SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Tradycja winiarska w krajobrazie - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Tradycja winiarska w krajobrazie
Kod przedmiotu 06.4-WI-ArchKP-trad,win.- 16
Wydział Wydział Budownictwa, Architektury i Inżynierii Środowiska
Kierunek Architektura krajobrazu
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2016/2017
Informacje o przedmiocie
Semestr 4
Liczba punktów ECTS do zdobycia 4
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę
Laboratorium 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Zapoznanie studentów ze specyficzną formą zagospodarowania terenu, jaką jest winnica. Jej rola krajobrazotwórcza była w historii i staje się współcześnie bardzo znacząca dla regionów winnych, w tym dla Środkowego Nadodrza.

Wymagania wstępne

Formalne: brak

Nieformalne: wiedza na poziomie szkoły średniej z zakresu historii, geografii i regionalistyki

Zakres tematyczny

Program wykładów:

Winiarstwo i winnice w krajobrazie historycznym: Starożytność, Średniowiecze-Barok, Okres rewolucji przemysłowej. Czynniki lokalizacji winnic: klimat, geologia, gleby, rzeźba terenu. Główne współczesne regiony winiarskie w świecie. Współczesne europejskie regiony winiarskie. Historyczne i współczesne metody/systemy prowadzenia winnicy. Wpływ systemu prowadzenia winnicy na stabilność środowiska przyrodniczego. Winnica towarowa, winnica hobbystyczna, nasadzenia ozdobne winorośli, agroturystyka enologiczna.

Program ćwiczeń audytoryjnych:

Charakterystyka regionów winiarskich na świecie, w Europie i w kraju. Analiza źródeł historycznych na temat winiarstwa. Analiza krajobrazowa wybranych rejonów winiarskich.

Program ćwiczeń terenowych:

Analiza krajobrazowa wybranych założeń winiarskich w okolicy Zielonej Góry.

Metody kształcenia

Metody podające: wykład konwencjonalny, wykład problemowy, wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych.

Metody poszukujące ćwiczeniowo-praktyczne: ćwiczenia, studium przykładowe, giełda pomysłów, pokaz terenowy

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Literatura podstawowa

  1. Myśliwiec R.: Uprawa winorośli. PWRiL . 2003.
  2. Lisek J.: Winorośl w uprawie przydomowej i towarowej. Hortpress sp. z o.o. 2007.
  3. Korcz Wł. Dzieje uprawy zielonogórskiej winorośli. Wydawnictwo Poznańskie. Poznań 1958.
  4. Kuleba M.: Topografia winiarska Zielonej Góry. OPZL Zielona Góra 2010.
  5. Madej ST. Winorośl. PWRiL. Warszawa 1957.
  6. Ostrowski S., Gajewski K., Kaszuba M., Uprawa winorośli. Lubuskie Stowarzyszenie Winiarskie. 2004.
  7. Zwierzychowski W., Winorośl i jej dzieje w Polsce. Zarząd Miasta Krosno Odrzańskie. 2002.

Literatura uzupełniająca

  1. Kuleba M.: Enographia Thalloris, Wyd. Fundacja Gloria Monte Verde, Zielona Góra 2013.
  2. Winiarz Zielonogórski - czasopismo regionalne.

Uwagi

Brak


Zmodyfikowane przez dr hab. inż. Andrzej Greinert, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 07-08-2016 11:18)