SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Podstawy projektowania w gastronomii |
Kod przedmiotu | 01.3-WB-ŻCZ2P-ppgas-S22 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2022/2023 |
Semestr | 6 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Projekt | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Zaliczenie na ocenę |
Student zdobywa umiejętności i kompetencje w zakresie samodzielnego wykonania projektu technologicznego dotyczącego małej jednostki produkcyjnej – zakładu żywienia zbiorowego, oddziału/punktu gastronomicznego, jadłodajni, restauracji.
Student spełnia kryteria w zakresie znajomości ogólnej technologii żywności co najmniej w stopniu dostatecznym.
Metody podające: wykład konwersatoryjny.
Metody poszukujące: metoda projektu, dyskusja seminaryjna, giełda pomysłów, studium przypadku.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Przedmiot kończy się obroną przygotowanego przez studenta opracowania koncepcyjnego wybranego zakładu gastronomicznego, oddanego w formie zwartego opracowania zawierającego część opisową, obliczeniową i zbiór rysunków. Warunkiem otrzymania oceny pozytywnej jest przedstawienie i ustna obrona projektu zakładu (układ pomieszczeń, planowana produkcja, schemat linii technologicznej, dobór właściwych urządzeń) wraz z niezbędnymi obliczeniami.
Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 18-02-2023 20:13)