SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Eksploatacja i zarządzanie hotelem - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Eksploatacja i zarządzanie hotelem
Kod przedmiotu 04.4-WZS-TiRP-EZH
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Turystyka i rekreacja
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. licencjata
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2022/2023
Informacje o przedmiocie
Semestr 6
Liczba punktów ECTS do zdobycia 4
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • doc. dr Krzysztof Dzieńdziura
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 9 0,6 Egzamin
Laboratorium 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Przekazanie teoretycznej i praktycznej wiedzy oraz wykształcenie umiejętności rozumienia zasad funkcjonowania hotelu w gospodarce rynkowej. Ukazanie zasad efektywnego gospodarowania zasobami w przedsiębiorstwie hotelarskim. Znajomość organizacji pracy w hotelarstwie. Zarządzanie majątkiem obiektów hotelarskich. Analizowanie zasad funkcjonowania przedsiębiorstw hotelarskich.

Wymagania wstępne

Podstawowe wymagania z zakresu podstaw ekonomii, zarządzania, ekonomiki turystyki i rekreacji

Zakres tematyczny

  • Wprowadzenie do treści dotyczących eksploatacji hotelu.
  • Cechy rynku usług hotelarskich i ich implikacje dla zarządzania hotelem.
  • Materialne podstawy świadczenia usług hotelarskich.
  • Zespoły funkcjonalno-użytkowe w hotelu i ich potencjał usługowy.
  • Wskaźniki eksploatacyjne w ocenie efektywności zarządzania hotelem.
  • Gospodarowanie zasobami ludzkimi w hotelu. Elastyczne kształtowanie zatrudnienia. Obszary analizy zatrudnienia w hotelu. Jakość usług hotelarskich i metody jej oceny.
  • Bezpieczeństwo hotelu. Ochrona osób i mienia oraz polityka kredytowania nabywców.
  • Polityka cenowa w hotelarstwie.
  • Kosztowe formuły ustalania cen. Analiza cen w gastronomii – metoda inżynieryjna.
  • Yield management jako technika zarządzania przychodami w hotelu.
  • Koszty w działalności hotelarskiej. Kosztowe techniki wyznaczania cen usług hotelarskich.
  • Planowanie zysku w hotelu. Analiza koszt – wielkość sprzedaży – zysk.
  • Standardowy System Rachunkowości Hotelowej i jego wykorzystanie w zarządzaniu hotelem. Analiza CVP w planowaniu zysku w hotelu.
  • Scenariusze rozwoju sektora HoReCa.

Metody kształcenia

  • Wykład multimedialny z elementami konwersatorium
  • Dyskusja dydaktyczna
  • Studia przypadków

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Zaliczenie przedmiotu na ocenę na podstawie oceny z ćwiczeń/laboratoriów (40%) i oceny z egzaminu (60%)

Literatura podstawowa

  1. Sala J., Hotelarstwo. Usługi. Zarządzanie. Procesy Koncentracji, Warszawa, 2019.

  2. Coffman C. , Buckingham M., Po pierwsze złam wszelkie zasady. Co najwięksi menedżerowie na świecie robią inaczej, MT Biznes, 2018.

  3. Dolińska-Romanowicz J., Nowakowska D., Język angielski zawodowy. How can I help you? Technik hotelarstwa. Podręcznik, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 2014.

Literatura uzupełniająca

  1. S. Opara, T. Nowicka, Organizacja i technika pracy w hotelarstwie,  Polskie Zrzeszenie Hoteli, Warszawa 2003
  2. E. Nawrocka, S. Oparka, Hotel w XXI wieku: zarządzanie w warunkach globalizacji, Wydawnictwo Wyższej Szkoły Zarządzania „Edukacja”, Wrocław 2007.
  3. Hotelarstwo: usługi – eksploatacja – zarządzanie, red. A. Panasiuk, D. Szostak, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2008.
  4. Z. Błądek, Hotele: programowanie, projektowanie, wyposażanie, Palladium Architekci – Błądek, Manikowski, Poznań 2001.

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr Agnieszka Gandecka (ostatnia modyfikacja: 25-04-2022 09:54)