
Opis efektu
Symbole efektów
Metody weryfikacji
Forma zajęć
Warunki zaliczenia
Zaliczenie w postaci egzaminu na podstawie końcowego testu pisemnego.
Zaliczenie student uzyskuje po zweryfikowaniu wiedzy na poziomie min.60% (wynik testu).
Literatura podstawowa
Myśliwiec R.: Winorośl i wino. PWRiL 2006
Starck R. (red.): Uprawa roli i nawożenie roślin ogrodniczych. PWRiL, Warszawa
Myśliwiec R.: Winorośl.
Nakonieczny M.: Uprawa winorośli na działce. Lublin 2008
Gorlach E., Mazur T.. Chemia rolna. PWN, Warszawa 2001
Praca zbiorowa pod red. Myrcika S.. Chemia rolna SGGW, Warszawa 2002
Praca zbiorowa pod red. Starcka J. R. Uprawa roli nawożenie roślin ogrodniczych. PWRiL Warszawa 1997
Literatura uzupełniająca
Winorośl i wino. Wiedza i praktyka, praca zbiorowa, Fundacja Galicja Vitis, 2018
Uwagi
Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 29-04-2021 14:54)
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Korzystając z niniejszej strony, wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej.