SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Przedmiot do wyboru - Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych |
Kod przedmiotu | 12.0-WL-Lek-PWDCWM |
Wydział | Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu |
Kierunek | Lekarski |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | jednolite magisterskie sześcioletnie |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2022/2023 |
Semestr | 6 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 2 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Ćwiczenia | 30 | 2 | 30 | 2 | Zaliczenie |
Przekazanie wiedzy na temat aktualnych problemów zdrowotnych wynikających z nieprawidłowego żywienia oraz niezbilansowania diety. Znajomość zaleceń w żywieniu współczesnego człowieka w oparciu o wiedzę o wzajemnych korelacjach między żywnością i sposobem żywienia a zdrowiem człowieka. Znajomość metod oceny stanu odżywiania i postępowania w niedożywieniu. Umiejętność przekazywania zdobytej wiedzy osobom zdrowych i chorym. Kształtowanie świadomości pacjenta na temat możliwości zarządzania ryzykiem zdrowotnym i leczenia chorób dietozależnych poprzez właściwą dietę.
Wiedza z zakresu anatomii, biochemii i fizjologii człowieka.
1. Ocena sposobu żywienia i zwyczajów żywieniowych różnych grup ludności w aspekcie profilaktyki chorób cywilizacyjnych
2. Wybrane aspekty żywienia w różnych okresach życia
3. Leczenie żywieniowe w zaburzeniach gospodarki lipidowej
4. Rola diety w zaburzeniach gospodarki węglowodanowej
5. Żywienie w chorobach nowotworowych
6. Rola żywienia w chorobach żołądka
7. Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej
8. Rola żywienia w chorobach trzustki i wątroby
9. Rola żywienia w chorobach sercowo-naczyniowych
10. Żywienie w chorobach nerek
11. Wybrane diety eliminacyjne
12. Interakcje leków z żywnością na wybranych przykładach
13. Żywienie a hospitalizacja
14. Wpływ używek na zdrowie człowieka
15. Żywność specjalna, funkcjonalna. Bezpieczeństwo żywności.
Seminaria są realizowane z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych oraz animacji według koncepcji problem base learning; materiały są̨ udostępniane na platformie e-learning Collegium Medicum http://elearning.cm.uz.zgora.pl/
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Przygotowanie pracy pisemnej o maksymalnej objętości 1000 słów na podstawie wybranego artykułu z dziedziny nauki medyczne i nauki o zdrowiu dotyczących leczenia żywieniowego w chorobach; szczegółowe kryteria oceny pracy zostaną przedstawione na pierwszych zajęciach. Pozostałe warunki określa Regulamin studiów na Uniwersytecie Zielonogórskim https://www.uz.zgora.pl/index.php?regulamin-studiow
1. Gawęcki J. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Wyd. PWN Warszawa 2016.
2. Grzymisławski M, Gawęcki J. Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Wyd. PWN Warszawa 2016.
3. Szczeklik A, Gajewski P. (red. prowadzący) Interna Szczeklika. Wyd. MP Kraków 2020
1. Grzymisławski M. Dietetyka kliniczna. Wyd. Lekarskie PZWL Warszawa 2019.
2. Czasopisma i e-booki dostępne w Bibliotece Uniwersyteckiej UZ, cyfrowe bazy danych – nauki medyczne i nauki o zdrowiu; http://www.bu.uz.zgora.pl/
Student ma prawo złożyć pisemne (drogą e-mail konto UZ) zastrzeżenie dotyczące oceny zaliczenia (cząstkowego, końcowego) lub oceny egzaminu w ciągu 4 godzin od wystawienia oceny tj. przesłania informacji drogą e-mail przez prowadzącego zajęcia. W przypadku wpisania oceny do e-indeksu czas reklamacji wynosi 3 dni
Zmodyfikowane przez dr hab. n. med. Agnieszka Ziółkowska, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 13-05-2022 12:12)