SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Legislacja w winiarstwie - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Legislacja w winiarstwie
Kod przedmiotu 01.3-WZS-ŻCZP-lw-S21
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2021/2022
Informacje o przedmiocie
Semestr 7
Liczba punktów ECTS do zdobycia 1
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Wprowadzenie studentów do prawych aspektów produkcji wina – zasad, źródeł prawa oraz podstawowych definicji; organizacji i zadań rynku wina.

Wymagania wstępne

Bark

Zakres tematyczny

  • Zagadnienia wprowadzające: pojęcie i przedmiot prawa w winiarstwie, zasady prawnej regulacji winiarstwa, źródła prawa w produkcji wyrobów winiarskich, definicja wyrobów winiarskich.
  • Zasady wykonywania działalności gospodarczej w zakresie wyrobu i rozlewu wyrobów winiarskich: przesłanki podjęcia działalności gospodarczej, prawa i obowiązki producenta wina, rejestr przedsiębiorców w zakresie wyrobów winiarskich.
  • Uprawa winorośli przeznaczonej do produkcji wina: odmiany winorośli w świetle europejskiego prawa wspólnotowego, prawna kontrola upraw winorośli.
  • Organizacja rynku wina: zakres przedmiotowy rynku wina, mechanizmy kontroli rynku wina, system cen rynku wina.
  • Ochrona nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych wyrobów winiarskich: postępowanie w przedmiocie prawnej ochrony wyrobów winiarskich.

Metody kształcenia

  • metody podające:
    • wykład konwersatoryjny

 

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Sposób i kryteria sprawdzania efektów kształcenia:

  • kolokwium
  • sprawdzanie obecności na zajęciach

Sposób zaliczenia:

  • frekwencja na zajęciach,
  • test wielokrotnego wyboru.

Literatura podstawowa

  • Prawo rolne, pod red. A. Stelmachowskiego, Warszawa 2009.
  • Korzycka – Iwanow M., Prawo żywnościowe. Zarys prawa polskiego i wspólnotowego,            Warszawa 2007.
  • Kozłowska B., Tomkiewicz E., Jurcewicz A., Wspólna polityka rolna Unii Europejskiej. Zagadnienia prawne, Warszawa 2007.
  • Lipińska I. Prawne aspekty produkcji wina w Polsce, Roczniki Naukowe SERIA, tom IX, z. 2, s. 188 – 191.

Literatura uzupełniająca

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 07-05-2021 09:32)