SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Analiza instrumentalna i sensoryczna wina - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Analiza instrumentalna i sensoryczna wina
Kod przedmiotu 01.3-WZS-ŻCZP-Aiswin-S21
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2021/2022
Informacje o przedmiocie
Semestr 3
Liczba punktów ECTS do zdobycia 6
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr Justyna Korycka - Korwek
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Laboratorium 45 3 27 1,8 Zaliczenie na ocenę
Wykład 30 2 18 1,2 Egzamin

Cel przedmiotu

Nabycie podstawowej wiedzy o rodzajach metod instrumentalnych i sensorycznych stosowanych w analizie żywności, w tym w szczególności win. Nabycie umiejętności praktycznego posługiwania się technikami laboratoryjnymi i aparaturą niezbędną do oznaczania jakościowego i ilościowego składników wina oraz jakości wina. Nabycie umiejętności prawidłowego analizowania i interpretacji uzyskanych wyników pomiarów.

Wymagania wstępne

Podstawowa wiedza z zakresu chemii, biologii i fizyki.

Zakres tematyczny

Wykłady:

  • Analizy i pomiary fizykochemiczne - wprowadzenie i ogólne zasady.
  • Zasady i metody pobierania prób do analiz laboratoryjnych.
  • Przygotowanie prób do analizy instrumentalnej – metody izolacji badanych składników lub frakcji (ekstrakcja, chromatografia, krystalizacja itp.).
  • Podstawy analizy sensorycznej żywności.
  • Analiza sensoryczna a degustacja wina: metody, interpretacja wyników.
  • Skład wina. Składniki bioaktywne.
  • Metody instrumentalne stosowane w ocenie jakości wina i moszczu

Laboratoria:

  • Podstawowa analiza fizykochemiczna moszczu i wina - przygotowanie prób wina i moszczu do analizy, wybrane analizy fizykochemiczne, opracowanie wyników
  • Praktyczne zastosowanie metod analizy instrumentalnej do badania składu ilościowego i jakościowego wina.
  • Nowoczesne techniki analizy instrumentalnej moszczu i win
  • Analiza instrumentalna  - standardy międzynarodowe
  • Oznaczane składników bioaktywnych w winie.
  • Wpływ czynników chemicznych i fizycznych na jakość (skład i smak) wina.
  • Analiza sensoryczna win w praktyce.
  • Elementy statystyki w analizie wyników laboratoryjnych.
  • Sposoby prezentacji wyników badań.

Metody kształcenia

  • Metody podające:

- wykłady informacyjne

- wykłady problemowe

- wykłady konwersatoryjne

  • Metody poszukujące:

- zajęcia praktyczne

- laboratorium (eksperyment, studium przypadku)

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Ćwiczenia: aktywne uczestnictwo w zajęciach, zaliczenie pisemnych raportów z wykonanych ćwiczeń, zaliczenie kolokwiów cząstkowych.

Wykład: aktywne uczestnictwo w wykładzie, końcowy egzamin pisemny. O ocenie pozytywnej z egzaminu decyduje liczba uzyskanych punktów (>50% maksymalnej liczby punktów).

Literatura podstawowa

  • Małecka M. (red.), Wybrane metody analizy żywności. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, Poznań 2003
  • Gawęcka J., Analiza sensoryczna. Wybrane metody i przykłady zastosowań, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej, Poznań, 2001
  • Gawęcki J., Baryłko-Pikielna N., Zmysły a jakość żywności i żywienia, Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu, Poznań, 2007
  • Baryłko-Pikielna N., Matuszewska I., Sensoryczne badania żywności, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, Kraków, 2009
  • Gawęcki J., Jędryka T., Analiza sensoryczna, Wydawnictwo AE, 1999
  • Ackertnan D., Historia naturalna zmysłów, Książka i Wiedza, Warszawa, 1994
  • Domine A., Wino, Olesiejuk, Warszawa, 2009
  • Koelliker b., Kreis B., Szkoła win, Delta W-Z, Warszawa, 2010
  • Przemysł fermentacyjny i owocowo-warzywny - czasopismo

Literatura uzupełniająca

  • Kitowski R., Klemn J., Wino. Jak zostać znawcą. Wydawnictwo RM, Warszawa 2011
  • Arkell J., Wino. Chcesz wiedzieć więcej. Wydawnictwo Olesiejuk, Poznań 2009
  • Casamayor P., Wino. Degustacja. Hachette, Warszawa 2009
  • Ewing Mulligan M., McCarthy E., Style i smaki win. Amber, Warszawa 2007

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr Justyna Korycka - Korwek (ostatnia modyfikacja: 29-04-2021 11:11)