SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Jestem tym co jem - kwestia genów czy wyborów - przedmiot ogólnouczelniany - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Jestem tym co jem - kwestia genów czy wyborów - przedmiot ogólnouczelniany
Kod przedmiotu 13.1-WB-UZP-Jtcj-KGcW-S18
Wydział Oferta ogólnouczelniana
Kierunek Oferta ogólnouczelniana
Profil -
Rodzaj studiów
Semestr semestr zimowy 2018/2019
Jednostka obsługująca przedmiot Wydział Nauk Biologicznych
Informacje o przedmiocie
Liczba punktów ECTS do zdobycia 2
Typ przedmiotu obieralny
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr hab. inż. Dżamila Bogusławska, prof. UZ
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 30 2 18 1,2 Zaliczenie 

Cel przedmiotu

Celem przedmiotu jest przedstawienie podstawowych informacji o zasadach prawidłowego żywienia i normach żywieniowych, składnikach pokarmowych żywności, ich roli w diecie człowieka,  jak również zagadnień z zakresu metabolizmu i genetyki człowieka oraz sposobu odżywiania w odniesieniu do wybranych najczęściej występujących problemów zdrowotnych. Wykład ma pozwolić studentom w przystępny sposób zrozumieć jaki wpływ na zdrowie człowieka mają sposób odżywiania, czynniki genetyczne, uwarunkowania środowiskowe, jak również zagrożenia i szanse związane z  bezpieczeństwem żywności  oraz nowymi trendami w produkcji żywności.

Wymagania wstępne

Znajomość podstaw wiedzy z zakresu nauk przyrodniczych.

Zakres tematyczny

Składniki pokarmowe i ich rola w organizmie człowieka. Zasady prawidłowego żywienia. Podstawy metabolizmu człowieka. Żywność wysoko przetworzona. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna. Żywność ekologiczna. Substancje dodatkowe w żywności. Żywność modyfikowana genetycznie. Wybrane zagadnienia na temat technologii przetwarzania i utrwalania żywności. Zmienność genetyczna. Podstawowe informacje na temat mutacji genetycznych. Testy DNA. Problemy zdrowotne wynikające
z uwarunkowań genetycznych. Podstawowe zagadnienia w zakresie żywienia i predyspozycji genetycznych w wybranych najczęściej występujących chorobach takich jak  otyłość, choroby układu krążenia i układu pokarmowego, nowotwory, alergie pokarmowe.

 Oszacowanie spożycia składników pokarmowych z żywności. Dobór odpowiednich składników spożywczych.

Metody kształcenia

podająca – prezentacja multimedialna; dyskusja

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Zaliczenie przeprowadzone w formie testu z pytaniami zamkniętymi

Literatura podstawowa

  1. Jan Gawęcki 2012 Żywienie człowieka. 1, Podstawy nauki o żywieniu. Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN
  2. Marian Grzymisławski, Jan Gawęcki 2012 Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2. Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN
  3. Jan Gawęcki, Wojciech Roszkowski 2012 Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. 3 Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN

Literatura uzupełniająca

  1. Wybrane artykuły  z bieżącego piśmiennictwa naukowego
  2. Anna Bartnicka, Katarzyna Drews-Raczewska, Joanna Dronka-Skrzypczak, Mirosława Gałęcka, Zuzanna Łukaszewicz 2017 Dieta w chorobach autoimmunologicznych : co jeść, by czuć się lepiej? Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL.
  3. Anna Rogulska 2016 Dieta kontra rak : żywienie w chorobie nowotworowej. Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL

     

Uwagi


Zmodyfikowane przez mgr Renata Kubiak (ostatnia modyfikacja: 12-04-2018 09:25)