SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Podstawy dietetyki w chorobach wewnętrznych - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Podstawy dietetyki w chorobach wewnętrznych
Kod przedmiotu 12.9-WB-ŻCZ2P-pdyp-S22
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2022/2023
Informacje o przedmiocie
Semestr 7
Liczba punktów ECTS do zdobycia 5
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Anna Gawrońska
  • dr inż. Bogna Latacz
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 30 2 18 1,2 Egzamin
Ćwiczenia 30 2 18 1,2 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Celem przedmiotu jest nabycie wiedzy i umiejętności z zakresu postępowania dietetycznego w wybranych chorobach wewnętrznych.

Wymagania wstępne

Wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie podstaw żywienia człowieka, dietetyki oraz chorób dietozależnych.

Zakres tematyczny

Wykłady:

1.      Wykład wprowadzający (tematy wykładów, zasady zaliczenia przedmiotu, efekty uczenia się). Choroby wewnętrzne.

2.      Postępowanie dietetyczne w przypadku chorób różnych odcinków przewodu pokarmowego. Żywienie przed i po operacjach bariatrycznych.

3.      Postępowanie dietetyczne wobec osób z chorobami trzustki i wątroby.

4.      Żywienie w chorobach nerek.

5.      Postępowanie dietetyczne w chorobach autoimmunologicznych.

6.      Zasady żywienia w chorobach nowotworowych, także podczas chemio- i radioterapii.

7.      Szczególne rozwiązania żywieniowe: żywienie dojeiltowe i pozajelitowe. Żywienie w chorobach neurodegeneracyjnych.*

 

Ćwiczenia:

1.      . Opracowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych i diet dla pacjentów z chorobami przewodu pokarmowego.

2.      Opracowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych i diet dla pacjentów z chorobami trzustki i wątroby.

3.      Opracowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych i diet dla pacjentów z chorobami nerek.

4.      Opracowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych i diet dla pacjentów z chorobami autoimmunologicznymi.

5.      Opracowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych i diet dla pacjentów z chorobami nowotworowymi (w czasie chemio- i radioterapii).

6.      Opracowanie indywidualnych  zaleceń żywieniowych i diet dla pacjentów  przed i po operacji bariatrycznej

7.      Podsumowanie ćwiczeń - prezentacja prac realizowanych na zajęciach.

Metody kształcenia

Metody podające: wykład informacyjny z prezentacją multimedialną.

Metody poszukujące: ćwiczeniowa, dyskusji, problemowa.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Wykłady: egzamin w formie pisemnej (pytania otwarte i zamknięte) - warunkiem uzyskania oceny pozytywnej z egzaminu jest osiągnięcie 60% poprawnych odpowiedzi

Ćwiczenia: oceniane są - wykonane w formie pisemnej zadania (jadłospisy, zalecenia), aktywność na zajęciach (udział w dyskusjach) oraz obecność na zajęciach. Za pozytywną uważa się ocenę minimum dostateczną.

Ocena końcowa: Ocena końcowa jest średnią arytmetyczną ocen z wykładu i ćwiczeń.

Literatura podstawowa

1.      Bułhak-Jachymczyk B., Jarosz M.: Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych, PZWL, Warszawa 2008.

2.      Chevallier L., Gajewska D. (red):  51 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych, Elsevier Urban & Partner, Wrocław 2010.

3.      Ciborowska H.,  A. Rudnicka A.:, Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka PZWL Warszawa 2018

4.      Dochniak M. , Ekiert K.: Żywienie w prewencji i leczeniu choroby Alzheimera i choroby Parkinsona, Piel. Zdr. Publ. Wrocław 2015

5.      Gawęcki J., Mossor-Pietraszwska T.: Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu, PWN Warszawa 2006

6.      Grzymisławski M., Gawęcki J.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego, PWN, Warszawa  2016

7.      Hasik J.: Dietetyka PZWL 1999

8.      Jarosz M., Respondek W., Rychlik E., Ryżko-Skiba M., Wolnicka K.: Jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a żywnością?: poradnik żywieniowy. Wyd. Borgis Warszawa 2019

9.      Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska    J.: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie,. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego,   Warszawa 2020.

10.  Kłek S.: Leczenie żywieniowe w onkologii, PZWL Warszawa 2020

11.  Ostrowska L: Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce, PZWL Warszawa 2018

Literatura uzupełniająca

1.      Wybrane pozycje źródłowe z bieżącego piśmiennictwa polskiego i zagranicznego (wskazane przez wykładowcę)

 

Uwagi

* W sylabusie wprowadzono treści dotyczące zagadnień z zakresu: 1. Żywienia dojelitowego - zastosowanie diet przemysłowych w niedożywieniu u osób starszych; 2. Żywienia pozajelitowego u osób starszych; 3. Opieki metabolicznej nad pacjentem geriatrycznym, nabytych podczas studiów podyplomowych „Żywienie kliniczne i opieka metaboliczna” na Uniwersytecie Jagiellońskim w ramach projektu "Zintegrowany program kształcenia na Uniwersytecie Zielonogórskim" współfinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach osi priorytetowej III. Szkolnictwo wyższe dla gospodarki i rozwoju, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój, Działanie 3.5 Kompleksowe programy szkół wyższych.


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 18-02-2023 21:14)