SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Jestem tym co jem - kwestia genów czy wyborów - przedmiot ogólnouczelniany |
Kod przedmiotu | 13.1-WB-UZP-Jtcj-KGcW-S18 |
Wydział | Oferta ogólnouczelniana |
Kierunek | Oferta ogólnouczelniana |
Profil | - |
Rodzaj studiów | |
Semestr | semestr zimowy 2018/2019 |
Jednostka obsługująca przedmiot | Wydział Nauk Biologicznych |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 2 |
Typ przedmiotu | obieralny |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Zaliczenie |
Celem przedmiotu jest przedstawienie podstawowych informacji o zasadach prawidłowego żywienia i normach żywieniowych, składnikach pokarmowych żywności, ich roli w diecie człowieka, jak również zagadnień z zakresu metabolizmu i genetyki człowieka oraz sposobu odżywiania w odniesieniu do wybranych najczęściej występujących problemów zdrowotnych. Wykład ma pozwolić studentom w przystępny sposób zrozumieć jaki wpływ na zdrowie człowieka mają sposób odżywiania, czynniki genetyczne, uwarunkowania środowiskowe, jak również zagrożenia i szanse związane z bezpieczeństwem żywności oraz nowymi trendami w produkcji żywności.
Znajomość podstaw wiedzy z zakresu nauk przyrodniczych.
Składniki pokarmowe i ich rola w organizmie człowieka. Zasady prawidłowego żywienia. Podstawy metabolizmu człowieka. Żywność wysoko przetworzona. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna. Żywność ekologiczna. Substancje dodatkowe w żywności. Żywność modyfikowana genetycznie. Wybrane zagadnienia na temat technologii przetwarzania i utrwalania żywności. Zmienność genetyczna. Podstawowe informacje na temat mutacji genetycznych. Testy DNA. Problemy zdrowotne wynikające
z uwarunkowań genetycznych. Podstawowe zagadnienia w zakresie żywienia i predyspozycji genetycznych w wybranych najczęściej występujących chorobach takich jak otyłość, choroby układu krążenia i układu pokarmowego, nowotwory, alergie pokarmowe.
Oszacowanie spożycia składników pokarmowych z żywności. Dobór odpowiednich składników spożywczych.
podająca – prezentacja multimedialna; dyskusja
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Zaliczenie przeprowadzone w formie testu z pytaniami zamkniętymi
Zmodyfikowane przez mgr Renata Kubiak (ostatnia modyfikacja: 12-04-2018 09:25)