SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Ampelografia - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Ampelografia
Kod przedmiotu 01.3-WZS-ŻCZP-A-S21
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2021/2022
Informacje o przedmiocie
Semestr 5
Liczba punktów ECTS do zdobycia 6
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Ćwiczenia 60 4 36 2,4 Zaliczenie na ocenę
Wykład 30 2 18 1,2 Egzamin

Cel przedmiotu

Wprowadzenie studentów w podstawy Ampelografii – właściwości i klasyfikacji odmian. Zapoznanie z systematyką i pochodzeniem odmian uprawowych. Wskazanie zasadniczych cech morfologicznych oraz właściwości biologicznych i ich znaczenie gospodarcze. Charakterystyka najważniejszych (wybranych) odmian uprawnych krzewów, liści, gron i jagód. Odporność na choroby, szkodniki i mróz.

Wymagania wstępne

brak

Zakres tematyczny

-    Podstawowe pojęcia odmianoznawstwa

-    Odmiany, ich podział i zastosowanie

-    Czynniki wpływające na jakość owoców

-    Cechy morfologiczne

-    Właściwości biologiczne

-    Typy gron, kształty jagód i liści

-    Właściwości fizyczne, chemiczne i fizyczno-chemiczne owoców

-    Znaczenie gospodarcze owoców

-    Systematyka rodzaju i pochodzenie odmian uprawnych

-    Klasyfikacja pomologiczna

- Terminy kwitnienia, owocowania i zbioru

Metody kształcenia

-    metody podające:

* wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych.

*  wykład problemowy.

-    metody poszukujące:

* problemowe: giełda pomysłów w ocenie przyczyn i skutków zjawisk chemicznych, fizycznych i biologicznych zachodzących w glebach.

* sytuacyjna: analizowanie przez grupy studentów rzeczywistych sytuacji glebowych i terenowych.

* ćwiczeniowo-praktyczne: laboratoryjna, obserwacji i pomiaru w terenie, studium przykładowe.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

-    egzamin ustny

-    prezentacje wyników i raporty na zajęciach laboratoryjnych; raport z zajęć terenowych

-    sprawdzanie obecności na zajęciach

 

Na ocenę końcową składają się:

  • zaliczenie 100% prac ćwiczeniowych
  • zdanie przedmiotowego egzaminu końcowego obejmującego treści wykładowe i teoretyczne oraz wnioskowe treści ćwiczeniowe, student odpowiada na wylosowane pytania po czasie danym na przygotowanie do odpowiedzi; oceniana jest kompletność odpowiedzi

 

Literatura podstawowa

-    Sękowski B., Myśliwiec R.,: 101 odmian winorośli do uprawy w Polsce. PWN Warszawa 1996

-    Rejman A., Pomologia -praca zbiorowa. PWRiL Warszawa 1994

-    Lisek J., Zeszyty pomologiczne – Winorośl. ISiW Skierniewice 1995.

-    Czasopisma: Sad Nowoczesny, Owoce –Warzywa - Kwiaty, Hasło Ogrodnicze, Szkółkarstwo

Literatura uzupełniająca

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 05-05-2021 14:52)