Poznanie teoretyczne i w praktyce procesów dojrzewania, pielęgnacji, stabilizacji i korekty różnych gatunków winogron i wina. Poznanie technik i warunków przechowywania winogron i wina, z uwzględnieniem jego rodzaju i charakteru. Nabycie praktycznych umiejętności diagnozowania wad i chorób winogron i wina, oraz podejmowania stosowanych działań naprawczych. Nabycie umiejętności laboratoryjnych umożliwiających oznaczenie parametrów przechowywanego wina oraz dobór technik i warunków ich korekty.
Wymagania wstępne
Znajomość ogólna technologii produkcji winogron oraz win gronowych i owocowych, podstawowe informacje z zakresu chemii i chemii organicznej, posługiwanie się technikami laboratoryjnymi.
Zakres tematyczny
Procesy chemiczne i biochemiczne zachodzące w winie podczas jego przechowywania
Warunki i techniki przechowywania i pielęgnacji różnych gatunków winogron i wina
Przechowalnictwo winogron i win w różnych krajach Europy
Kontrola parametrów przechowywanego wina – analiza fizykochemiczne i sensoryczna
Sposoby stabilizacji wina
Techniki kupażu i rozlewu wina
Wady i choroby winogron i wina – prawidłowa diagnoza, profilaktyka, sposoby usuwania wad
Technologia produkcji win specjalnych – maderyzacja, sheryzacja, wina musujące
Tradycyjna analiza laboratoryjna fizykochemicznych i sensorycznych właściwości przechowywanego wina
Praktyczna korekta wybranych parametrów wina
Wykorzystanie nowoczesnych technik instrumentalnych do analizy wina
Metody kształcenia
wykład konwersatoryjny
zajęcia ćwiczeniowe
Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się
Opis efektu
Symbole efektów
Metody weryfikacji
Forma zajęć
Warunki zaliczenia
Wykłady: zaliczenie z oceną na podstawie obecności.
Laboratoria: zaliczenie z oceną na podstawie obecności, wykonania zadań praktycznych laboratoryjnych.
Ocena z przedmiotu jest średnią arytmetyczną ocen z wykładów i umiejętności praktycznych.
Literatura podstawowa
Wzorek W., Pogorzelski E.: Technologia winiarstwa owocowego i gronowego. PFiOW, Wyd. Sigma-NOT Sp. z o.o. W-wa 1998.
Vogel W.:Wino z winogron i innych owoców. Multico, Warszawa 2008
Przewodnik do ćwiczeń z technologii fermentacji, Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Technicznej AR, Kraków 2000.
Bednarski W.,Repsa A.:Biotechnologia żywności. WNT, Warszawa 2003
Myśliwiec R.:Winorośl i wino. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne,2006
Leśniak W.:Biotechnologia żywności -procesy fermentacji i biosyntezy. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej, Wrocław 2002
Jarczyk A., Berdowski J.: Przetwórstwo owoców i w warzyw. WSiP, Warszawa 1997
Domine A.:Wino. Wydawnictwo Olesiejuk, Warszawa 2009
Koelliker B, Kreis B.: Szkoła win. Delta W-Z, Warszawa 2010
Czasopismo: Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, Ogólnopolski miesięcznik naukowo-techniczny, Wyd. NOT-Sigma, Warszawa.
Literatura uzupełniająca
Uwagi
Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 30-04-2021 09:46)
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Korzystając z niniejszej strony, wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej.