SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Podstawy dietetyki w chorobach metabolicznych - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Podstawy dietetyki w chorobach metabolicznych
Kod przedmiotu 12.9-WB-ŻCZ2P-pmetab-S22
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2022/2023
Informacje o przedmiocie
Semestr 7
Liczba punktów ECTS do zdobycia 4
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Bogna Latacz
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 30 2 18 1,2 Egzamin
Ćwiczenia 30 2 18 1,2 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Celem przedmiotu jest nabycie wiedzy i umiejętności z zakresu postępowania dietetycznego w wybranych chorobach metabolicznych.

Wymagania wstępne

Wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie podstaw żywienia człowieka, dietetyki oraz chorób dietozależnych.

Zakres tematyczny

Wykłady:

1.       Wykład wprowadzający (tematy wykładów, zasady zaliczenia przedmiotu, efekty uczenia się). Choroby metaboliczne – charakterystyka. Zaburzenia szlaków metabolicznych, przykłady.

2.       Żywienie i opieka metaboliczna w zaburzeniach gospodarką węglowodanową (w cukrzycy (I, II), stanach przedcukrzycowych, insulinooporności).

3.       Postępowanie dietetyczne wobec osób ze znacznymi zaburzeniami lipidowymi (dyslipidemia, hiperlipidemia).

4.       Żywienie w zespole metabolicznym i otyłości.

5.       Postępowanie dietetyczne w chorobach układu kostnego na tle zaburzeń metabolicznych (osteopenia, osteomalacja, osteoporoza).

6.       Zasady żywienia w dnie moczanowej i wybranych rzadkich chorobach metabolicznych (fenyloketonuria, alkaptonuria, galaktozemia, fruktozemia).

7.       Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach metabolicznych spowodowanych niedoborami składników pokarmowych.

Ćwiczenia:

1.       Opracowanie indywidualnych  zaleceń żywieniowych i diet dla pacjentów  z zaburzeniami metabolizmu węglowodanowego (stany przedcukrzycowe, insulinooporność, cukrzyca (I, II)).

2.       Opracowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych i diet dla pacjentów z zaburzeniami metabolizmu lipidowego.

3.       Opracowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych i diet dla pacjentów z zespołem metabolicznym i otyłością.

4.       Opracowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych i diet dla pacjentów z chorobami układu kostnego na tle zaburzeń metabolicznych.

5.       Opracowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych i diet dla pacjentów z dną moczanową.

6.       Opracowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych i diet dla pacjentów z rzadką chorobą metaboliczną.

7.       Podsumowanie ćwiczeń, prezentacja prac realizowanych na zajęciach.

Metody kształcenia

Metody podające: wykład informacyjny z prezentacją multimedialną.

Metody poszukujące: ćwiczeniowa, dyskusji, problemowa.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Wykłady: egzamin w formie pisemnej (pytania otwarte i zamknięte) - warunkiem uzyskania oceny pozytywnej z egzaminu jest osiągnięcie 60% poprawnych odpowiedzi

Ćwiczenia: oceniane są - wykonane w formie pisemnej zadania (jadłospisy, zalecenia), aktywność na zajęciach (udział w dyskusjach) oraz obecność na zajęciach. Za pozytywną uważa się ocenę minimum dostateczną.

Ocena końcowa: Ocena końcowa jest średnią arytmetyczną ocen z wykładu i ćwiczeń.

Literatura podstawowa

1.       Bułhak-Jachymczyk B., Jarosz M.: Normy żywienia człowieka Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych, PZWL, Warszawa 2008.

2.       Chevallier L., red. Gajewska D.: 51 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych, Wyd. Elsevier Urban & Partner, Wrocław 2010.

3.       Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL Warszawa 2018

 

4.       Dobrzańska A., Obrycki Ł., Socha P.: Choroby rzadkie, Wyd. Media Press , Warszawa 2020

5.       Gawęcki J., Mossor - Pietraszewska T.: Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu, PWN, Warszawa 2006

6.       Grzymisławski M., Gawęcki J.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego, PWN, Warszawa 2016

7.       Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. : Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego,  Warszawa 2020.

8.       Jeznach-Steinhagen A .: Żywienie osób z cukrzycą i chorobami towarzyszącymi, Wydawnictwo Lekarskie PZWL , Warszawa 2020

9.       Medycyna metaboliczna (kwartalnik) , Towarzystwo Edukacji Terapeutycznej

10.    Ostrowska L: Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce, PZWL Warszawa 2018

11.    Tatoń J., Czech A., Bernas M.: Otyłość. Zespół Metaboliczny, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2006

 

 

 

 

 

Literatura uzupełniająca

1.       Wybrane pozycje źródłowe z bieżącego piśmiennictwa polskiego i zagranicznego (wskazane przez wykładowcę) .

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 18-02-2023 20:03)