SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Przedmiot do wyboru - Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Przedmiot do wyboru - Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych
Kod przedmiotu 12.0-WL-Lek-PWDCWM
Wydział Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu
Kierunek Lekarski
Profil ogólnoakademicki
Rodzaj studiów jednolite magisterskie sześcioletnie
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2022/2023
Informacje o przedmiocie
Semestr 6
Liczba punktów ECTS do zdobycia 2
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr Edyta Wawrzyniak-Gramacka
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Ćwiczenia 30 2 30 2 Zaliczenie 

Cel przedmiotu

Przekazanie wiedzy na temat aktualnych problemów zdrowotnych wynikających z nieprawidłowego żywienia oraz niezbilansowania diety. Znajomość zaleceń w żywieniu współczesnego człowieka w oparciu o wiedzę o wzajemnych korelacjach między żywnością i sposobem żywienia a zdrowiem człowieka. Znajomość metod oceny stanu odżywiania i postępowania w niedożywieniu. Umiejętność przekazywania zdobytej wiedzy osobom zdrowych i chorym. Kształtowanie świadomości pacjenta na temat możliwości zarządzania ryzykiem zdrowotnym i leczenia chorób dietozależnych poprzez właściwą dietę.

Wymagania wstępne

Wiedza z zakresu anatomii, biochemii i fizjologii człowieka.

Zakres tematyczny

1. Ocena sposobu żywienia i zwyczajów żywieniowych różnych grup ludności w aspekcie profilaktyki chorób cywilizacyjnych

2. Wybrane aspekty żywienia w różnych okresach życia

3. Leczenie żywieniowe w zaburzeniach gospodarki lipidowej

4. Rola diety w zaburzeniach gospodarki węglowodanowej

5. Żywienie w chorobach nowotworowych

6. Rola żywienia w chorobach żołądka

7. Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej

8. Rola żywienia w chorobach trzustki i wątroby

9. Rola żywienia w chorobach sercowo-naczyniowych

10. Żywienie w chorobach nerek

11. Wybrane diety eliminacyjne

12. Interakcje leków z żywnością na wybranych przykładach

13. Żywienie a hospitalizacja

14. Wpływ używek na zdrowie człowieka

15. Żywność specjalna, funkcjonalna. Bezpieczeństwo żywności.

Metody kształcenia

Seminaria są realizowane z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych oraz animacji według koncepcji problem base learning; materiały są̨ udostępniane na platformie e-learning Collegium Medicum http://elearning.cm.uz.zgora.pl/

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Przygotowanie pracy pisemnej o maksymalnej objętości 1000 słów na podstawie wybranego artykułu z dziedziny nauki medyczne i nauki o zdrowiu dotyczących leczenia żywieniowego w chorobach; szczegółowe kryteria oceny pracy zostaną przedstawione na pierwszych zajęciach. Pozostałe warunki określa Regulamin studiów na Uniwersytecie Zielonogórskim https://www.uz.zgora.pl/index.php?regulamin-studiow

Literatura podstawowa

1. Gawęcki J. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Wyd. PWN Warszawa 2016.

2. Grzymisławski M, Gawęcki J. Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Wyd. PWN Warszawa 2016.

3. Szczeklik A, Gajewski P. (red. prowadzący) Interna Szczeklika. Wyd. MP Kraków 2020

Literatura uzupełniająca

1. Grzymisławski M. Dietetyka kliniczna. Wyd. Lekarskie PZWL Warszawa 2019.

2. Czasopisma i e-booki dostępne w Bibliotece Uniwersyteckiej UZ, cyfrowe bazy danych – nauki medyczne i nauki o zdrowiu; http://www.bu.uz.zgora.pl/

Uwagi

Student ma prawo złożyć pisemne (drogą e-mail konto UZ) zastrzeżenie dotyczące oceny zaliczenia (cząstkowego, końcowego) lub oceny egzaminu w ciągu 4 godzin od wystawienia oceny tj. przesłania informacji drogą e-mail przez prowadzącego zajęcia. W przypadku wpisania oceny do e-indeksu czas reklamacji wynosi 3 dni


Zmodyfikowane przez dr hab. n. med. Agnieszka Ziółkowska, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 13-05-2022 12:12)