SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Dietoprofilaktyka |
Kod przedmiotu | 12.9-WB-ŻCZ2P-dietprof-S22 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2022/2023 |
Semestr | 5 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 6 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Egzamin |
Laboratorium | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Zaliczenie na ocenę |
Projekt | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Zaliczenie na ocenę |
Poznanie szczegółowych aspektów teoretycznych i praktycznych działań dietetycznych w profilaktyce chorób dietozależnych.
Obowiązuje wiedza i umiejętności zdobyte w procesie kształcenia w poprzednich semestrach.
Wykłady:
1. Wykład wprowadzający (informacje ogólne o przedmiocie i wymogach egzaminacyjnych- prezentacja karty przedmiotu, podstawowe pojęcia i zagadnienia). Epidemiologia chorób dietozależnych w Polsce i na świecie.
2. Metody stosowane w profilaktyce chorób. Zasady prawidłowego żywienia w celu zachowania homeostazy zdrowego organizmu.
3. Wybrane szczegółowe aspekty żywienia człowieka, mające kluczowy wpływ na występowanie chorób dietozależnych - przegląd składników pokarmowych (węglowodany, tłuszcze, białka, witaminy, mikroelementy, inne składniki bioaktywne) i grup produktów(I)
4. Wybrane szczegółowe aspekty żywienia człowieka, mające kluczowy wpływ na występowanie chorób dietozależnych - przegląd składników pokarmowych (węglowodany, tłuszcze, białka, witaminy, mikroelementy, inne składniki bioaktywne) i grup produktów (II)
5. Dietoprofilaktyka stanów przedcukrzycowych, cukrzycy typu II, otyłości – przegląd strategii.
6. Dietoprofilaktyka miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, zespołu metabolicznego.
7. Dietoprofilaktyka chororób nowotworowych, osteoporozy, chorób autoimmunologicznych, wybranych chorób układu pokarmowego.
Ćwiczenia:
1. Ćwiczenia wprowadzające (plan i zakres zajęć oraz warunki zaliczenia, przedstawienie karty przedmiotu). Dietoprofilaktyka otyłości - (wstęp teoretyczny, układanie diet z wykorzystaniem programów komputerowych, przygotowanie indywidualnych zaleceń). Praca z aktualnymi artykułami naukowymi.
2. Dietoprofilaktyka stanów przedcukrzycowych i cukrzycy typu II - (wstęp teoretyczny, układanie diet z wykorzystaniem programów komputerowych, przygotowanie indywidualnych zaleceń). Praca z aktualnymi artykułami naukowymi.
3. Dietoprofilaktyka chorób układu krążenia na tle miażdżycowym, nadciśnienia tętniczego i zespołu metabolicznego - (wstęp teoretyczny, układanie diet z wykorzystaniem programów komputerowych, przygotowanie indywidualnych zaleceń). Praca z aktualnymi artykułami naukowymi.
4. Dietoprofilaktyka chorób nowotworowych - (wstęp teoretyczny, układanie diet z wykorzystaniem programów komputerowych, przygotowanie indywidualnych zaleceń). Praca z aktualnymi artykułami naukowymi.
5. Dietoprofilaktyka osteoporozy - (wstęp teoretyczny, układanie diet z wykorzystaniem programów komputerowych, przygotowanie indywidualnych zaleceń). Praca z aktualnymi artykułami naukowymi. Praktyczne przygotowanie potraw z wykorzystaniem składników cennych w dietoprofilaktyce.
6. Dietoprofilaktyka chorób przewlekłych na tle zapalnym i autoagresywnym - (wstęp teoretyczny, układanie diet z wykorzystaniem programów komputerowych, przygotowanie indywidualnych zaleceń). Praca z aktualnymi artykułami naukowymi.
7. Ćwiczenia podsumowujące – prezentacje prac studentów zrealizowanych w czasie semestru
Projekt:
1. Omówienie zadań projektowych.
2. Indywidualna praca nad projektem (kompleksowa porada dietetyczna dla osoby zagrożonej chorobą dietozależną, w tym projekt diety przygotowany z wykorzystaniem programu komputerowego lub projekt akcji profilaktycznej).
3. Prezentacja projektu.
Wykłady z wykorzystaniem technik multimedialnych. Zadania indywidualne lub grupowe wykonane samodzielnie pod nadzorem nauczyciela akademickiego. Analiza i dyskusja wyników uzyskanych w pracy indywidualnej i grupowej. Obserwacja i ocena aktywności w trakcie zajęć.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Warunkiem przystąpienia do egzaminu jest pozytywna ocena z ćwiczeń - w ramach której uwzględniona zostanie: obecność na zajęciach, aktywność, wykonanie zadań.
Egzamin w formie pisemnej (pytania otwarte i zamknięte) - warunkiem uzyskania oceny pozytywnej z egzaminu jest osiągnięcie 60% poprawnych odpowiedzi.
1. Biesialski K. H., Grimm P.: Żywienie. Atlas i podręcznik. Edra Urban & Partner, Wrocław 2015.
2. Grzymisławski M., Gawęcki J.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2012.
3. Payne A., Barker H.: Dietetyka i żywienie kliniczne. Wydawnictwo Elsevier, Urban & Partner, Wrocław 2013.
4. Peckenpaugh N.: Podstawy żywienia i dietoterapia. Wydawnictwo Elsevier, Urban & Partner, Warszawa 2015.
5. Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Głąbska D.: Dietoterapia. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014.
6. Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka: żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2018
7. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. (redakcja): Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego, Warszawa 2020
8. Bułhak-Jachymczyk B., Jarosz M.:Normy żywienia człowieka Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. PZWL, Warszawa 2008
1. Gawęcki J., Roszkowski W. (Redakcja): Żywienie człowieka a zdrowie publiczne tom 3. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2012.
2. Programy komputerowe do układania diet
3. Wybrane aktualne artykuły naukowe
Ćwiczenia i prace projektowe łączone 2 x 1,5 godziny
Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 03-02-2023 18:43)