SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Controlling w przedsiębiorstwach produkcyjnych - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Controlling w przedsiębiorstwach produkcyjnych
Kod przedmiotu 06.9-WM-ZiIP-P-35_22
Wydział Wydział Mechaniczny
Kierunek Zarządzanie i inżynieria produkcji
Profil ogólnoakademicki
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2023/2024
Informacje o przedmiocie
Semestr 4
Liczba punktów ECTS do zdobycia 2
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Renata Kasperska
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę
Projekt 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Celem przedmiotu jest poznanie podstawowych metod stosowanych w controllingu produkcji, nabycie umiejętności poprawnego wykorzystania danych finansowych w procesach podejmowania decyzji w przedsiębiorstwach produkcyjnych oraz pomiaru efektywności procesów produkcyjnych i funkcjonowania przedsiębiorstwa na podstawie analizy mierników zarówno finansowych, jak i niefinansowych.

Wymagania wstępne

Zarządzanie i ekonomika przedsiębiorstwa
Rachunek kosztów dla inżynierów

Zakres tematyczny

Wykład:

W1. Istota, cele i rodzaje controllingu. Rola i zadania kontrolera finansowego.

W2. Elementy systemu controllingu. Funkcje controllingu i kontroli. Klasyfikacja kosztów w rachunkowości zarządczej.

W3. Pojęcie centrum odpowiedzialności. Centra kosztów, przychodów, zysków i inwestycji – mierniki ich oceny. Controlling strategiczny i operatywny. Controlling funkcjonalny. Etapy wprowadzania systemu controllingu.

W4. Controlling produkcji – zadania i cele. Specyfikacja kosztów produkcji. Planowanie produkcji. Koncepcja analizy „wąskich gardeł” w controllingu produkcji.

W5. Aspekty planowania finansowego. Proces budżetowania. Rachunek zysków i strat w sprawozdaniu finansowym, dane w bilansie. Analiza odchyleń budżetowych.

W6. Controlling w zarządzaniu wartością firmy, graniczne nośniki wartości. Wskaźniki efektywności, oceny płynności, produktywności, wypłacalności, rentowności.

W7. Controlling strategiczny. Planowanie strategiczne a planowanie operacyjne. Aspekty controllingu w strategicznym zarządzaniu przedsiębiorstwem. 

W8. Zaliczenie wykładu - końcowy test wiedzy.

 

Projekt:

P1: Zajęcia organizacyjne. Omówienie programu zajęć i formy zaliczenia przedmiotu. Omówienie tematu i wymagań dotyczących zadania projektowego.

P2. Opracowanie wstępnej koncepcji i metod dla realizowanego zadania projektowego.

P3. Praca indywidualna i grupowa nad zadaniem projektowym związanym z wybranym profilem działalności firmy.

P4. Wybór formy prawnej działalności gospodarczej - ocena wpływu na wynik finansowy jednostki. Omówienie zakładowego planu kont i warunków początkowych rozpoczęcia działalności przedsiębiorstwa z punktu systemu controllingu. 

P5. Omówienie rocznego budżetu, opis działalności firmy w sprawozdaniu finansowym (bilansu, rachunku zysków i strat).  Ocena centrów kosztów i przychodów.

P6. Analiza działalności przedsiębiorstwa produkcyjnego wg wybranych wskaźników na podstawie sprawozdań finansowych.

P7. Ocena perspektywy rozwoju produkcji i przedsiębiorstwa wynikająca z kontroli zarządczej, operacyjne planowanie działalności produkcyjnej. 

P8. Podsumowanie i zaliczenie projektu.

Metody kształcenia

W: Metoda podająca - wykład informacyjny i metoda eksponująca - prezentacja multimedialna.

P: Metody praktyczne - praca indywidualna i zespołowa przy rozwiązywaniu elementów zadania projektowego.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Zaliczenie projektu: Wykonanie zadania projektowego zgodnie z ustalonymi wytycznymi.

Zaliczenie wykładu: Uzyskanie pozytywnej oceny z testu wiedzy. Progi procentowe z sumy punktów dla ocen: niedostateczny 0%-50%, dostateczny 51%-60%, dostateczny plus 61%-70%, dobry 71%-80%, dobry plus 81%-90%, bardzo dobry 91%-100%.

Ocena końcowa: stanowi średnią arytmetyczną pozytywnych ocen z wykładu i projektu.

Literatura podstawowa

  1. Chomuszko M., Controlling procesów: jak wdrożyć? PWN, Warszawa 2010.
  2. Foremna-Pilarska M., Controlling: narzędzia i struktury. PWE, Warszawa 2015.
  3. Niedbała B. Sierpińska M.: Controlling operacyjny w przedsiębiorstwie. Centra odpowiedzialności w teorii i praktyce Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2002.
  4. Nowak E. (red), Controlling w działalności przedsiębiorstwa. PWE, Warszawa 2011.
  5. Świderska G. K., Controlling kosztów i rachunkowość zarządcza, Difin, Warszawa 2010.

Literatura uzupełniająca

  1. Kochalski C., Zerbst S., Controlling produkcji przy wykorzystaniu metody ABC XYZ Studium przypadku, ZN Uniwersytetu Szczecińskiego nr 786 Finanse Rynki Finansowe, Ubezpieczenia nr 64/1, 2013.
  2. Koliński A., Przegląd metod i technik oceny efektywności procesu produkcyjnego, Logistyka 5/2011.
  3. Nowak E., Nieplowicz M., Rachunkowość a controlling. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Wrocław 2014.
  4. Plich M., Rypińska P., Trojanowska J., Koliński A.: Wykorzystanie wybranych metod planowania i sterowania produkcją w controllingu produkcji. Logistyka 5/2011.

Uwagi

Pozostałe warunki uczestnictwa i zaliczenia określa Regulamin studiów.


Zmodyfikowane przez dr inż. Renata Kasperska (ostatnia modyfikacja: 26-02-2023 23:36)