SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Projektowanie technologiczne - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Projektowanie technologiczne
Kod przedmiotu 01.3-WZS-ŻCZP-ptech- 21
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2021/2022
Informacje o przedmiocie
Semestr 7
Liczba punktów ECTS do zdobycia 4
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Projekt 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę
Wykład 30 2 18 1,2 Egzamin

Cel przedmiotu

Przekazanie studentom wiedzy pozwalającej na samodzielne wykonanie technologicznego projektu dotyczącego małej winiarni i oceny merytorycznej organizacji procesu produkcyjnego w zakładach już istniejących lub projektowanych.

Wymagania wstępne

Podstawowa wiedza z następujących przedmiotów : matematyki, fizyki, rysunku technicznego, inżynierii procesowej, technologii winiarstwa.

Zakres tematyczny

Wykład :

  • Podstawowe pojęcia związane z procesem produkcyjnym, projektowaniem, dokumentacją projektową.
  • Wybór technologii i metody produkcji. Sposoby prezentacji procesu technologicznego.
  • Bilans masowy procesu technologicznego i sposoby jego prezentacji.
  • Urządzenia – klasyfikacja, źródła informacji, wydajność, zasady doboru.
  • Organizacja procesu urządzeń.
  • Zasady przestrzennego rozmieszczenia produkcyjnego.
  • Zasady projektowania magazynów.
  • Zasady projektowania transportu wewnętrznego.
  • System kontrolo produkcji.

Ćwiczenia, Projekt :

  • Określanie podstawowych założeń projektowych i zakresu zagadnień do opracowania.
  • Wybór technologii i metody produkcji.
  • Opracowanie schematu technologicznego.
  • Wykonanie bilansu masowego procesu.
  • Dobór podstawowych urządzeń technologicznych.
  • Opracowanie schematu aparaturowego.
  • Projektowanie magazynów.
  • Projektowanie transportu wewnętrznego.
  • Opracowanie planu przestrzennego.

Metody kształcenia

-        metody podające:

  •  wykład informacyjny
  • wykład problemowy

-        metody poszukujące:

  •  ćwiczenia projektowe

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

-    kolokwium pisemne z treści wykładowej 

-    ustna obrona projektu

Ocena końcowa :

60% obrona projektu

40% kolokwium końcowego

Literatura podstawowa

-    Wzorek W., Pogorzelski E. : Technologia winiarstwa owocowego i gronowego. Wyd. SIGMA NOT, Warszawa 1998.

-    Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego. Praca zbiorowa pod red. Piotra P. Lewickiego. Wyd. 4.

-    Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 2005.

-    Bilska B., Grzesińska W., Tomaszewska M.: Projektowanie technologiczne zakładów przemysłu spożywczego. Wyd. SGGW Warszawa 2011.

-    Zarys projektowania zakładów przemysłu spożywczego. Praca zbiorowa pod red. Mieczysława Dłużewskiego. Warszawa, WNT 1987.

Literatura uzupełniająca

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 07-05-2021 09:51)