Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie roli witamin oraz makro i mikroelementów w prawidłowym żywieniu oraz skutkach zastosowania suplementów w diecie (pozytywnych i możliwych negatywnych).
Wymagania wstępne
Wiedza w zakresie: fizjologii człowieka, żywienia człowieka, dietetyki.
Zakres tematyczny
Wykłady:
Wymaganie prawne, jakie muszą spełniać suplementy diety wprowadzane do obrotu na terytorium RP.
Normy dotyczące witamin i minerałów dla różnych grup wiekowych.
Rynek suplementów w Polsce.
Prawidłowa zbilansowana dieta a suplementy.
Zalecana suplementacja witaminowa i mineralna w określonych grupach wiekowych i stanach fizjologicznych - współdziałanie ze specjalistami innych branży (farmaceutami i ochroną zdrowia) w promocji zdrowego odżywiania i ograniczania negatywnych skutków nadużywania suplementów.
Zagrożenia wynikające z zażywania suplementów (interakcje z lekami, przedawkowania).
Metody kształcenia
Metody podające: wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych, wykład problemowy
Metody poszukujące: dyskusja.
Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się
Opis efektu
Symbole efektów
Metody weryfikacji
Forma zajęć
Warunki zaliczenia
Warunkiem zaliczenia wykładu jest:
- obecność w trakcie wykładów,
- zaliczenie z oceną na podstawie kolokwium zaliczeniowego z treści prezentowanych w trakcie wykładów (warunkiem uzyskania oceny pozytywnej jest uzyskanie minimum 60% punktów).
Oceną z przedmiotu jest ocena z kolokwium podsumowującego przedmiot.
Literatura podstawowa
Literatura podstawowa:
Brzozowska A., Roszkowski W., Pietruszka B., Kałuża J.: Witaminy i składniki mineralne jako suplementy diety. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2005, 4 (45) Supl., 5-16.
Gawęcki J, Hryniewiecki l. Żywienie człowieka. tom1. Warszawa: PWN,2008.9.
Gawęcki J, Roszkowski W. Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. PWN, Warszawa 2011.6.
Jarosz M. Normy żywienia dla populacji Polski. IŻŻ, Warszawa 2020.
Jarosz M. Suplementy diety a zdrowie. Porady lekarzy i dietetyków. PZWL, Warszawa 2008
Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r. Dz. U. 2006 r. Nr 171, poz. 1225 z późn. zm.
Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015 r., poz. 594).
Ustawa: Prawo farmaceutyczne z dnia 6 września 2001 r. Dz. U. 2008 r. Nr 45, poz. 271 z późn. zm.
Rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji. Dz. Urz. UE L 404, s. 26.
Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1170/2009 z dnia 30 XI 2009 r. zmieniające dyrektywę 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, w odniesieniu do wykazów witamin i składników mineralnych oraz ich form chemicznych,które można dodawać do żywności, w tym suplementów żywnościowych. Dz. Urz. UE L 314, s. 36. [17]
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 9 października 2007 r. w sprawie składu oraz oznakowania suplementówdiety (Dz. U. z 2014 r., poz. 453 z późn. zm.)
Literatura uzupełniająca
Wybrane publikacje prezentowane przez prowadzącego.
Uwagi
Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 18-02-2023 19:19)
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Korzystając z niniejszej strony, wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej.