SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Technologie i metody przechowywania i transportu winogron i wina - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Technologie i metody przechowywania i transportu winogron i wina
Kod przedmiotu 01.3-WZS-ŻCZP-tmptwiw-S21
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2021/2022
Informacje o przedmiocie
Semestr 5
Liczba punktów ECTS do zdobycia 4
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Laboratorium 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę
Wykład 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Poznanie teoretyczne i w praktyce procesów dojrzewania, pielęgnacji, stabilizacji i korekty różnych gatunków winogron i wina. Poznanie technik i warunków przechowywania winogron i  wina, z uwzględnieniem jego rodzaju i charakteru. Nabycie praktycznych umiejętności diagnozowania wad i chorób winogron i wina, oraz podejmowania stosowanych działań naprawczych. Nabycie umiejętności laboratoryjnych umożliwiających oznaczenie parametrów przechowywanego wina oraz dobór technik i warunków ich korekty.

Wymagania wstępne

Znajomość ogólna technologii produkcji winogron oraz win gronowych i owocowych,  podstawowe informacje z zakresu chemii i chemii organicznej, posługiwanie się technikami laboratoryjnymi.

Zakres tematyczny

  • Procesy chemiczne i biochemiczne zachodzące w winie podczas jego przechowywania
  • Warunki i techniki przechowywania i pielęgnacji różnych gatunków winogron i wina
  • Przechowalnictwo winogron i  win w różnych krajach Europy
  • Kontrola parametrów przechowywanego wina – analiza fizykochemiczne i sensoryczna
  • Sposoby stabilizacji wina
  • Techniki kupażu i rozlewu wina
  • Wady i choroby winogron i  wina – prawidłowa diagnoza, profilaktyka, sposoby usuwania wad
  • Technologia produkcji win specjalnych – maderyzacja, sheryzacja, wina musujące
  • Tradycyjna analiza laboratoryjna fizykochemicznych i sensorycznych właściwości przechowywanego wina
  • Praktyczna korekta wybranych parametrów wina
  • Wykorzystanie nowoczesnych technik instrumentalnych do analizy wina

Metody kształcenia

  • wykład konwersatoryjny
  • zajęcia ćwiczeniowe

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Wykłady: zaliczenie z oceną na podstawie obecności.

Laboratoria: zaliczenie z oceną na podstawie obecności, wykonania zadań praktycznych laboratoryjnych.

Ocena z przedmiotu jest średnią arytmetyczną ocen z wykładów i umiejętności praktycznych.

Literatura podstawowa

  • Wzorek W., Pogorzelski E.: Technologia winiarstwa owocowego i gronowego. PFiOW, Wyd. Sigma-NOT Sp. z o.o. W-wa 1998.
  • Vogel W.:Wino z winogron i innych owoców. Multico, Warszawa 2008
  • Przewodnik do ćwiczeń z technologii fermentacji, Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Technicznej AR, Kraków 2000.
  • Bednarski W.,Repsa A.:Biotechnologia żywności. WNT, Warszawa 2003
  • Myśliwiec R.:Winorośl i wino. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne,2006
  • Leśniak W.:Biotechnologia żywności -procesy fermentacji i biosyntezy. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej, Wrocław 2002
  • Jarczyk A., Berdowski J.: Przetwórstwo owoców i w warzyw. WSiP, Warszawa 1997
  • Domine A.:Wino. Wydawnictwo Olesiejuk, Warszawa 2009
  • Koelliker B, Kreis B.: Szkoła win. Delta W-Z, Warszawa 2010
  • Czasopismo: Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, Ogólnopolski miesięcznik naukowo-techniczny, Wyd. NOT-Sigma, Warszawa.

Literatura uzupełniająca

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 30-04-2021 09:46)