SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Podstawy dietetyki w chorobach metabolicznych |
Kod przedmiotu | 12.9-WB-ŻCZ2P-pmetab-S22 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2022/2023 |
Semestr | 7 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 4 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Egzamin |
Ćwiczenia | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Zaliczenie na ocenę |
Celem przedmiotu jest nabycie wiedzy i umiejętności z zakresu postępowania dietetycznego w wybranych chorobach metabolicznych.
Wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie podstaw żywienia człowieka, dietetyki oraz chorób dietozależnych.
Wykłady:
1. Wykład wprowadzający (tematy wykładów, zasady zaliczenia przedmiotu, efekty uczenia się). Choroby metaboliczne – charakterystyka. Zaburzenia szlaków metabolicznych, przykłady.
2. Żywienie i opieka metaboliczna w zaburzeniach gospodarką węglowodanową (w cukrzycy (I, II), stanach przedcukrzycowych, insulinooporności).
3. Postępowanie dietetyczne wobec osób ze znacznymi zaburzeniami lipidowymi (dyslipidemia, hiperlipidemia).
4. Żywienie w zespole metabolicznym i otyłości.
5. Postępowanie dietetyczne w chorobach układu kostnego na tle zaburzeń metabolicznych (osteopenia, osteomalacja, osteoporoza).
6. Zasady żywienia w dnie moczanowej i wybranych rzadkich chorobach metabolicznych (fenyloketonuria, alkaptonuria, galaktozemia, fruktozemia).
7. Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach metabolicznych spowodowanych niedoborami składników pokarmowych.
Ćwiczenia:
1. Opracowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych i diet dla pacjentów z zaburzeniami metabolizmu węglowodanowego (stany przedcukrzycowe, insulinooporność, cukrzyca (I, II)).
2. Opracowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych i diet dla pacjentów z zaburzeniami metabolizmu lipidowego.
3. Opracowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych i diet dla pacjentów z zespołem metabolicznym i otyłością.
4. Opracowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych i diet dla pacjentów z chorobami układu kostnego na tle zaburzeń metabolicznych.
5. Opracowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych i diet dla pacjentów z dną moczanową.
6. Opracowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych i diet dla pacjentów z rzadką chorobą metaboliczną.
7. Podsumowanie ćwiczeń, prezentacja prac realizowanych na zajęciach.
Metody podające: wykład informacyjny z prezentacją multimedialną.
Metody poszukujące: ćwiczeniowa, dyskusji, problemowa.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Wykłady: egzamin w formie pisemnej (pytania otwarte i zamknięte) - warunkiem uzyskania oceny pozytywnej z egzaminu jest osiągnięcie 60% poprawnych odpowiedzi
Ćwiczenia: oceniane są - wykonane w formie pisemnej zadania (jadłospisy, zalecenia), aktywność na zajęciach (udział w dyskusjach) oraz obecność na zajęciach. Za pozytywną uważa się ocenę minimum dostateczną.
Ocena końcowa: Ocena końcowa jest średnią arytmetyczną ocen z wykładu i ćwiczeń.
1. Bułhak-Jachymczyk B., Jarosz M.: Normy żywienia człowieka Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych, PZWL, Warszawa 2008.
2. Chevallier L., red. Gajewska D.: 51 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych, Wyd. Elsevier Urban & Partner, Wrocław 2010.
3. Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL Warszawa 2018
4. Dobrzańska A., Obrycki Ł., Socha P.: Choroby rzadkie, Wyd. Media Press , Warszawa 2020
5. Gawęcki J., Mossor - Pietraszewska T.: Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu, PWN, Warszawa 2006
6. Grzymisławski M., Gawęcki J.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego, PWN, Warszawa 2016
7. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. : Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego, Warszawa 2020.
8. Jeznach-Steinhagen A .: Żywienie osób z cukrzycą i chorobami towarzyszącymi, Wydawnictwo Lekarskie PZWL , Warszawa 2020
9. Medycyna metaboliczna (kwartalnik) , Towarzystwo Edukacji Terapeutycznej
10. Ostrowska L: Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce, PZWL Warszawa 2018
11. Tatoń J., Czech A., Bernas M.: Otyłość. Zespół Metaboliczny, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2006
1. Wybrane pozycje źródłowe z bieżącego piśmiennictwa polskiego i zagranicznego (wskazane przez wykładowcę) .
Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 18-02-2023 20:03)