SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Podstawy dietetyki w chorobach wewnętrznych |
Kod przedmiotu | 12.9-WB-ŻCZ2P-pdyp-S22 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2022/2023 |
Semestr | 7 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 5 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Egzamin |
Ćwiczenia | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Zaliczenie na ocenę |
Celem przedmiotu jest nabycie wiedzy i umiejętności z zakresu postępowania dietetycznego w wybranych chorobach wewnętrznych.
Wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie podstaw żywienia człowieka, dietetyki oraz chorób dietozależnych.
Wykłady:
1. Wykład wprowadzający (tematy wykładów, zasady zaliczenia przedmiotu, efekty uczenia się). Choroby wewnętrzne.
2. Postępowanie dietetyczne w przypadku chorób różnych odcinków przewodu pokarmowego. Żywienie przed i po operacjach bariatrycznych.
3. Postępowanie dietetyczne wobec osób z chorobami trzustki i wątroby.
4. Żywienie w chorobach nerek.
5. Postępowanie dietetyczne w chorobach autoimmunologicznych.
6. Zasady żywienia w chorobach nowotworowych, także podczas chemio- i radioterapii.
7. Szczególne rozwiązania żywieniowe: żywienie dojeiltowe i pozajelitowe. Żywienie w chorobach neurodegeneracyjnych.*
Ćwiczenia:
1. . Opracowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych i diet dla pacjentów z chorobami przewodu pokarmowego.
2. Opracowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych i diet dla pacjentów z chorobami trzustki i wątroby.
3. Opracowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych i diet dla pacjentów z chorobami nerek.
4. Opracowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych i diet dla pacjentów z chorobami autoimmunologicznymi.
5. Opracowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych i diet dla pacjentów z chorobami nowotworowymi (w czasie chemio- i radioterapii).
6. Opracowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych i diet dla pacjentów przed i po operacji bariatrycznej
7. Podsumowanie ćwiczeń - prezentacja prac realizowanych na zajęciach.
Metody podające: wykład informacyjny z prezentacją multimedialną.
Metody poszukujące: ćwiczeniowa, dyskusji, problemowa.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Wykłady: egzamin w formie pisemnej (pytania otwarte i zamknięte) - warunkiem uzyskania oceny pozytywnej z egzaminu jest osiągnięcie 60% poprawnych odpowiedzi
Ćwiczenia: oceniane są - wykonane w formie pisemnej zadania (jadłospisy, zalecenia), aktywność na zajęciach (udział w dyskusjach) oraz obecność na zajęciach. Za pozytywną uważa się ocenę minimum dostateczną.
Ocena końcowa: Ocena końcowa jest średnią arytmetyczną ocen z wykładu i ćwiczeń.
1. Bułhak-Jachymczyk B., Jarosz M.: Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych, PZWL, Warszawa 2008.
2. Chevallier L., Gajewska D. (red): 51 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych, Elsevier Urban & Partner, Wrocław 2010.
3. Ciborowska H., A. Rudnicka A.:, Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka PZWL Warszawa 2018
4. Dochniak M. , Ekiert K.: Żywienie w prewencji i leczeniu choroby Alzheimera i choroby Parkinsona, Piel. Zdr. Publ. Wrocław 2015
5. Gawęcki J., Mossor-Pietraszwska T.: Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu, PWN Warszawa 2006
6. Grzymisławski M., Gawęcki J.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego, PWN, Warszawa 2016
7. Hasik J.: Dietetyka PZWL 1999
8. Jarosz M., Respondek W., Rychlik E., Ryżko-Skiba M., Wolnicka K.: Jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a żywnością?: poradnik żywieniowy. Wyd. Borgis Warszawa 2019
9. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J.: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie,. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego, Warszawa 2020.
10. Kłek S.: Leczenie żywieniowe w onkologii, PZWL Warszawa 2020
11. Ostrowska L: Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce, PZWL Warszawa 2018
1. Wybrane pozycje źródłowe z bieżącego piśmiennictwa polskiego i zagranicznego (wskazane przez wykładowcę)
* W sylabusie wprowadzono treści dotyczące zagadnień z zakresu: 1. Żywienia dojelitowego - zastosowanie diet przemysłowych w niedożywieniu u osób starszych; 2. Żywienia pozajelitowego u osób starszych; 3. Opieki metabolicznej nad pacjentem geriatrycznym, nabytych podczas studiów podyplomowych „Żywienie kliniczne i opieka metaboliczna” na Uniwersytecie Jagiellońskim w ramach projektu "Zintegrowany program kształcenia na Uniwersytecie Zielonogórskim" współfinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach osi priorytetowej III. Szkolnictwo wyższe dla gospodarki i rozwoju, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój, Działanie 3.5 Kompleksowe programy szkół wyższych.
Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 18-02-2023 21:14)